Zelf groente kweken met je kinderen

Hoe leuk is het om zelf groente te kweken met je kinderen?! Je zult zien dat niet alleen het kweken een succes is, maar ook het opeten daarna zoveel leuker en lekkerder is. Nu het voorjaar in zicht is, is het bij ons thuis wachten op de eerste mooie dag om onze moestuin gereed te maken voor het nieuwe seizoen.
Onze eerste poging om groente te kweken
2 jaar geleden zijn mijn oudste dochter en ik door de moestuintjes van de ah begonnen met het “proberen” te kweken van onze eigen groenten. Het eerste jaar hebben we zeer enthousiast de zaden gezaaid en het groeiproces nauwlettend gevolgd. De eerste plantjes werden uit de aarde gekeken en met veel liefde verzorgd en overgeplant naar grotere bakken. Tot zo ver ging ons kweekproces uitstekend, maar helaas is het ons niet gelukt om de planten zo groot te krijgen dat we ook echt groente konden oogsten. We concludeerde dat we te laat gestart waren met zaaien, want de eerst kou bleek de planten fataal.
Onze tweede poging om groente te kweken
Vorig jaar zijn we vroeg begonnen met zaaien in de vensterbank. De augurkenplanten deden het daar zo goed dat we al snel niet meer uit het raam konden kijken, maar de plant buiten zetten mocht nog lang niet. Voor ons was het dan ook geen optie dit wel te doen, want we wilden onze oogst niet verpesten. Niet dat we een van de augurken hebben kunnen opeten. Want onze trots zorgde er voor dat we de augurken te groot lieten worden. Naast de augurkenplant deed de stamboon het ook goed en konden we zelfs 4 boontjes oogsten. De overige stekjes hebben uiteindelijk het verpotten niet overleefd.
Het opdoen van kennis om het succes op oogst te vergroten
Omdat het nog vroeg in het seizoen was en wij toch echt die eigen gekweekte groente wilde eten zijn we op onderzoek uitgegaan. We kwamen terecht op de website van de makkelijke moestuin van Jelle en hebben daar heel wat bruikbare informatie opgedaan. Zo kwamen we er achter dat voorzaaien meestal niet nodig is en dat sommige plantjes (biet, wortel en radijs) zelfs niet verplant mogen worden. Bij het verplanten wordt vaak de wortel beschadigd en deze wortel groeit bij biet, radijs en wortel juist uit tot de groente. De tomaat moet daarentegen wel binnen voorgezaaid worden, omdat deze plantjes veel warmte nodig hebben om te ontkiemen. Ook bleek er van de makkelijke moestuin een app te bestaan die aangeeft wat we waar en wanneer in de bak het best kunnen zaaien. Ook geeft de app aan wanneer je plantjes ongeveer zouden moeten opkomen, wanneer je moet uitdunnen, hoe je ze het best kan verzorgen en wanneer je kan oogsten. Wel worden hier alleen de groente beschreven die je kan zaaien met zaadjes van de makkelijke moestuin. Dat is een klein nadeel, maar de keuze is voor een starter volgens mij ruim genoeg.
Lees ook: te mijden giftige planten in de tuin
Het succes van onze eigen gekweekte groente
Nu bleek dat we met wat hulp van een app makkelijk groente konden kweken in bakken in onze tuin, hebben we 3 kleine houten moestuinbakken gekocht en gevuld met speciale moestuinmix. De kinderen en ik hebben druk gezaaid, uitgedund, verzorgd en uiteindelijk geoogst. Het hele proces was één groot feest. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat niet elk plantje aanslaat en dat de slakken ook wel eens een bezoekje brengen aan je moestuin en dan wat aanvreten/opeten.
Je kan ook zelf een houten moestuinbak maken.
Planten om samen met je kinderen mee te starten
- Radijs
Zaai radijs meteen in de volle grond en dun na opkomst de plantjes uit zodat ze voldoende ruimte hebben om een prachtige knol te geven
- Wortel
Zaai wortel meteen in de volle grond en dun na opkomst de plantjes uit zodat ze voldoende ruimte hebben om een prachtige wortel te geven
- Rucola
Zaai rucola ook meteen in de volle grond en pluk de blaadjes als ze volgroeid zijn. Ondanks dat we de plantjes in het najaar verwijderd hebben staat onze moestuinbak nu al weer vol met nieuwe rucola.
- Tomaten
Droog de zaadjes gewoon uit een tomaat/cherry tomaat die je lekker vindt en zaai deze eind maart eerst binnen in een potje. Kweek de plantjes op zodat ze eind mei groot genoeg zijn om buiten te zetten.
- Sugar snaps
Zaai de erwten pas in de volle grond nadat je ze hebt laten voorkiemen. Dit doe je door de erwt een aantal dagen op een nat stukje keukenrol in de vensterbank te leggen. Bij ons groeide er stevige planten uit die veel sugar snaps droegen.
Dit zijn de planten waarmee wij vorig jaar enorm succes hadden en hopelijk dit jaar ook. Want ik merkte dat het enthousiasme van de kinderen groter werd naarmate er ook daadwerkelijk geoogst kon worden. En omdat niet alles altijd hoeft te lukken gaan we opnieuw bieten en sperziebonen zaaien in de hoop dat dit beter gaat dan vorig jaar. De bieten bleven toen heel klein en de bonenplanten bleken het favoriete voedsel van de slak.
Lees hier een ander blog over een moestuin beginnen met kinderen. Last van slakken in je moestuin? Zo kan je vriendelijk slakken verdrijven.
Uitgelichte afbeelding bovenin is van Shutterstock. De andere foto's zijn van Shirley zelf.
Reacties 0