);

Inspiratie voor de kindvriendelijke tuin

Inspiratie voor de kindvriendelijke tuin

Nog even en de winter loopt op z’n einde. Dan kunnen we onze blik, die de afgelopen maanden naar binnen was gericht, naar buiten richten. Naar de tuin. Er moet ongetwijfeld heel veel gebeuren aan de tuin voordat het klaar is voor het nieuwe seizoen. Bladeren ruimen, snoeien, het gras een oppepper geven en de borders weer strak trekken. Maar kijk dan ook gelijk of de tuin nog wel zo kindvriendelijk is en of je aanpassingen aan de tuin moet doen om je kind, dat weer een jaartje ouder is, een leuke speelplek te bieden dichtbij huis.

 

Zelf doen of de hovenier inschakelen

In dit blog vind je allerlei inspiratie voor de aankleding van je kindvriendelijke tuin, maar je moet een basis hebben om mee te beginnen. Bestraten, erfafscheidingen, het goed aanleggen van het gazon en de bomen en beplanting of het snoeien ervan is best een specialistische aangelegenheid. Als je het kan veroorloven, laat dan de grote en grove werkzaamheden door een hovenier doen. Je kan heel makkelijk een hovenier vinden en via deze link de prijzen van hoveniers checken bij jou in de buurt. Het enige wat je moet doen is je postcode ingeven en vervolgens waarvoor je een prijsopgave wilt en de (max) 6 hoveniers uit jouw buurt zullen je een offerte sturen. Ik ga er zeker gebruik van maken, want wij hebben best een flinke tuin met veel meters haag en bomen.

 

Een kinderspeelplek in de tuin

Onze dochter is nu 10, dus het is tijd om onze glijbaan met schommel en picknickzitje eronder weg te doen. De zandbak staat er ook nog steeds. Die gaan zeker dit seizoen het veld ruimen, maar wat heeft ze er een lol van gehad! Net als de trampoline die we een paar jaar geleden voor haar kochten. Heb je de ruimte, dan is een fijne speelplek echt helemaal te gek. Natuurlijk heb je speeltoestellen in allerlei maten. Ook voor kleine tuintjes.

Zo eentje hebben wij… interesse? wink Hiervoor heb je wel een redelijk formaat tuin nodig.

kinderspeelplek voor in de tuin - speeltoestel

 

Bestrating

Kies voor een lichte, gladde soort bestrating. Donkere bestrating kan in de zomer met het zonnetje erop heel heet worden. Spelen kan dan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Kies voor een gladde bestrating en dus niet voor grindtegels, want de grindkorreltjes kunnen best scherp zijn met blote voetjes of knietjes.

 

Een eigen moestuintje

Er bestaat geen betere manier om je kind meer groenten te laten eten door ze die zelf te laten kweken. Samen zaaien, water geven, onkruid wieden en uiteindelijk oogsten. Wat smaken die worteltjes, radijsjes, sla, courgettes en tomaatjes dan zoveel lekkerder dan die van de groetenboer of de supermarkt!

» Lees ook: moestuin voor kinderen

moestuin voor kinderen

 

Planten en bloemen

Bekijk even kritisch de bestaande planten en bloemen in de tuin of let op als je nieuwe planten gaat halen in het tuincentrum dit voorjaar. Zijn die wel veilig? Veel planten zijn giftig. Je kunt er behoorlijke buikpijn van krijgen en sommige zijn zelfs dodelijk. Dus wil je echt een kindvriendelijke én kindveilige tuin, dan zijn er bepaalde planten en bloemen die je absoluut moet mijden.

Bijvoorbeeld de Wisteria oftewel Blauwe Regen (zie afbeelding hieronder, overigens ook in het geel verkrijgbaar), hoe prachtig ook, is geen plant voor een kindvriendelijke tuin. Alle delen van deze prachtige plant zijn namelijk giftig. Het eten van 8 zaden kan al dodelijk zijn. En zo zijn er nog zoveel meer planten die dodelijk of giftig zijn.

» Lees ook: welke tuinplanten zijn giftig?

wisteria - blauwe regen is giftig dus niet voor de kindvriendelijke tuin

 

Leuke tuinmeubels voor kids

Wil je niet dat je kinderen je favoriete relaxstoel inpikken op het moment dat jij net in de zon wilt zitten? Zorg er dan voor dat ze lekker ergens kunnen zitten. Deze vond ik op Pinterest. Hoe leuk!

Loungeset voor kinderen

Een klein picknickbankje is handig wanneer er ook vriendjes en vriendinnetjes komen spelen, let er dan wel op dat er voldoende schaduw is, zodat je kind niet verbrandt tijdens het rusten. Ook een hut is erg leuk om even rustig te kunnen zitten, zo’n hut kan op hoogte, maar is ook spannend om in de hoek van de tuin te plaatsen met wat beplanting er omheen. Een gezellig huisje kan natuurlijk ook, compleet met eigen bloementuintje.

 

Een heerlijke kindertuin

Maak voor jezelf een lijstje wat er moet gebeuren aan de tuin voor het mooie weer begint. Moet er een zandbak komen, een speeltoestel of zoals hieronder een combinatie met een schoolbord. Want je creativiteit op een schoolbord uiten is natuurlijk heerlijk en voor het aanzicht van de tuin beter dan wanneer ze de stoep onder kalken wink

de kindertuin een fijne plek om te spelen

De uitgelichte foto is van Shutterstock: by CroMary

 

Meer blogs van Esmée

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.