);

Een pup in ons gezin!

Een pup in ons gezin!

Al maanden, wat zeg ik, ruim anderhalf jaar denken we er aan en hebben we het er over. We zouden graag een hondje in huis willen… Maar wanneer is dan het juiste moment? Welke leeftijd van je kinderen is geschikt om een pup te nemen? Wanneer is onze agenda leeg genoeg om er vooral de eerste periode voor hem te zijn? Want tja, bij een baby krijg je verlof, maar bij een pup niet. Terwijl hij net zo goed opgevoed moet worden. Wanneer je kiest voor een hond kun je niet zomaar een hele dag op pad of op vakantie en dat doen wij toch wel erg graag en vaak spontaan. Toch wilden we niets liever en onze dochter wilde ook heel graag een hondje, dus besloten wij dat als ze 5 jaar zou worden, we er voor zouden gaan. Geen spontane actie dus…

 

Een puppy voor haar 5e verjaardag

Ze wilde nog steeds heel graag een hondje, op haar verjaardag, als cadeau. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want vindt maar eens een geschikt nestje wat precies op die datum weg zou mogen. En voorkeur voor ras hadden we niet echt. Als het maar een hoog knuffelgehalte heeft, een gezinshondje en niet te groot zou worden…

In januari waren we een weekje naar Landal en daar in de buurt zat een fokker die een nestje Cocker Spaniel pups had en die op haar verjaardag weg zouden mogen. Dus gingen we daar een kijkje nemen. En natuurlijk ben je dan meteen verkocht! Wat een schatjes! Sjors koos er 1 uit met dezelfde haarkleur als zij en we bedachten de naam : ‘Donut’ voor hem. Sjors vroeg voor haar verjaardag (die we het weekend ervoor vierden) spulletjes voor Donut en zo hadden we alles in huis voor hij kwam.

Toen ze thuis kwam lunchen, hadden we Donut voor haar opgehaald en kon het knuffelen beginnen! Wat een ontzettend lief en rustig beestje.

Een puppy voor haar verjaardag

 

De eerste week met een pup:

In de eerste week was het vooral heel veel knuffelen, slapen en buiten in onze tuin zetten wanneer hij een plasje of poepje moest doen. Hij had al vrij snel in de gaten dat hij bij de deur moest gaan staan als hij zijn behoefte moest doen en naar buiten wilde. De eerste nachten sliep hij in zijn bench bij ons op de slaapkamer, maar ik werd steeds wakker van hem en liet hem dan buiten terwijl dat dan helemaal niet aan de orde was. Dus na een paar weken sliep hij beneden in de bench en dat gaat super goed. Sjors wist nog niet zo goed wat ze er mee aan moest. Hij kan nog weleens bijten wanneer ze met hem wilt knuffelen en dat vind ze totaal niet leuk natuurlijk. Uitlaten aan de riem is er nog niet bij en hij slaapt vooral heel veel. In de eerste week kregen we puppy cursus aan huis. Ideaal! Alles wat je wilt weten wordt uitgebreid met je besproken. Zo vroegen wij ons af of we de zindelijkheid moesten trainen met van die pads of juist niet? Hij deed alles voor 80 procent buiten. Dus niet aan beginnen. Ook vertelde zij dat rust het belangrijkste is voor een pup. Hij moet 18 uur slapen! Jeetje! Echt net een baby dus. Sjors werd ook betrokken bij haar verhaal en deed ze voor hoe ze met hem kon spelen. Superleuk.

 

De weken daarna:

Op naar de dierenarts. Alle gezondheidscontroles waren goed en Donut kreeg een dikke 10 van de dierenarts. Sjors ging natuurlijk ook mee en ze vond het maar wat interessant en vertelde vol trots over haar hondje. Ze mocht meehelpen met onderzoeken en hem wegen. Superleuk! Thuis gaat ze ook steeds meer aan Donut wennen. Zij wilt degene zijn die zijn bench mag openmaken in de ochtend of wanneer we thuiskomen. Ze vind het bijten nog wel vervelend maar weet dat ze of stil moet gaan staan en ons moet roepen of hem een speelgoedje moet geven waar hij op kan bijten. En dit gaat goed. Ook het uitlaten vind ze leuk en loopt graag met hem aan de riem. Vaak vraagt ze of ik haar van school kom halen met Donut zodat ze hem aan alle kinderen kan laten zien. Op de dagen dat we allebei moeten werken komt ze met oma bij ons thuis lunchen en zo zit Donut niet de hele dag alleen.

Kinderen en puppy's

 

De pup is 13 weken oud:

Donut is nu 13 weken oud en een echte Draak! Hij zoekt continu onze grenzen op en kauwt op alles wat los en vast zit… Ook in je voeten wanneer je voorbij loopt. Hij vind graven in onze bloembakken fantastisch en eet op dit moment zijn eigen poep op. Dus komen we ogen tekort! Sjors moet natuurlijk vooral onwijs lachen wanneer hij weer met modderpoten en een zwarte toet van de modder komt binnen wandelen en graaft het liefste met hem mee.  Al met al is het een heerlijk beestje en we kunnen nu al niet meer zonder hem. Wanneer we voor genoeg rust en zo min mogelijk prikkels zorgen is hij onwijs lief. En… Hij luistert al naar het commando ‘Zit’. Sjors en Donut zijn nu al ‘Friends for Life’

 

Denken jullie ook na over een hondje te nemen? Denk dan ook even na over het volgende:

  • Past een hond bij mij en in ons gezin? Past een hond in onze levensstijl en hebben we er tijd en energie voor (over)?
  • Hebben we de tijd voor de juiste verzorging? Een volwassen hond moet minstens 4 keer naar buiten en een flinke wandeling maken. Ze moeten regelmatig geborsteld worden, een keer in bad, eten en ze willen met je spelen en knuffelen.
  • Is er voldoende ruimte voor een hond in huis en hebben jullie een tuin? Heb je relatief weinig ruimte zou ik kiezen voor een kleiner ras. Maar ook zij hebben bewegingsruimte nodig.
  • Wat vindt de rest van het gezin ervan? Gaan jullie met het hele gezin zorgen voor de verzorging en opvoeding? Zijn er geen allergieën binnen het gezin?
  • Hoe is het contact met de buren? En wat zullen zij ervan vinden als er een hond komt die waarschijnlijk ook weleens zal blaffen? Is jullie huis erg gehorig of wonen jullie in een flat?
  • Ga de consequenties na van het hebben van een hond. Een hond kost tijd en geld en verandert vaak jullie dagritme.
  • Denk ook na of het financieel haalbaar is. Niet alleen de aanschaf kost veel geld, maar ook zijn voer en dierenartskosten zijn blijvend.
  • Een hond moet gesocialiseerd en opgevoed worden. Dit kost veel tijd en geduld. Misschien is een puppycursus een goed idee voor jullie maar ook dit kost tijd, geld en energie. Uiteindelijk zul je hierdoor wel een fijne prettige huishond krijgen.
  • Hebben jullie iemand die voor de hond kan zorgen als jullie een hele dag of meerdere dagen van huis zijn?
  • Laat je van te voren goed informeren welk ras er goed bij jullie past en laat je niet verleiden door aantrekkelijke advertenties en prijzen van broodfokkers of dieren uit het buitenland. Check de fokker eerst voordat je een pup bij ze koopt (Google gewoon de naam eens) en ga eerst een (paar) keer op bezoek.

 

Lees ook: wat te doen bij zomerse hitte en een hond en op vakantie met je hond

Meer blogs van Yvonne:

Thuis doen tijdens de Coronacrisis met je kleuter

Thuis doen tijdens de Coronacrisis…

Nu de kinderen minimaal 3 weken niet naar school kunnen vanwege de Coronacrisis en ik als zzp-er weinig tot geen opdrachten heb, maken we…

Niet meer uitglijden met Ockyz Zwemsokken + winactie

Niet meer uitglijden met Ockyz…

Ik hoor in het zwembad vaders en moeders roepen : ‘Kijk uit, niet rennen!’ ‘Loop voorzichtig!’ ‘Pas op dat je niet uitglijdt!’ En logisch…

Een pup in ons gezin!

Een pup in ons gezin!

Al maanden, wat zeg ik, ruim anderhalf jaar denken we er aan en hebben we het er over. We zouden graag een hondje in huis willen… Maar wanneer…

Mijn naam is Yvonne en ik ben geboren in 1982. Ik woon samen met mijn dochter Sjors (5) in Willemstad (NB). Ik was jaren werkzaam in de kinderopvang, maar mijn contract liep af en daarom heb ik van mijn hobby fotografie mijn werk gemaakt. Je kan mijn werk bekijken op ShotsbyVon.nl

We houden ervan om naar de Efteling te gaan, een wandeling in het bos of aan het strand te maken, maar ook thuis schminken, knutselen, verkleden en dansen doen we graag. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.