);

Lekker slapen begint bij een goed matras

Lekker slapen begint bij een goed matras

13 jaar geleden kocht ik tijdens mijn zwangerschap een nieuw matras. Een traagschuim matras van een zeer gerenommeerd merk. Maar ja, hoe goed het merk ook is, ook dit matras is nu ruimschoots aan vervanging toe.

Wist jij dat je matras gemiddeld maar 5 tot 10 jaar meegaat? Met 13 jaar is mijn matras dus echt aan vervanging toe. En eerlijk gezegd merk ik dat ook.

 

Een traagschuim matras

Het voordeel van een volledig traagschuim matras is dat het zich vormt naar jouw lichaam door je gewicht en lichaamswarmte. Dus daar waar je zwaarder bent of “uitsteekt” als je op je zij ligt, daar zal het matras verder zakken dan op plekken waar dat niet is. Bij een zijligging zal je schouder en je heup dieper in het matras liggen dan de rest van je lijf. Daardoor heb je een ideale zijligging waarbij je ruggengraat op 1 lijn ligt.

Inmiddels is mijn matras dusdanig verouderd dat m’n kont lager ligt dan mijn hoofd, waardoor er dus een V ontstaat. Benen hoger, heup lager en vervolgens de V weer terug naar m’n nek. Niet vreemd dat ik daardoor elke ochtend wakker wordt met pijn.

Tijd dus voor een nieuw matras.

 

Maar welke matras kies ik nu?

Er zijn zoveel verschillende soorten matrassen dat je door de bomen echt het bos niet meer ziet. Zo heb je matrassen met pocketveren, koudschuim, traagschuim, latex en zelfs combinaties van deze soorten in 1 matras is niet uitgesloten. Dus wat kies je nu?

Een traagschuim matras, ook wel memory foam genoemd vormt zich zoals gezegd naar je lichaam door de warmte. Een koudschuim matras wordt ook wel HR (high resilience) schuim genoemd. Dit schuim wordt het meeste gebruikt in matrassen en heeft wel vergelijkingen met het traagschuim. Maar let wel op want je hebt het in vele kwaliteitssoorten. Andere schuimen als PU-schuim en PE-schuim hebben een mindere kwaliteit, waarvan de laatste echt maar weinig comfort biedt. Ga je dus voor een schuim-matras, let dan goed op welke soort je aankoopt. Bij twijfel vraag je het eerst even.

Een matras van pocketveren is ook een veel gebruikte matrassoort. Elke veer wordt apart in een zakje verpakt. Doordat de veren onderling ook nog harder en soepeler ingesteld zijn, krijg je zones bij heupen en schouders waar het matras makkelijker inveert dan bij romp en benen.

En tot slot heb je ook nog latex matrassen. Daar wil je echter als volwassene niet op liggen. Met een latex matras kan je de warmte niet kwijt en ga je enorm zweten. Deze goedkope matrassen liggen wel vaak in kinderbedden, omdat kleine kinderen vele malen minder zweten.

Afhankelijk van je eigen gewicht en bouw kies je een matras dat bij je past. Ben je vrij licht, dan kies je beter voor een wat zachter matras. Ben je heel zwaar dan is een harder matras beter.

 

Formaat van je matras

De meest voorkomende matrasbreedte is 80 of 90 cm. De meest voorkomende lengte is 200 cm. Maar voor langere mensen is er ook een matras 90 x 210 of een langer matras 220 x 90 met dus 20 cm extra lengte te koop.

Eenpersoonsbedden zijn vrijwel altijd 200 cm lang. Dus koop je een matras voor je kind, dan kan je het standaard formaat van 90 x 200 cm aanhouden. Koop je 1 nieuw matras voor jezelf dan volgt nummer 2 vaak heel snel. De hoogte van matrassen wil namelijk nogal verschillen. Tegenwoordig moet je niet opkijken van een matras met een hoogte van 25 cm. Lig jij dan naast je partner die een stuk lager ligt, dan snap je wel dat het even gezellig bij elkaar op bezoek gaan op de andere helft een heel gedoe wordt wink

 

Bedbodems

En dan heb je natuurlijk ook nog de keuze uit je bedbodem. Vaak wordt gekozen voor een lattenbodem, maar ook daarin heb je meer dan 1 keuze. Je hebt latten die niet meebuigen tot lattenbodems, die je naar zwaarte van je gewicht en bij bepaalde zones van je lichaam anders kunt instellen. Ga je voor duurzaamheid kies dan een goede lattenbodem. Ze gaan echt jaren en jaren mee en je hebt er veel lol aan. Je kan namelijk met een slechte bedbodem alle goede eigenschappen van je matras weer teniet doen.

 

In deze coronatijd is op je gemakje shoppen voor een nieuw matras wellicht niet altijd even handig. Je zal je dus online moeten oriënteren. En wellicht dat je je matras zelfs online moet kopen. Zorg er dan ook voor dat je je matras een x aantal weken kunt uitproberen. Proefslapen noemen ze dat. Bevalt je matras niet, dan mag het weer retour.

 

Meer blogs van Esmée:

Gender reveal ideeën: de leukste onthullingen

Gender reveal ideeën: de leukste…

Ben je op zoek naar leuke gender reveal ideeën voor je gender reveal party? In dit artikel lees je hoe je hiervan een geweldig leuk feest…

Kamperen is het leukste wat er is voor de kids

Kamperen is het leukste wat er…

Zolang het droog weer is, is kamperen tijdens de vakantie het allerleukste wat er is. Dat vond ik 20 jaar geleden en dat vind ik nog steeds.…

Energie besparen begint bij isoleren!

Energie besparen begint bij isoleren!

Een goed geïsoleerd huis is essentieel om energie te besparen en het comfortniveau te verhogen. Daar bedoel ik mee, dat het makkelijk behaaglijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.