);

AVI-niveaus: een volledige uitleg over leesniveaus

AVI-niveaus: een volledige uitleg over leesniveaus

AVI staat voor: Analyse Voor Individualiseringsnormen. AVI niveaus  is een maatstaf voor de leesvaardigheid van kinderen en de moeilijkheidsgraad van kinderboeken. Het is gekoppeld aan de meetniveaus van CITO. Als je het leesniveau van je kind weet, helpt het je om de juiste boeken te zoeken die op dat moment passen bij je kind. Zo krijg je niet te makkelijke boeken maar ook niet te moeilijke en zijn ze dus afgestemd op het leesniveau van jouw kind.

In dit blog vertellen we je meer over AVI niveaus en hoe je het juiste boek vindt voor jouw kind.

 

Wat betekenen de AVI letters en cijfers?

Er zijn 12 AVI niveaus. Deze zijn gekoppeld aan de groepen 3 t/m 7 in het basisonderwijs. Er zijn 2 leesniveaus met een afwijkende aanduiding: AVI-start en AVI-plus. AVI-start is voor de beginnende lezertjes, AVI-plus volgt op AVI-E7 en geeft aan dat het leesniveau boven het gemiddelde van leerlingen aan het eind van groep 7 ligt.

 

Dus de AVI niveaus en leesniveaus zien er zo uit:

AVI start: dit is het allereerste leesniveau dus voor beginnende lezers. Check HIER leuke boekjes voor startende lezers

AVI M3: het leesniveau van Midden groep 3 (dus halverwege het schooljaar -vandaar de term ‘midden’- zou je kind dit niveau moeten kunnen halen… volgens de gemiddelden hè dus sommige kinderen lopen voor en sommige achter) Check hier alle leuke boekjes voor niveau AVI M3

AVI E3: het leesniveau van Eind groep 3 (dus aan het eind van het schooljaar). Check hier alle leuke boekjes voor niveau AVI E3

Vervolgens krijg je M4, E4, M5, E5, M6, E6, M7 en E7.

Het laatste niveau heet dan dus nog AVI Plus. Leuke leesboeken met AVI plus vind je hier

De AVI niveaus zitten dus vrij simpel in elkaar, maar afhankelijk van de snelheid van je kind kan die dus voorlopen of achterlopen op het niveau dat hoort bij de groep waarin hij/zij zit op school. De leerkracht zou je moeten kunnen vertellen op welk leesniveau je kind zit.

 

Op zoek naar het juiste leesboek in de bieb!

In de meeste bibliotheken staan de AVI boeken op AVI niveau bij elkaar op de jeugdafdeling.

Ook zijn er A en B boeken die je kunt gebruiken.

Over het algemeen is de verdeling als volgt:

A = boeken tot negen jaar. A-boeken worden over het algemeen gebruikt voor groep 1 tot en met 5. De categorie A-boeken omvat boeken met niveau AVI Start (voor beginnende lezers in groep 3) tot AVI E5.

B = boeken voor kinderen van 9 tot 13 jaar. Dit zijn boeken voor groep 6, 7 en 8, dus van AVI M6 tot AVI Plus niveau.

Het komt overigens vaak voor dat er op kinderboeken staat: AVI-E6 en hoger. Dit zijn boeken die ten minste AVI-niveau E6 hebben, maar waarin delen voorkomen die een hoger AVI-niveau hebben, bijvoorbeeld M7, E7 en Plus. Als je boeken zoekt met uitdagende tekstgedeelten kun je op deze aanduiding letten.

 

PLEZIER in lezen is het sleutelwoord

Het AVI niveau waar je kind op leest is leuk om te weten, het allerbelangrijkst is echter om ervoor te zorgen dat PLEZIER in het lezen aanwezig is. Dan komen de niveaus bijna als vanzelf. Behalve dat de moeilijkheidsgraad moet passen bij je kind is het dus van groot belang dat het boek en het onderwerp van het boek ook aansluit bij zijn of haar interesses.

Enne, goed om te weten: er is nog nooit aangetoond dat het leesniveau zakt als een te makkelijk boek gelezen wordt. En het omgekeerde geldt ook: in principe geen probleem om een te moeilijk boek te lezen, alleen bestaat de kans dat een kind sneller afhaakt als hij/zij te veel woorden niet snapt.

Er is wél aangetoond dat als kinderen boeken lezen die ze leuk vinden, los van het AVI niveau, hun leesniveau simpelweg stijgt door het lezen zelf. Je wordt dus een goede lezer door veel te oefenen en leeskilometers te maken, kortom, door veel te lezen dus. Een beetje uitdaging is daarbij prima, en soms is juist even makkelijk weglezen zinvol!

Op de landelijke site van de bibliotheken kun je op leesniveau boeken zoeken. Kijk op www.leesplein.nl, kies de leeftijd 6-12 en dan ‘boeken zoeken’. Of klik gewoon HIER.

Boek gevonden? Kijk in je bieb of ze hem hebben en zo ja, waarschijnlijk kun je hem gratis reserveren, check daarvoor even de voorwaarden van het abonnement.

» Lees ook: complete uitleg over de Bieb

 

Handig om te weten: de symbolen in de Bibliotheek

In de bieb hebben ze om je wat te helpen de meeste boeken voorzien van een sticker op de zijkant met een genre-symbool erop. Dat maakt het kiezen alvast wat makkelijker. Er komen steeds meer symbolen bij, in de bieb hangt een poster met de uitleg van de diverse plaatjes.

Bieb symbolen

 

Goed om te weten over AVI niveaus

Tot 2008 werd er met een ander AVI systeem gewerkt. Op sommige oude boekjes kun je dan ook nog een andere AVI-aanduiding tegenkomen. Om te weten welk huidig AVI niveau zo'n boekje heeft, kan je bijgaande Tabel gebruiken.

Voor kinderen met dyslexie zijn geen aparte AVI niveaus.  Zij lezen de gewone niveaus, maar bereiken die meestal wat later dan andere kinderen. Er zijn wel speciale leesseries die zijn afgestemd op de leesontwikkeling van kinderen met dyslexie: “Zoeklicht Dyslexie” bijvoorbeeld van Uitgeverij Zwijsen. En in de bibliotheek kun je kijken bij het Makkelijk Lezen Plein, daar zijn de boeken wat toegankelijker gemaakt door middel van meer plaatjes, kortere zinnen en minder moeilijke woorden.

Een AVI-niveau wordt toegekend op basis van een meting door CITO van het bewuste boek. De uitgever stuurt het boek simpelweg op en krijgt de classificering door en mag die vervolgens op het boek plaatsen.

AVI-start groep 3 boekenpakket

 

Weet jij nu genoeg over AVI niveaus?

 
Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 34

 1. Heidie van der Steeg

  jun 21, 2017 at 08:29

  Wij zijn fan van de Zwijsen leesboekjes. Mijn zoon die nu nog in groep 3 zit, heb ik geregeld een boekje waar hij het liefste over leest (voetbal) cadeau gedaan. Ook is er een schoolbieb en mogen ze elke week/drie weken, een boek lenen voor thuis. Vandaag was het weer, je raad het al, een boek over voetbal.... ! Mijn dochtertje zit in groep 2 en gaat dus beginnen met lezen. Zij heeft wat minder interesse in de boekjes van haar broer, dus ik zou dit boekenpakket graag voor haar willen winnen.

 2. Heidie van der Steeg

  jun 21, 2017 at 08:32

  Wij zijn fan van de Zwijsen leesboekjes. Mijn zoon die nu nog in groep 3 zit, heb ik geregeld een boekje waar hij het liefste over leest (voetbal) cadeau gedaan. Ook is er een schoolbieb en mogen ze elke week/drie weken, een boek lenen voor thuis. Vandaag was het weer, je raad het al, een boek over voetbal.... ! Mijn dochtertje zit in groep 2 en gaat dus beginnen met lezen. Zij heeft wat minder interesse in de boekjes van haar broer, dus ik zou dit boekenpakket graag voor haar willen winnen. 3. Wilma Meulendijks

  jun 21, 2017 at 08:34

  Ja leuk! Onze Thomas gaat nog net niet naar groep 3, maar is al wel heel erg met lezen bezig. Dus zou super welkom zijn. Kan hij in de zomervakantie mooi mee oefenen :) 4. Jannemiek Hanszens

  jun 21, 2017 at 09:35

  Ik wil graag kans maken op een boekenpakket voor mijn lieve dochter Jara die niet kan wachtten tot ze na de zomer naar groep 3 mag. We zijn dol op lezen en Jara leest al aardig dus met dit pakket weet ze vast wel raad. 5. Anne

  jun 21, 2017 at 09:50

  Onze dochter gaat na de vakantie naar groep 3 en is een echte boekenwurm. Wij zouden deze boeken heel graag in de vakantie willen lezen en daarmee een nog betere start in groep 3 willen hebben. 6. Daantje, Jadon en Deon

  jun 21, 2017 at 10:12

  Lijkt me super om deze boeken te hebben voor m'n tweelingzoontjes van 5 die naar groep 3 toegaan. Hierna kan ik de boeken meenemen de School Bieb in aangezien ik daar de Bieb Juf ben :D 7. M. B.

  jun 21, 2017 at 10:13

  Wow wat een leuk pakket! Mijn meisje, Joy van 5 jaar telt af tot ze na de vakantie in groep mag beginnen. Ze leest al AVI-start boekjes, deze boekjes zal ze vast erg leuk vinden om mee verder te leren lezen :-D 8. Mieke Stam

  jun 22, 2017 at 09:16

  Ja leuk voor Xander, hij gaat na de zomervakantie naar groep 3 :D voorlezen vind hij geweldig dus hopelijk gaat hij ook zelf graag lezen later. 9. Sharon de Ridder

  jun 22, 2017 at 10:01

  Ik maak graag kans voor mijn jongste; met dit vrolijke pakket is ze vast nog meer gemotiveerd om te leren lezen! 10. Kitty

  jun 22, 2017 at 04:16

  Ohww mijn kleine leesmonstertje gaat naar groep 3. Janne is gek op lezen, ze leest nu al der broertjes en zusje voor 11. Marian B

  jun 22, 2017 at 09:54

  Lezen doen we hier graag. Mijn zoontje is heel erg met letters bezig en begint een beetje te lezen dit lijkt me een leuk pakket voor hem wat hem nog meer motiveert. Ook goed om aan te sluiten bij school. 12. Liesbeth

  jun 24, 2017 at 09:47

  Ik doeheel graag mee! Mijn lieve kleine vriendinnetje begint met lezen en wil dit graag nog beter leren! 13. Erika van Koert

  jun 24, 2017 at 03:46

  Wat fijn zo'n duidelijke uitleg . Ik zoek me steeds suf in de bieb. Ik doe graag mee voor mijn dochter Elin die na de vakantie naar groep 3 gaat 14. Chantal

  jun 25, 2017 at 03:28

  We hebben net het laatste pompon boekje gehad. Mijn zoontje vindt het boekje geweldig. Ook de lettermemory. Ik zou voor hem heel graag dit setje winnen. 15. Marissa Van Oord

  jun 25, 2017 at 03:42

  Ik zou heel graag willen winnen voor mijn zoontje die dol is op lezen en a de vakantie naar groep 3 gaat. Als zijn zus die nu in groep 3 zit hem de letters en woordjes leert zit hij altijd geboeit te luisteren . Het zou dus heel leuk zijn als hij nog meer boekjes heeft om te lezen,kunnen ze dat ook heerlijk samen doen. 16. Ingrid

  jun 25, 2017 at 03:44

  Ik zou graag de boekjes winnen voor mn dochter Elise die na de vakantie naar groep 3 gaat. Ze is nu al druk met lezen uit oude leerboekjes 17. Karina

  jun 25, 2017 at 03:49

  Leuk voor onze mamaloe Anne-Meike, zij start het nieuwe schooljaar in groep 3. 18. Selma

  jun 25, 2017 at 04:15

  Super leuk voor mijn zoontje die na de zomervakantie naar groep 3 gaat! Hij is al veel met letters bezig en woordjes maken misschien door de boekjes een volgende stap naar lezen! 19. Jose Bongen

  jun 25, 2017 at 04:15

  Leuk! Ik win graag een pakketje voor onze zoon die na de vakantie naar groep 3 gaat. Hij verheugd zich al helemaal dat hij dan echt een boek aan zijn zusje kan voorlezen! 20. Samantha

  jun 25, 2017 at 04:26

  Leuk voor mijn zoontje Tom ? 21. Janeska

  jun 25, 2017 at 04:42

  Dit is superleuk voor mijn dochter die na de zomervakantie gaat beginnen in groep 3. 22. Susanne

  jun 25, 2017 at 05:35

  Dit wil ik heel graag winnen voor mijn zoontje dus onverwachts van groep 1 naar groep 3 mag. Is dus de jongste en we gaan het gewoon proberen dus het zou leuk zijn als we in de vakantie alvast een beetje kunnen 'oefenen'! 23. Sigrid

  jun 25, 2017 at 05:48

  Onze dochter Felicia van 4 jaar is al begonnen met Avi start boekjes en voor haar zou dit pakket superleuk zijn om te kunnen oefenen in de vakantie 24. Francisca van Leeuwen-Hilbers

  jun 25, 2017 at 06:04

  Ja die wil ik graag winnen. Alvast voor m'n dochtertje, voorlopig nog voorlezen en woordjes leren; maar dat gaat al heel goed. Boeken kun je nooit genoeg hebben, dus deze zijn meer dan welkom! 25. Caitlin

  jun 25, 2017 at 06:45

  Graag voor onze dochter van 4 die heel geaag oefent met lezen!!! 26. Ellen

  jun 25, 2017 at 06:57

  Dat zou erg leuk zijn! Mijn dochter gaat na de vakantie naar groep 2 en ze kan al een beetje lezen! Ze leest nu boekjes AVI Start. Zou erg leuk zijn als onze boekenwurm deze boekjes ook zou kunnen lezen!! 27. Caroline

  jun 25, 2017 at 07:03

  Dit zou super leuk zijn voor mijn zoontje thijme
  Hij gaat na de vakantie met heel veel enthousiasme starten in groepje 3 28. Beatriz Barcones

  jun 25, 2017 at 08:51

  Goed uitgelegd. Ik vind het avi systeem heel nuttig om de juiste boek vinden voor jouw kind niveau. Ik heb al een spelletje van maan-roos-vis, een kwartet spel met de typische afbeeldingen van de uitgeverij. Ik heb ook jouw blog leesleeslees.nl gekeken, zeker kom ik terug om een nieuw boek voor mijn zoon te kiezen. 29. Liesbeth

  jun 25, 2017 at 10:26

  Wat een mooi starterspakket! Laat nou onze Mats aan zijn laatste kleuterweken bezig zijn en ina de vakantie naar groep 3 gaan!
  Dus ik zeg.... zoek niet verder, wij hebben plaats in zijn boekenkast ???????????? 30. Missy Brands

  jun 26, 2017 at 11:29

  Heel graag voor mijn lieve zoontje Max, dat in groep 3 leert lezen straks. Leesplezier is de beste motivatie, dat lukt vast met deze boeken-traktatie! 31. melissa

  jun 27, 2017 at 09:25

  Superleuke actie en precies op het goede moment: dochter elise van 6 gaat na de schoolvakantie naar groep 3. Ze wil nu al heel graag leren lezen/schrijven en rekenen en is daarom ook geregeld met 'oefenboekjes' bezig. Hiermee gaat ze heel blij zijn en zeker weten de vakantie doorkomen! 32. Wendy Van De Reyd

  jun 27, 2017 at 09:38

  Ik zou hier super graag kans op maken voor mijn dochtertje Sharona ???? ze is geen vlotte lezer, en zou dus deze vakantie nog moeten oefenen om zo een goede start te kunnen pakken in september in het 2 de leerjaar, en daar zou dit knap pakket heel handig mee zijn en.heel welkom duimen en delen mee ? 33. Ik doe graag mee! Wat super leuk; juist in groep 3 is het van belang dat ze een boek hebben en kunnen lezen op hun niveau! 34. Caroline Minderhoud

  jun 28, 2017 at 01:07

  Ik wil graag meedoen voor mijn twee zoontjes ???? ????This thread has been closed from taking new comments.