);

20 Toffe kinder theatertips voor 2019 en 2020

20 Toffe kinder theatertips voor 2019 en 2020

Het theaterseizoen is weer begonnen! Altijd leuk om alvast te kijken waar je dit schooljaar naartoe kunt nu je kind weer wat ouder is en er weer nieuwe type voorstellingen te ontdekken zijn. Een kinderconcert, theaterstuk, cabaret- of dansvoorstelling of een combinatie, er staat weer veel moois op de planning van de theaters en concertgebouwen. Pak dus het programmaboekje uit je woonplaats erbij en blader door hun aanbod. Of browse op de sites van de culturele plekken in de buurt. Bekijk ook zeker de voorstellingen in de kleinste zalen, dat zijn vaak pareltjes, zéker voor kinderen tot 6 jaar!

Wij zetten een aantal tips op een rij, uiteraard zijn we totaal niet volledig want het aanbod is erg groot, en de grote musicals en voorstellingen waar al veel promotie voor gemaakt wordt, die heb je vast al voorbij zien komen, dus in dit blog zijn wat andere pareltjes getipt!

 

Kriebel (2-4 jaar) – Oorkaan

Een peuterconcert dat alle zintuigen kriebelt! Een vioolspelende zanger, een dansende percussionist en een zingende danseres nemen je mee in een speelse ontmoeting tussen dans, muziek en stem.

Want hoe klinkt een kriebel in je buik? En wat gebeurt er als die kriebel langzaam via je keel en je mond naar buiten glipt, de lucht door zweeft, door de ruimte vliegt en floeps, via de viool, zjoef, de marimba in kruipt?

Kriebel is een bijzondere coproductie van Oorkaan, De Nationale Opera en Ballet en Philharmonie Luxembourg.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Twinkel Twinkel (2+) – Ageeth de Haan

Ageeth de Haan staat garant voor heerlijke voorstellingen voor peuters. Dit seizoen speelt ze o.a. deze betoverende kerstvoorstelling opnieuw. Twinkel, twinkel, kleine ster vertelt het verhaal over een kleine ster die boven aan de hemel schittert. Het verhaal wordt afgewisseld met mooie muziek en kerstliedjes, begeleid door een gitarist en violist. Van Stille Nacht en Jingle Bells tot liedjes die Ageeth de Haan zelf schreef. Voor je het weet, zing je ze allemaal mee. Het lijkt wel alsof die kleine ster elk liedje een beetje dichterbij komt…

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Meneertje Meer (3+) – Tg. Winterberg

Deze voorstelling is de winnaar van de Zilveren Krekel 2018 voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie. Volgens de pers een verbluffend beeldende voorstelling: het poppenspel is energiek, vol vaart, humor en knappe (komische) timing; een razend knappe voorstelling. Dat klinkt goed dus, en eerdere voorstellingen van hen die ik heb gezien waren dat ook, dus dit belooft wat.

Meneertje Meer gaat over een Meneertje dat steeds meer wil en steeds meer neemt. Hij maakt uiteindelijk zelfs meer Meneertjes van zichzelf. Maar die Meneertjes willen ook meer en meer. De wereld raakt overspoeld door Meneertjes. Dan wil Meneertje Meer niets meer.

Een beeldende en vrolijke voorstelling naar het gelijknamige boek, voor iedereen vanaf 3 jaar en ouder, over alles willen hebben en meer dan dat. Totdat blijkt dat teveel echt bestaat.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

De Gruffalo (3+), Over een kleine mol... (3+) en Rovers (4+) - Drie voorstellingen van Meneer Monster

Als je de naam van dit stoere theatergezelschap ziet staan en de adviesleeftijd past bij je kind, dan moet je meteen boeken! Ik heb een aantal voorstellingen van hen gezien en ze zijn stuk voor stuk geweldig. En mijn zoontje genoot al even hard mee. De voorstellingen zijn allemaal energiek, fysiek, met een ongepolijst karakter en het spelplezier spat ervan af. Aanraders!!

De nieuwste is Rovers en is voor kinderen vanaf een jaar of 4, want hij is best een beetje spannend! Kijk hier voor een voorproefje van Rovers 

Kijk hier voor een voorproefje van de Gruffalo 

Klik hier voor meer informatie en de volledige speellijst

 

Sticks (4+) - Percossa

In Sticks ontdek je samen met de vier virtuoze slagwerkers van Percossa hoe je kunt praten zonder een woord te zeggen. Hoe je muziek kunt maken zonder muziekinstrumenten en hoe je je oren kunt openen voor geluiden die je nog nooit hoorde, zoals het ritme van vuur, musicerende dieren en spannende klanken uit de natuur.

Een percussieconcert vol humor, van vier oer-nette mannen die misschien wel niet zo beschaafd zijn als ze doen voorkomen.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Eet je bord leeg (4+) – De Toneelmakerij

Een kleuterkomedie met jabbertalk en vliegende groenten, dat klinkt aantrekkelijk!

Ook dit is een reprise dus in de vorige speelronde een succes! Het is een culinaire choreografie met K-pop-pepers, fitness-frieten en kunstzinnige komkommers en de desillusie van een conflictloze keukentafel.
De ene dag houdt Jip veel van worteltjes, de volgende dag zijn worteltjes het goorste wat er bestaat. Soms alleen maar aardappels, dan weer alleen maar rijst. En - ieuw - wat zijn die groene dingetjes in de saus? De ouders van Jip zijn ten einde raad. Geschreeuw, gekrijs en getier en zelfs borden dampende derrie, vliegend door de lucht.

Eet je bord leeg is een bitterzoete komedie met druilerige doperwtjes, slijmerige slablaadjes, sponzige spruiten en spaghetti om van te spugen.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Het Zwanenmeer (4+) – Rotterdams Philarmonisch Orkest

In de kerstvakantie speelt een van de beste orkesten van Nederland dit wereldberoemde verhaal. Het zwanenmeer heeft alle elementen van een klassiek kerstsprookje: een boze tovenaar, een prins en een meisje dat in een zwaan verandert. Hoe loopt het verhaal af? Het voltallige orkest speelt de bekende muziek van Tsjaikovski. Twee acteurs, een aantal poppen en beeldanimatie brengen dit klassieke sprookje tot leven op het podium.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Hip Hop Hoera (4+) – Frontaal / Don’t Hit Mama

In Hip Hop Hoera! klinken allerlei soorten muziek afkomstig uit de hiphop scene. De samples zijn voor ouders een feest van herkenning. En aan het einde mag je kind zelf de vloer op om lekker met de dansers te shaken en te grooven.

Choreograaf Honey Eavis maakt een voorstelling over sociaal gedrag. Over geven, nemen en delen. Eavis is zelf als danser en docent goed bekend met de hiphop cultuur. Ze laat de dansers met elkaar en met de kinderen spelen met de begrippen ik, jij en wij. Hoe ga je met elkaar om en wie trekt er aan welke touwtjes?

Klik hier voor meer info en de speellijst! En kijk hier voor een voorproefje

 

Buurman & Buurman gaan kamperen (4+) – Senf theaterproducties

Oké dit beroemde duo dat je vast al hebt voorbij zien komen op tv of in de krant ga ik tóch tippen. Want ohoh wat hebben wij genoten van de première waar we bij mochten zijn begin oktober. Het is weer een erg vermakelijke voorstelling; het verhaal zit goed in elkaar, wordt goed gespeeld, het decor is grappig en wat is het toch smullen als kinderen er helemaal in zitten en fanatiek meedoen. Echt een aanrader maar let op, er zitten wel wat spannende stukken in met een storm en een beer in de nacht, dus bereid de jongere kinderen wel goed voor!

Klik hier voor meer info en de speellijst!

» Lees ook: review Buurman en Buurman gaan kamperen

 

Kwartetten met Beethoven (6+) – Oorkaan & Dudok Kwartet Amsterdam

Een pareltje! In Kwartetten met Beethoven breekt het Dudok Kwartet Beethovens beroemde Strijkkwartet opus 132 open voor jonge oren. De vier musici spelen met levensgrote kwartetkaarten met daarop een ei, een rups, een pop en een vlinder. “Heb jij voor mij van de strijkers de altviool?” “Wie heeft de allermooiste kleur goud?”.

Het kwartet neemt je zonder woorden mee in een muzikaal spel. Het geniale muziekstuk van Beethoven is steeds in beweging en wordt, net als het kaartspel, telkens opnieuw geschud. Komen alle muzikale kleuren uiteindelijk bij elkaar? Een concert vol fantasievolle beelden, humor, beweging, magie en verwondering, met de mooiste muziek van Beethoven.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Kapot Vet (6+) – Vet Kindercabaret

Deze muzikale, bonte energie-boost met knettergekke acts en VETte humor levert hét bewijs dat muziekles niet voor iedereen is weggelegd, dat je ouders niet moeten dabben, dat ze VET vaak ongelijk hebben en dat bedtijd een stom woord is.

In een circus-achtige revue jagen Jantijn, Sjamke en Nellerike van allerlei dromen na. Kinderen nemen een kijkje achter de schermen bij volwassenen en volwassenen bij de kinderen. Want zeg nou zelf, jij snapt soms toch ook helemaal niets van je ouders?!

VET neemt je mee naar een magische dimensie waarin niets moet, maar vooral heel veel mag: even geen regels, geen huiswerk, geen les of training. Je mag lachen om ‘kapot’grappige situaties en liedjes, zo hard als je durft!

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Oorlog (6+) – Theater Artemis

Om een theaterstuk te maken over een zwaar onderwerp voor deze leeftijd is knap. Dit dappere gezelschap is het gelukt, want dit is alweer de reprise, nadat het stuk zelfs in het buitenland is gespeeld. Het heeft ook veel nominaties en prijzen gewonnen. Want ja het is een ernstig onderwerp maar er is ook hilariteit op het toneel… iets met een ballon die leegloopt, een neus die bloedt, helikoptertjes die uit een boom vallen, een gietertje dat huilt, een publiek dat schiet en drie soldaten op rolschaatsen die achterstevoren praten…

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Repelsteeltje en de blinde prinses (8+) – Theater Rotterdam

Ja, de jaarlijkse familievoorstelling van dit gezelschap (voorheen het RO theater) die hoort uiteraard in dit rijtje thuis! Want ik ben enorm fan en sla geen jaar over. Ook voor deze voorstellingen zijn de tickets al binnen 

Dit keer gaat het over Repelsteeltje, met de vaste ingrediënten van grappige verwikkelingen, snedige dialogen, gloedvolle liedjes en magische toverkunsten!

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Zwijnenstal (8+) – Theater Sonnevanck & Nederlands Reisopera

Zwijnenstal is een spannende, humoristische familievoorstelling met heel veel livemuziek. Over macht, recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt. Het is een spannende muzikale komedie over de allerbeste boerderij, met de aller-gelukkigste dieren ter wereld met een topcast: van o.a. Ilse Warringa en Rop Verheijen, beiden bekend van bv. de Luizenmoeder.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Lampje (8+) – Maas Theater & Dans

Van het veelvuldig bekroonde boek Lampje van Annet Schaap is een theatervoorstelling gemaakt. Het is een beeldende vertelling met een poëtisch uitzicht op zee, woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan (AWKWARD i).

Het gaat over Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter, die in een stormachtig avontuur terecht komt. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

GRIMM (8+) – ISH & Junior Company

Na eerdere uitverkochte zalen komen ze dit seizoen nog een keer terug met deze voorstelling. Het is een samenwerking van de Junior Company van het Nationale Ballet met ISH Dance Collective, en daarmee een spannende ontmoeting tussen klassiek ballet en urban. De twee dansstijlen vullen elkaar op spectaculaire wijze aan, in deze voorstelling over twee jongens die in een fantasiewereld belanden. Achtereenvolgens ontmoeten ze Roodkapje, de wolf, de zeven dwergen, Rapunzel, Sneeuwwitje, de heks, Assepoester en andere sprookjesfiguren. De jongens raken verwikkeld in spannende avonturen, waarbij elementen uit de bekende sprookjes over elkaar heen buitelen in een geestige parade van sprookjesfiguren. Zoals in alle sprookjes spelen liefde en jaloezie, vriendschap, machtswellust, intriges en de strijd tussen goed en kwaad een grote rol.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

Een feest voor het oog, kijk maar naar dit voorproefje

 

En de winnaar is…. (10+) – Bonte hond

Ook een voorstelling met een randje, weer van een geweldig gezelschap, over scheiden. Maar in dit geval is het een vechtscheiding met spektakel; een grappige en troostende voorstelling voor iedereen die zich ooit onnodig schuldig heeft gevoeld.

En de winnaar is… gaat precies daarover. Er is een boksring, er zijn lichten, er is muziek, er worden grappen gemaakt, er wordt gevochten en er is een prijs. Het lijkt een gewone bokswedstrijd maar dat is niet zo. In de ring wordt een vechtscheiding uitgevochten. Een vader en een moeder gaan de strijd met elkaar aan en het kind staat ernaast. Het kind vecht niet mee en kan helemaal niks aan de wedstrijd veranderen. Of misschien toch wel?

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

Heidi Pippi Sissi Ronnie Barbie (10+) – HNTjong

Een parade van Instahelden, rappers, fantasiefiguren en boekpersonages komt voorbij. Vroeger kwamen alle kinderhelden uit boeken of films. De helden van nu zijn rappers en influencers. Je volgt ze online en zijn ze altijd dicht bij je. Is hun leven ook een groot avontuur? Wie zou je wel eens een dag willen zijn? Wat is belangrijker je online of je offline leven? En waar ben je meer jezelf? Waar is de meeste ruimte voor fantasie?

Stel dat Pippi Langkous nu een Youtuber zou zijn. Wat voor video’s neemt ze dan op?

Een actuele voorstelling gemaakt vanuit de belevingswereld van tieners waarbij realiteit en identiteit centraal staan. Met een diverse cast viert deze voorstelling het doorbreken van de hokjes en pleit ervoor dat iedereen mag zijn wij hij/zij wil zijn.

Klik hier voor meer info en de speellijst!

 

En? Zit er iets voor jullie tussen? Vast wel! Heel veel plezier in het theater!

» Lees ook: leuke kindermusicals en theatervoorstellingen 2020

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.