);

Dé 12 tips voor een goede nachtrust

Dé 12 tips voor een goede nachtrust

Heb jij dat ook dat je sinds deze Corona Roller Coaster minder goed slaapt? Al ben je nog zo moe, zodra je hoofd je kussen raakt, gaat je hoofd AAN! Een goede nachtrust is een belangrijk fundament voor een gezond, ontspannen en gelukkig leven. Wanneer je slaapt worden er allerlei herstelprocessen opgestart in je lichaam. Van je hersenen tot je huid, van je spijsvertering tot je hoornvlies. Slapen is als het ware de reset knop indrukken. Je start even opnieuw op. En dat lost vaak veel problemen op. Net als bij je computer. Als je niet goed slaapt is het tijd om hier aandacht aan te besteden voor een lang, gezond en leuk leven.

Lees dus snel mijn 12 tips voor een goede nachtrust.

 

Verminder stress

Start eens met het bijhouden van een dagboek en schrijf je pieker gedachten van je af en sluit af met een positieve gedachte zoals waar je het meest dankbaar voor bent of waar je het meest trots op bent.

 

Ga naar buiten en beweeg

Sporten bevordert niet alleen een goede nachtrust, het vermindert stress en bevordert de gezondheid. Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen. Doe dit alleen niet meer intensief zo’n 2 uur voor het slapen gaan. Een yogalesje of een wandeling kan dan natuurlijk nog wel.

Daarnaast hebben we allemaal voldoende daglicht nodig om ons lichaam voldoende Cortisol te laten produceren. Dit waakhormoon houdt ons wakker terwijl Melatonine er juist voor zorgt dat wij slaperig worden. Wanneer je overdag te weinig lichtinval hebt, ben je minder energiek en minder productief. Dit heeft weer grote invloed op je nachtrust omdat je biologische klok er door verstoord raakt.

 

Investeer in een goed bed, matras en kussen

Goed slapen begint natuurlijk bij een bed dat lekker ligt. Over het algemeen ademen natuurproducten beter dan synthetische dekbedden. Die kunnen wat broeieriger aanvoelen. Het is handig om op zoek te gaan naar wat het beste bij je past omdat er zowel bij dekbedden als hoofdkussens er veel verschil in eigenschappen zit. Zorg ervoor dat je matras niet te hard of te zacht is. De dikte en de stevigheid van de matras zijn afhankelijk van je gewicht en lichaamsvorm.

» Lees ook: hoe kies je een goed matras

Bij een kussen is het belangrijk dat deze de nekwervels goed ondersteunt. Bij beddengoed is het belangrijk om te letten op het materiaal waarvan het gemaakt is. Katoen ventileert bijvoorbeeld veel beter dan polyester dekbedovertreksets

» Lees ook: het ideale kussen

Vermijd tenslotte knellende kleding in bed en draag geen nylon slaapgoed. Kies eerder voor lichte, vocht doorlatende nachtkleding. Persoonlijk houd ik er niet van, maar naakt slapen is nog het allerbeste. Hierdoor houd je je lichaamstemperatuur laag en dit zorgt er weer voor dat je bloeddruk afneemt en je spijsvertering optimaal werkt. Tevens is ondergoed een broeinest voor bacteriën en schimmels.

 

Laat smartphones, laptops en tv’s weg uit de slaapkamer

Probeer kunstmatig blauw licht zoveel mogelijk te beperken in de avond omdat dit je uit balans brengt. Dit licht kan er na verloop van tijd zelfs voor zorgen dat je depressief wordt en je hebt meer kans op obesitas. Ligt jouw smartphone altijd naast je bed? Zet hem dan op vliegtuig modus. Berichten komen dan gewoon binnen, maar je telefoon laat het niet weten. Om de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine te bevorderen is het belangrijk om een uurtje voor het slapen je lichten alvast te dimmen. En zorg er tenslotte voor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is om je lijf slaperig te maken.

 

Zorg voor schone lucht, voldoende ventilatie en de juiste temperatuur in je slaapkamer

Laat altijd een raam open of tenminste op een kiertje zodat er voldoende toevoer van frisse lucht en dus zuurstof in de slaapkamer is. Hierdoor slaap je dieper. De juiste temperatuur voor een slaapkamer is tussen de 18 en 20 graden. Slapen in een slaapkamer die te warm of te koud is, komt niet ten goede aan je slaap. In een te warme slaapkamer slaap je een stuk onrustiger en wordt je sneller wakker. In een te koude slaapkamer is het weer lastiger om in slaap te komen.

 

Ruim op en schilder je muren blauw

Een slaapkamer is om te slapen. Verwijder alles wat niet met slapen te maken heeft uit je kamer. Dit zal voor meer rust en betere slaapkwaliteit zorgen. Het schijnt dat een blauwe muur ervoor zorgt dat je langer slaapt en gelukkiger wakker wordt.

» Lees ook: over kleur in je slaapkamer

 

Probeer een vast slaap-waakritme te ontwikkelen, ook in het weekend!

Door elke dag op hetzelfde moment naar bed te gaan en wakker te worden, zorg je voor een bepaald ritme. Je lichaam zal zich aanpassen aan dit ritme en hierdoor wordt je vanzelf moe als het weer tijd is om te gaan slapen. Een avondritueel helpt hier extra bij en geeft jouw lichaam een seintje dat het bedtijd is.

 

Vermijd alcohol- of cafeïne houdende dranken en nuttig geen zware maaltijd in de uren voor het slapen gaan

Wanneer je alcohol hebt gedronken val je meestal wel sneller in slaap, alleen is de kwaliteit van je slaap een stuk minder omdat je minder diep slaapt. Drie koppen koffie per dag kunnen al slaapproblemen veroorzaken, probeer dit dus tot maximaal 2 kopjes per dag te beperken. Ook heeft cafeïne er zes uur voor nodig om volledig te worden afgebroken door het lichaam, probeer dus na 15:00 uur ’s middags koffie, ook deca en thee (m.u.v. kruidenthee) zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt overigens ook voor cola en energiedrankjes. Maar deze zou ik persoonlijk helemaal uit je dieet schrappen.

 

Drink een kopje kruidenthee met een stukje pure chocolade voor het slapen gaan

Kruidenthee is een natuurlijk slaapmiddel wat je helpt te ontspannen. Kies bijvoorbeeld voor kamille, verveine, lavendel of rooibos thee. Let wel op dat je een uurtje voor het slapen gaan niet meer drinkt, want anders wordt je ‘s nachts gewekt door een volle blaas.

Melk, kersen en bananen bevorderen de aanmaak van melatonine en pure chocolade bevat magnesium. Dit stofje zorgt voor een goed slaapritme.

 

Pak de juiste hoeveelheid slaap

Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Slaap zoveel als nodig om je de volgende dag uitgerust en fris te voelen. Door de tijd in bed te beperken wordt de slaap vanzelf verbeterd. Teveel tijd in bed spenderen leidt tot onderbroken en oppervlakkige slaap. Het kan nuttig en leerzaam zijn om een tijdje bij te houden hoe laat je gaat slapen, hoe lang je wakker ligt, hoe laat je opstaat en hoe uitgerust je dan de volgende dag bent.

 

Ontspan

Pak eens een goed boek in plaats van TV te kijken. Mediteer (hier zijn diverse apps voor) of neem een warm bad of warme douche. De warmte maakt je niet alleen relaxed en slaperig, de hoge temperatuur geeft ook nog eens een seintje aan je hersenen dat het tijd is om te gaan slapen. Je kunt ook een aroma diffuser gebruiken met hierin ontspannende etherische olie als lavendel.

Hoe je ook ontspant, je gaat er sneller en beter door slapen.

 

En tenslotte, seks

Seks voor het slapen gaan is een goede hulp om in slaap te komen en lekker te slapen. Na een orgasme komen er namelijk hormonen vrij die je direct slaperig kunnen maken. Die hormonen maken je ook kalm, knuffelig, liefdevol en lekker relaxed. Seks zorgt er ook voor dat je je gedachten kunt verzetten en je met een blije, positieve en liefdevolle mindset in slaap valt.

 

Meer blogs van Rebecca:

Een veilige en fijne kamer voor je peuter en kleuter

Een veilige en fijne kamer voor…

Ons zoontje is net 3 geworden en dan is het wel tijd om langzaamaan over te gaan van baby- naar kinderkamer. Hij heeft een half jaar geleden…

3 leukste kartonboekjes voor peuters en kleuters

3 leukste kartonboekjes voor peuters…

Samen met mijn dochter van 4 en zoon van 3 mocht ik 3 super leuke en kleurrijke kartonboekjes voor peuters en kleuters reviewen. Zelf ben…

Night terror of nachtmerrie?

Night terror of nachtmerrie?

Is een night terror of nachtangst niet gewoon een andere naam voor een nachtmerrie? Dat is wat ik dacht, maar niets is minder waar. Hieronder…

Hi, ik ben Rebecca en samen met mijn man Serge, mijn kids Niene (2015) en Sep (2017) en onze twee honden Pascha en Diva, woon ik in Rotterdam. Omdat wij 2 kindjes hebben, die beiden slapen niet als hobby hebben, heb ik mijn baan op moeten zeggen. Die was niet meer te combineren met onze talloze slapeloze nachten. Maar, waar een deur dicht gaat, gaat er altijd weer een open. En zo ben ik gestart met de opleiding tot droomritme coach en hoop ik vanaf medio 2021 andere ouders en hun ukjes te mogen helpen aan heel veel uurtjes slaap. Naast mijn opleiding probeer ik mijzelf nog minimaal een keer per week af te matten in de sportschool, wandel ik veel met de hondjes en ben ik erg actief op de school van mijn dochter Niene.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.