);

Luxemburg: verrassend leuk en super dichtbij!

Luxemburg: verrassend leuk en super dichtbij!

Nu we voor het eerst in het hoogseizoen op vakantie gaan, wilden we niet al te ver weg gaan. Om de hitte te vermijden, maar ook de files. Ons oog viel op Luxemburg, waar we 10 jaar geleden al eens een weekendje waren geweest en wat toen echt als vakantie voelde. Want de vele heuvels, overal groen, de leuke dorpjes en de mooie kastelen zijn echt een leuke combinatie.

Dus… de eerste week van de zomervakantie waren we in 3 uurtjes op onze bestemming: het Mullerthal in Oost-Luxemburg, vlakbij de grens met Duitsland. Dit gebied wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd en niet voor niets. Het heeft prachtige heuvels en overal waar je kijkt is het groen.

Wij brachten er een week door en eigenlijk bleek dat veel te kort, er is zo veel te doen!

 

Wandelen wandelen wandelen in Luxemburg!

Laat ik beginnen met de wandelingen. Behalve de lange-afstands-routes die door het gebied lopen zijn er bij elk dorp wel rondwandelingen uitgezet die ook met kinderen prima te doen zijn. Alhoewel er ook wel vaak klim-stukken in zitten en smalle paadjes op steile hellingen dus kijk wel goed naar de moeilijkheidsgraad; en buggy vriendelijk waren de routes die wij deden in elk geval niet.

Onze bijna-zesjarige vond het prachtig om door de kronkelpaadjes te lopen en veel te moeten klimmen en klauteren. De eerste keer kijk je ook echt je ogen uit want in de bossen wemelt het van de gigantisch hoge rotsen, “felsen” genaamd, en onze kleuter vroeg ook vaak ‘of de route wel echt gecheckt was zoals we zeiden zodat de rotsen niet op ons zouden vallen’.

Klimmen en klauteren door de Luxemburgse bergenWandelen door de kloof in Luxemburg

Zijn favoriete wandeling van de vakantie was toevallig de eerste die we maakten: die naar de Kuelscheier kloof bij Consdorf waar een aantal kloven/grotten in zaten, zo donker, je moest echt een zaklamp hebben. En zo smal, je moest echt zijwaarts voetje voor voetje.

Een van de kloven is wel 100 meter lang en was dus écht stikdonker. Best indrukwekkend, ook voor ons, en onze kleuter vond dit het gaafst van de hele week; de rest van de week bleef hij vragen of we er weer heen konden gaan.

Een paar dagen later deden we een route bij Berdorf die langs het ‘rovershol’ liep: je moest deze grot letterlijk kruipend naar binnen en je kon via een héle steile ladder weer naar boven eruit. Dat ging onze kleuter, die net ontdekt had wat hoogtevrees is, wat te ver en hij ging er dan ook kruipend via de ingang weer uit ;-) Deze route heeft verder ook veel geklauter in zich maar ook mooie bospaden. En je komt langs steile wanden waar klimmers hun weg naar boven banen, ook indrukwekkend om even bij te pauzeren (en soms je adem inhouden want het is best een spectaculair schouwspel om te zien of het ze lukt om naar het volgende ankerpunt te komen).

Een andere leuke wandeling die we deden was langs een lieflijk beekje dwars door het bos bij Haller, minder spectaculair maar even leuk om te doen!

Toen wij de wandelingen maakten had het overigens al een poos niet geregend, als het wel heeft geregend ontstaan er op nog veel meer plekken stroompjes en watervallen, nog leuker dus!

wandelen in Luxemburg met kinderen

 

Kastelen en burchten

In dit kleine landje zijn aardig wat kastelen en burchten te vinden. Wij bezochten Beaufort, een kasteelruïne die zeker voor onze kleuter indrukwekkend was qua grootte en de ruimtes zoals de kerker, die wel echt tot de verbeelding spraken.

Je vindt ook kastelen/burchten in Vianden en Larochette; bij die laatste kun je een leuke wandeling maken van ca. 2 km; eerst langs het kasteel door het bos en dan langs leuke weggetjes weer terug het dorp in.

kasteel Beaufort in Luxemburg

 

Bij slecht weer…

Het voordeel van een land als Luxemburg is, ze zijn er ook gewend aan slecht weer. Dat betekent dat je je prima kunt vermaken met een bezoek aan een museum, binnenspeeltuin, vlindertuin of een binnenzwembad.

 

Gastvrij Luxemburg!

De inwoners van Luxemburg zijn erg vriendelijk en gastvrij. De taal die in dit gebied gesproken wordt is naast Luxemburgs met name Frans maar ook Duits en Engels gaat meestal prima. En ze zijn zo gewend aan Nederlandse toeristen dat veel medewerkers van toeristische oorden ook Nederlands spreken.

Overigens is er in elk dorp bijna wel een Tourist Information waar ze speciale folders en kaarten hebben met daarop de binnen- en buitenactiviteiten voor kinderen. Handig!

Ook als je van actievere vakanties houdt en bijvoorbeeld graag wil fietsen of kajakken kun je hier heel goed uit de voeten.

 

Zeker tot ziens Luxemburg!

Wij waren er een week en kwamen tot de conclusie dat we nog heel veel niet hadden gedaan, zoals slenteren door kleine dorpjes, een bezoekje aan de hoofdstad en andere regio’s van het Groothertogdom.

Kortom, we gaan zeker terug, het is echt zo dichtbij en zo leuk anders!

Lees ook: leuke gratis vakantie uitstapjes met kinderen

 

Voor meer informatie:

www.visitluxembourg.com

www.mullerthal-trail.lu

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.