);

Zelf groente kweken met je kinderen

Zelf groente kweken met je kinderen

Hoe leuk is het om zelf groente te kweken met je kinderen?! Je zult zien dat niet alleen het kweken een succes is, maar ook het opeten daarna zoveel leuker en lekkerder is. Nu het voorjaar in zicht is, is het bij ons thuis wachten op de eerste mooie dag om onze moestuin gereed te maken voor het nieuwe seizoen.

 

Onze eerste poging om groente te kweken

2 jaar geleden zijn mijn oudste dochter en ik door de moestuintjes van de ah begonnen met het “proberen” te kweken van onze eigen groenten. Het eerste jaar hebben we zeer enthousiast de zaden gezaaid en het groeiproces nauwlettend gevolgd. De eerste plantjes werden uit de aarde gekeken en met veel liefde verzorgd en overgeplant naar grotere bakken. Tot zo ver ging ons kweekproces uitstekend, maar helaas is het ons niet gelukt om de planten zo groot te krijgen dat we ook echt groente konden oogsten. We concludeerde dat we te laat gestart waren met zaaien, want de eerst kou bleek de planten fataal.

Albert Heijn moestuintje

 

Onze tweede poging om groente te kweken

Vorig jaar zijn we vroeg begonnen met zaaien in de vensterbank. De augurkenplanten deden het daar zo goed dat we al snel niet meer uit het raam konden kijken, maar de plant buiten zetten mocht nog lang niet. Voor ons was het dan ook geen optie dit wel te doen, want we wilden onze oogst niet verpesten. Niet dat we een van de augurken hebben kunnen opeten. Want onze trots zorgde er voor dat we de augurken te groot lieten worden. Naast de augurkenplant deed de stamboon het ook goed en konden we zelfs 4 boontjes oogsten. De overige stekjes hebben uiteindelijk het verpotten niet overleefd.

 

Het opdoen van kennis om het succes op oogst te vergroten

Omdat het nog vroeg in het seizoen was en wij toch echt die eigen gekweekte groente wilde eten zijn we op onderzoek uitgegaan. We kwamen terecht op de website van de makkelijke moestuin van Jelle en hebben daar heel wat bruikbare informatie opgedaan.  Zo kwamen we er achter dat voorzaaien meestal niet nodig is en dat sommige plantjes (biet, wortel en radijs) zelfs niet verplant mogen worden. Bij het verplanten wordt vaak de wortel beschadigd en deze wortel groeit bij biet, radijs en wortel juist uit tot de groente. De tomaat moet daarentegen wel binnen voorgezaaid worden, omdat deze plantjes veel warmte nodig hebben om te ontkiemen. Ook bleek er van de makkelijke moestuin een app te bestaan die aangeeft wat we waar en wanneer  in de bak het best kunnen zaaien. Ook geeft de app aan wanneer je plantjes ongeveer zouden moeten opkomen, wanneer je moet uitdunnen, hoe je ze het best kan verzorgen en wanneer je kan oogsten. Wel worden hier alleen de groente beschreven die je kan zaaien met zaadjes van de makkelijke moestuin. Dat is een klein nadeel, maar de keuze is voor een starter volgens mij ruim genoeg.

 

Lees ook: te mijden giftige planten in de tuin

 

Het succes van onze eigen gekweekte groente

Nu bleek dat we met wat hulp van een app makkelijk groente konden kweken in bakken in onze tuin, hebben we 3 kleine houten moestuinbakken gekocht en gevuld met speciale moestuinmix. De kinderen en ik hebben druk gezaaid, uitgedund, verzorgd en uiteindelijk geoogst. Het hele proces was één groot feest. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat niet elk plantje aanslaat en dat de slakken ook wel eens een bezoekje brengen aan je moestuin en dan wat aanvreten/opeten.

moestuin

 

Planten om samen met je kinderen mee te starten

  • Radijs

Zaai radijs meteen in de volle grond en dun na opkomst de plantjes uit zodat  ze voldoende ruimte hebben om een prachtige knol te geven

  • Wortel

Zaai wortel meteen in de volle grond en dun na opkomst de plantjes uit zodat ze voldoende ruimte hebben om een prachtige wortel te geven

  • Rucola

Zaai rucola ook meteen in de volle grond en pluk de blaadjes als ze volgroeid zijn. Ondanks dat we de plantjes in het najaar verwijderd hebben staat onze moestuinbak nu al weer vol met nieuwe rucola.

  • Tomaten

Droog de zaadjes gewoon uit een tomaat/cherry tomaat die je lekker vindt en zaai deze eind maart eerst binnen in een potje. Kweek de plantjes op zodat ze eind mei groot genoeg zijn om buiten te zetten.

  • Sugar snaps

Zaai de erwten pas in de volle grond nadat je ze hebt laten voorkiemen. Dit doe je door de erwt een aantal dagen op een nat stukje keukenrol in de vensterbank te leggen. Bij ons groeide er stevige planten uit die veel sugar snaps droegen.

Dit zijn de planten waarmee wij vorig jaar enorm succes hadden en hopelijk dit jaar ook. Want ik merkte dat het enthousiasme van de kinderen groter werd naarmate er ook daadwerkelijk geoogst kon worden. En omdat niet alles altijd hoeft te lukken gaan we opnieuw bieten en sperziebonen zaaien in de hoop dat dit beter gaat dan vorig jaar. De bieten bleven toen heel klein en de bonenplanten bleken het favoriete voedsel van de slak. 

 

Last van slakken in je moestuin? Zo kan je vriendelijk slakken verdrijven.

Uitgelichte afbeelding bovenin is van Shutterstock. De andere foto's zijn van Shirley zelf.

Een persoonlijk bericht van Sint voor jong en oud

Een persoonlijk bericht van Sint…

Bijna is het weer zo ver dat Sinterklaas vanuit Spanje naar Nederland komt gevaren. Mijn kinderen zijn er al druk mee bezig. De speelgoedboekjes…

Angela Schijf gaat op stap met Mozart

Angela Schijf gaat op stap met…

Al de hele herfstvakantie keken zowel de kinderen als ik uit naar ons geplande theaterbezoek in theater Agnietenhof in Tiel. We zouden gaan…

Een t-shirt bedrukken met je eigen glitter ontwerp

Een t-shirt bedrukken met je eigen…

Houden jij of je zoon of dochter van glitter? Hoe leuk is het dan om een t-shirt te bedrukken met een eigen ontworpen glitter afbeelding?…

Mijn naam is Shirley en ik ben moeder van 3 prachtige dochters Eline (2009), Fenne (2012) en Vivine (2014). Naast dat ik het heerlijk vind om moeder te zijn, ben ik 2015 gestart met mijn eigen bedrijf Ontspannen uk. Ik wilde namelijk andere ouders ook laten ervaren wat de positieve effecten van (baby)massage en yoga op kinderen zijn. Daarnaast ben ik druk met mijn webshop met leuke kraamcadeautjes.

In mijn blogs zal ik, net als ik tijdens mijn lessen babymassage, de lezers aan het denken willen zetten, herkenning willen oproepen of van tips willen voorzien. De onderwerpen waarover ik schrijf zullen gaan over de belevenissen met mijn dochters, weetjes over baby’s en alles wat ontspanning kan geven. Leuk als je reageert op mijn blogs!

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.