);

Kinderen? Geen giftige planten in je tuin!

Kinderen? Geen giftige planten in je tuin!

Totdat je kinderen kreeg, was een appartement 2 hoog achter prima. Maar het moment dat je denkt aan het krijgen van kinderen realiseer je je dat ze ruimte nodig zullen hebben. Ruimte om te spelen en bij voorkeur ook af en toe lekker buiten. Dus dan moet er, als het even kan, een huis met een tuin komen. En heb je die tuin, dan wil je deze graag kindvriendelijk inrichten. Een stukje gras om te ballen, een stukje betegeld om te fietsen en ruimte voor de zandbak. Maar de tuin is geen tuin zonder planten en zonder groen en kleur. Bedenk hierbij wel, dat er bloemen en planten zijn die ronduit giftig zijn. Die wil je dan uiteraard ook weren uit je tuin.

Deze lijst met giftige planten pretendeert niet volledig te zijn, maar het zijn allemaal populaire planten met een behoorlijke keerzijde.

 

Te mijden giftige planten en bloemen:

Deze planten zijn dodelijk:

 • Hulst: de bessen en het blad zijn giftig. Het opeten van 20 besjes kan al dodelijk zijn voor kinderen
 • Doornappel: alle delen zijn giftig, maar vooral de zaadjes. Het innemen van slechts 15 zaadjes kan al dodelijk zijn voor kinderen.
 • Gevlekte Aronskelk: alle delen van de plant zijn giftig, maar vooral de bessen. Inname van een paar besjes kan al dodelijk zijn voor kinderen. Het sap van de plant kan huidirritatie veroorzaken.
 • Gouden regen: alle delen van deze plant zijn giftig en vooral de wortels, de bast en het zaad. Het innemen van 8 zaden kan al dodelijk zijn.
 • Taxus: dit is een zeer bekende en veel gebruikte struik voor haagbeplanting, maar ook zeer giftig. Het gif zit in de bast, schors en het zaad. Het opeten van enkele bessen is voor een kind levensgevaarlijk.

 

Doornappel is giftig
De Doornappel
Gevlekte Aronskelk is giftig
De Gevlekte Aronskelk

 

Hulst is giftig
Hulst
Taxus is giftig
Taxus

 

Deze planten zijn giftig en/of irriteren de huid:

 • Buxus: ook zo’n leuk struikje dat heel veel gebruikt wordt voor strakke haagjes. Maar werkelijk alle delen van deze struik zijn giftig. Het sap van de Buxus kan huidirritatie geven.
 • Blauwe regen: die schitterende trossen zijn toch echt giftig.
 • Azalea: laat die bloemen toch maar met rust, want blad en bloem zijn giftig.
 • Anemoon: lieflijke bloemen, maar toch zó slecht voor je. Hier zit het gif in het blad.
 • Boterbloem: het sap van de boterbloem is irriterend voor de huid en zeker slecht als het in de mond komt.
 • Clematis: die zo mooie klimmer toch maar niet aanraken. Het sap van de Clematis kunnen blaren veroorzaken en alle delen van de plant zijn giftig en dus niet innemen
 • Helleborus: ook wel Kerstroos genoemd is erg mooi maar alle delen van de plant zijn giftig bij inname
 • Klimop: heel populair als klimmer en bodembedekker, maar alle delen van de plant en met name de bessen zijn giftig.
 • Lupine: zo mooi die grote trossen, maar laat ze toch maar met rust. Vooral de zaden zijn giftig
 • Reuzenbere-klauw: afblijven! Het sap van deze plant kan enorme blaren veroorzaken
 • Rhododendron: ook zo’n mooie plant die je vaak in bossen vindt. Maar blad en bloem absoluut niet in je mond steken!
 • Wolfsmelk: het melksap van deze plant is zeer irriterend voor de huid. Dus niet plukken!
 • Lelietjes der dalen: alle delen van dit lieflijke plantje zijn giftig. Ze worden ook wel eens in boeketten gebruikt. Hou er rekening mee, dat ook het water in de vaas dan giftig is.
 • Papaver: zo aantrekkelijk om er een paar te plukken als ze wild langs de kant van de weg staan, maar doe toch maar niet. Alle delen van dit plantje zijn giftig.
 • Vingerhoedskruid: ook een plant die je wel eens aan het rand van het bos ziet staan. Alle delen van de plant zijn giftig. Lekker laten staan dus.
 • Paardenkastanje: deze boom staat momenteel in bloei, maar de zaden/bloesem, schors en het blad zijn giftig en de kastanjes ook lekker laten liggen.
 • Ridderspoor: ook zo’n schitterende plant met mooie toorts, maar o zo giftig.

Van de laatste lijst met giftige planten zul je niet snel overlijden, maar flinke buikpijn, braken, lusteloosheid en zelfs een coma is erg genoeg. 

 

Voorkomen is beter dan genezen, dus vertel je kind dat het nooit (behalve een madeliefje uit het gras) een plant mag plukken zonder jouw toestemming en dat het nooit een besje, zaadje of blaadje in zijn mond moet stoppen.

Wat kun je doen als je kind toch een hapje genomen heeft van een besje of blaadje? Bel onmiddellijk de huisarts of 112. Weet je niet de naam van de plant, neem dan een stukje mee of beschrijf het nauwkeurig.

Herken je de plant als zijnde dodelijk, geef je kind dan wat water en laat het overgeven. Als het langer dan een uur geleden is, dan niet meer laten overgeven en gewoon gelijk naar het ziekenhuis. Als het gaat om een huid irriterende plant, waarvan dus het sap in de mond is gekomen, dan is het beste om de mond eerst te laten spoelen en daarna melk te laten drinken of zelfs koffiemelk of slagroom. Dat vormt dan een laagje op de maagwand. Laten overgeven, is dan niet de beste remedie omdat het irriterende sap dan weer langs de slokdarm komt.

Meer lezen over giftige planten? Check de boekenlijst bij Bol.com

 

Meer blogs van Esmée:

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe badkamer

Mijn wensenlijstje voor een nieuwe…

Weet je wanneer ik extra geniet van een vakantie of een weekendje weg? Als de accommodatie in kwestie een mooiere badkamer heeft dan ik thuis…

De beste vloeren voor een gezin met jonge kinderen

De beste vloeren voor een gezin…

Wanneer je een huishouden hebt met kleine kinderen, dan stel je heel andere eisen aan de vloeren in je woning dan…

Investeren in je ontwikkeling door coaching

Investeren in je ontwikkeling door…

Elke euro die ik tegenwoordig besteed in mijn business aan coaching is direct een investering in mijn eigen ontwikkeling. Maar je hoeft natuurlijk…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 4

 1. Josan

  mei 23, 2016 at 09:51

  Ik heb veel giftige planten in mijn tuin. Blauwe regen, kerstroos, papaver en nog wat anderen. Maar daarin heb ik wel een onderscheid gemaakt tussen de voort- en achtertuin. In de achtertuin is het kindvriendelijk en staan alleen maar eetbare planten.  1. Esmée

   mei 23, 2016 at 10:19

   Prima idee Josan! Leuk idee voor een nieuw blog: eetbare planten! Maar zijn ze ook echt lekker of gewoon niet giftig ;-) 2. Van de bloemblaadjes van de papaver kun je geel goed een hoestsiroop maken...de papaver kan dus ook helend zijn, mits verwerkt;) 3. En niet te vergeten de tomatenplant ....This thread has been closed from taking new comments.