Lekker slapen begint bij een goed matras
13 jaar geleden kocht ik tijdens mijn zwangerschap een nieuw matras. Een traagschuim matras van een zeer gerenommeerd merk. Maar ja, hoe goed het merk ook is, ook dit matras is nu ruimschoots aan vervanging toe.
Wist jij dat je matras gemiddeld maar 5 tot 10 jaar meegaat? Met 13 jaar is mijn matras dus echt aan vervanging toe. En eerlijk gezegd merk ik dat ook.
Een traagschuim matras
Het voordeel van een volledig traagschuim matras is dat het zich vormt naar jouw lichaam door je gewicht en lichaamswarmte. Dus daar waar je zwaarder bent of “uitsteekt” als je op je zij ligt, daar zal het matras verder zakken dan op plekken waar dat niet is. Bij een zijligging zal je schouder en je heup dieper in het matras liggen dan de rest van je lijf. Daardoor heb je een ideale zijligging waarbij je ruggengraat op 1 lijn ligt.
Inmiddels is mijn matras dusdanig verouderd dat m’n kont lager ligt dan mijn hoofd, waardoor er dus een V ontstaat. Benen hoger, heup lager en vervolgens de V weer terug naar m’n nek. Niet vreemd dat ik daardoor elke ochtend wakker wordt met pijn.
Tijd dus voor een nieuw matras.
Maar welke matras kies ik nu?
Er zijn zoveel verschillende soorten matrassen dat je door de bomen echt het bos niet meer ziet. Zo heb je matrassen met pocketveren, koudschuim, traagschuim, latex en zelfs combinaties van deze soorten in 1 matras is niet uitgesloten. Dus wat kies je nu?
Een traagschuim matras, ook wel memory foam genoemd vormt zich zoals gezegd naar je lichaam door de warmte. Een koudschuim matras wordt ook wel HR (high resilience) schuim genoemd. Dit schuim wordt het meeste gebruikt in matrassen en heeft wel vergelijkingen met het traagschuim. Maar let wel op want je hebt het in vele kwaliteitssoorten. Andere schuimen als PU-schuim en PE-schuim hebben een mindere kwaliteit, waarvan de laatste echt maar weinig comfort biedt. Ga je dus voor een schuim-matras, let dan goed op welke soort je aankoopt. Bij twijfel vraag je het eerst even.
Een matras van pocketveren is ook een veel gebruikte matrassoort. Elke veer wordt apart in een zakje verpakt. Doordat de veren onderling ook nog harder en soepeler ingesteld zijn, krijg je zones bij heupen en schouders waar het matras makkelijker inveert dan bij romp en benen.
En tot slot heb je ook nog latex matrassen. Daar wil je echter als volwassene niet op liggen. Met een latex matras kan je de warmte niet kwijt en ga je enorm zweten. Deze goedkope matrassen liggen wel vaak in kinderbedden, omdat kleine kinderen vele malen minder zweten.
Afhankelijk van je eigen gewicht en bouw kies je een matras dat bij je past. Ben je vrij licht, dan kies je beter voor een wat zachter matras. Ben je heel zwaar dan is een harder matras beter.
Formaat van je matras
De meest voorkomende matrasbreedte is 80 of 90 cm. De meest voorkomende lengte is 200 cm. Maar voor langere mensen is er ook een matras 90 x 210 of een langer matras 220 x 90 met dus 20 cm extra lengte te koop.
Eenpersoonsbedden zijn vrijwel altijd 200 cm lang. Dus koop je een matras voor je kind, dan kan je het standaard formaat van 90 x 200 cm aanhouden. Koop je 1 nieuw matras voor jezelf dan volgt nummer 2 vaak heel snel. De hoogte van matrassen wil namelijk nogal verschillen. Tegenwoordig moet je niet opkijken van een matras met een hoogte van 25 cm. Lig jij dan naast je partner die een stuk lager ligt, dan snap je wel dat het even gezellig bij elkaar op bezoek gaan op de andere helft een heel gedoe wordt
Bedbodems
En dan heb je natuurlijk ook nog de keuze uit je bedbodem. Vaak wordt gekozen voor een lattenbodem, maar ook daarin heb je meer dan 1 keuze. Je hebt latten die niet meebuigen tot lattenbodems, die je naar zwaarte van je gewicht en bij bepaalde zones van je lichaam anders kunt instellen. Ga je voor duurzaamheid kies dan een goede lattenbodem. Ze gaan echt jaren en jaren mee en je hebt er veel lol aan. Je kan namelijk met een slechte bedbodem alle goede eigenschappen van je matras weer teniet doen.
In deze coronatijd is op je gemakje shoppen voor een nieuw matras wellicht niet altijd even handig. Je zal je dus online moeten oriënteren. En wellicht dat je je matras zelfs online moet kopen. Zorg er dan ook voor dat je je matras een x aantal weken kunt uitproberen. Proefslapen noemen ze dat. Bevalt je matras niet, dan mag het weer retour.
Meer blogs van Esmée:
Reacties 0