);

Een kindvriendelijke tuin aanleggen

Een kindvriendelijke tuin aanleggen

Wij wonen inmiddels ruim 9 jaar in onze tweekapper met ruime tuin. Toen we hier kwamen wonen was het een tuin voor mensen op leeftijd. Met rozenbogen en buxusplanten. Wij waren net ouders geworden van een dochter. Maar dat dat invloed op de inrichting van de tuin zou hebben kwam niet in me op. Bovendien had het huis uit de jaren 60 genoeg uitdagingen. Die tuin kwam later wel.

En dat kwam ook. Maar zo anders dan dat ik me had voorgesteld. Want een tuin is voor ons, dat dacht ik altijd. De tuin moet mooi zijn, rustgevend en stylish verantwoord. Dat mensen de tuin volstouwen met speelgoed en speeltoestellen, daar begreep ik helemaal niets van. Echt niets.

En zie nu. 9 jaar later. Onze tuin is een soort speelwalhalla geworden. Het meeste is niet bewust gekozen maar is zo ontstaan. En eerlijk is eerlijk, we hebben de ruimte. Ik deel graag wat tips voor het aanleggen van een kindvriendelijke tuin. Niet alles zal in iedere tuin passen en met het opgroeien van de kinderen komen er ook weer nieuwe wensen.

De eerste drie tips zijn wat mij betreft absolute musthaves.

1. Zandbak!

Met stip op 1. Creëer als het mogelijk is ergens een zandbak. Daar kunnen kinderen uren in door brengen. Heb je veel katten in de buurt koop dan een afsluitbare. En ja, je vindt overal zand in huis. Ik weet het, ik heb een zwarte vloer. Maar stofzuigen moet je toch. Andere tip is om de zandbak zo te plaatsen dat je de kinderen vanuit de keuken of kamer kunt zien. Hoef je er niet de hele tijd bij te staan.Ook een leuk idee is een zand-watertafel. Wij hebben deze gemaakt van steigerplanken. Op de rommelmarkt een paar emaille bakken gekocht en deze er in gemaakt en gevuld met nog meer zand! En ook nog eens water. Modder! Lekker spelen met water.

 

2. Trampoline

Ook een must have. Bij voorkeur ingegraven omdat dat net wat veiliger is. De trampoline wordt hier zomer en winter, iedere dag gebruikt. Er is voor kinderen weinig leuker dan een trampoline in de tuin!

 

3. Schommel

Een schommel doet het altijd goed. Heb je geen plek voor een compleet speeltoestel, dan heb je misschien wel een veranda of een carport waar een schommel in opgehangen kan worden. Zoals in dit voorbeeld op Pinterest:

schommel onder veranda

Als je wat meer ruimte hebt is een nestschommel natuurlijk ook heel gaaf voor in de tuin.

Zelf hebben we dit exemplaar:

schommel in de tuin

Zelf maken van een oude autoband of goed zoeken op marktplaats.

 

4. Een speeltoestel

Mocht je voldoende ruimte in je tuin hebben is een speeltoestel natuurlijk erg leuk. Met name een klimgedeelte en een glijbaan. Wij hebben op marktplaats een speeltoestel gekocht. Een lowbudget toestel dus. Maar goed voor uren speelplezier. Later hebben we er nog één op de kop getikt. Buren wilden het toestel kwijt en dit was gratis op te halen. Mijn handige man heeft deze twee toestellen gecombineerd tot één. Dat leverde weer nieuwe uitdagingen op en een dubbele glijbaan. Als je minder plaats hebt dan is een duikelrek ook een aanrader. Heeft wel wat vrije ruimte nodig maar aanzienlijk minder dan een speeltoestel en het heeft minder nadelige invloed op je uitzicht in de tuin.

 

5. Moestuintje

Deze is niet alleen voor de kinderen maar ook voor ons. Een moestuintje. Wie de aanbiedingen in deze tijd in de gaten houdt kan voor weinig geld veel zaadjes kopen. Met name bij ketens als Lidl. Daar heb ik enkele weken geleden mijn slag geslagen en gisteren zijn de eerste zaadjes alweer voor gezaaid in bakjes (binnen): tomaat, sla, kruiden, kool, augurk, meloen. Voor die laatste heb je een kasje nodig. Heel gaaf als je een plek in de tuin hebt voor een kasje. Maar de Hollandse zomerzon is meestal ook al voldoende voor lekkere seizoensproducten uit eigen tuin. Heb je niet veel plaats dan is een kruidenspiraal ook erg leuk. Wat daar zeker niet in mag ontbreken is munt: voor thee, water en salades; hier zijn de kinderen er gek op. 

Wij hebben twee jaren gelden de tuin opnieuw ‘bestraat’ en met de overgebleven stenen een mooie kruidenspiraal gebouwd. Even puzzelen maar dan heb je ook wat. Fruitstruikjes zijn ook echt een aanrader. Met name de frambozen halen de keuken niet. Die worden rechtstreeks van de struik geconsumeerd.

» Lees ook: groenten kweken met je kinderen

 

6. Let op de giftige planten en bloemen

Bij het inrichten van een kindvriendelijke tuin heb je ook rekening te houden met de minder leuke dingen: niet creëren maar weggooien. Welke planten en bloemen kan je beter mijden in een kindvriendelijke tuin? We hebben er een blog over geschreven.

» Lees hier: deze giftige planten liever niet in de tuin 

 

7. Gras en steen

Gras is heerlijk voor kinderen. Als ze heel klein zijn vinden ze het bijzonder om de grassprietjes onder hun voetjes te voelen. Als ze wat groter worden biedt gras de mogelijkheid om te picknicken. Of gooi eens een kleed op het gras op een warme dag en laat ze heerlijk buiten spelen met de duplo. Ook voor een potje voetbal is gras natuurlijk onmisbaar.

Daarnaast is een stukje steen ook aan te bevelen. Want op stenen of tegels is het zoveel leuker stoepkrijten, fietsen, steppen, rolschaatsen. Als je in een kindvriendelijke buurt woont met mooie trottoirs (wij hebben dat helaas niet) dan heb je wellicht geen stenen in je eigen tuin nodig. Dus wij hebben de tuin vorig jaar zelf opnieuw bestraat. Vraag maar niet hoe leuk ik het vond dat mijn man tegen iedereen zei: “dat gaan we zelf doen” en “nee hoor, we hebben geen hulp nodig”. Hoewel vloeken en schelden niet mijn ding is hebben die enorme big bags met stenen toch veel te verduren gehad voordat ik de steentjes op de kruiwagen had liggen. Als je ooit een stratenmaker aan het werk hebt gezien die de hele dag alleen maar moppert dan was ik het waarschijnlijk.

 

8. Zithoekje en hangstoel

Om de wat ouder wordende kinderen uit hun slaapkamer en in de buitenlucht te krijgen is een hangstoel aan te bevelen. Want ook buiten kun je internetten of een boek lezen. Helemaal top is het om het zithoekje uit te rusten met een paar fijne parasols met stevige parasolvoeten. Zo hoef je je ook bij een beetje wind geen zorgen te maken om de parasols. En als de kinderen de slaapkamer toch verkiezen boven wat extra zuurstof dan zit je er lekker zelf!

 

9. Pipowagen

Ik moet heel eerlijk zijn, deze beschouw ik wel een beetje als het pronkstuk van onze tuin. De door mijn man zelf gebouwde pipowagen.

Een pipowagen in de kindvriendelijke tuin

 

Nu de meiden wat groter worden, wordt de bedstee binnenkort vervangen door een loungebank. En de poppenspulletjes mogen er langzaamaan ook uit. Maar het blijft nog een aantal jaren het buitenverblijf van de kinderen, zeker weten!

 

10. Kampvuurplaatsje

En last but not least….. een kampvuurplekje. Heerlijk marshmallows roosteren of soep, popcorn of pannenkoeken maken in de dutch oven boven het vuur. Kleine boomstronkjes er om heen. Veel gezelliger wordt het niet.

 

Meer blogs van Edith:

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

15 Toffe educatieve gezelschapsspelletjes

Ergens vond ik het altijd wel een romantisch idee. De kinderen thuis les geven. Ik begreep nooit goed dat het ‘zo maar’ (vast niet zo maar)…

Leuke uitjes in Gelderland voor het hele gezin

Leuke uitjes in Gelderland voor…

De herfst is echt begonnen. Zondagen binnen zitten terwijl de regen tegen de ramen klettert. Ik hou van de herfst maar dit is wel heel veel…

De leukste Herfstvakantie uitjes in Brabant

De leukste Herfstvakantie uitjes…

Hoewel voor mijn gevoel de zomervakantie nog nauwelijks voorbij is, staat de herfstvakantie al weer voor de deur. En wat een heerlijk seizoen…

Mijn naam is Edith, ik ben 43 jaar en ik ben mama van twee lieve pientere meiden (2009 en 2011). Ik werk freelance als adviseur, trainer en coach binnen de arbodienstverlening. Communicatieve vaardigheden zijn daarbij van groot belang dus ik probeer me daar meer op toe te gaan leggen. Schrijven hoort daar ook bij! Maar dat is ook vooral wat ik zelf heel graag doe.

Naast mijn werk geniet ik van mijn gezin. We gaan graag op pad met elkaar om dingen te ontdekken en te doen! Als ik me-time heb dan vind ik het fijn om zo maar wat te rommelen in huis, te lezen, een voetbalwedstrijd of het theater te bezoeken. En oké… ik geef het toe… ik vind shoppen ook heel erg leuk! Voor mezelf, maar vooral ook voor de kids. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.