);

Zomervakantie? Hou het leesniveau op peil!

Zomervakantie? Hou het leesniveau op peil!

Het is een veel voorkomend verschijnsel. Je kind heeft aan het eind van het schooljaar een bepaald leesniveau bereikt en dan begint de zomer. Met buitenspelen, uitjes, misschien op vakantie. En… weinig tijd of zin om te lezen. Met als gevolg dat het nieuwe schooljaar begint met een terugval in leesniveau. Leraren zien soms wel een verschil van 2 AVI-niveaus. En dat is echt zonde! Het is bovendien demotiverend voor je kind als school weer start, want die weet heus op welk niveau hij of zij was geëindigd. Als ouder kun je hier wat aan doen, kleine moeite in die 6 weken maar met groot resultaat!

» Lees ook: alles over AVI-leesniveaus

LET OP: dit artikel bevat een WIN-ACTIE

 

Lezen tijdens de zomervakantie…

Of je deze zomer nou weg gaat of thuis blijft, het beste voorbeeld is toch als je kind jou ziet lezen. Dus gun jezelf ook een leesmoment in je hangmat, luie stoel of op het strand want zien lezen doet lezen!

Als je weggaat, mogen uiteraard boeken niet ontbreken in de koffer van je kind. Zoek samen een aantal boeken uit; een paar vertrouwde, makkelijke en een paar nieuwe. In de bibliotheek is vaak de leentermijn verlengd dus ook als je weg gaat kunnen er gerust boeken geleend worden.

Voor tijdens de rit naar je bestemming zijn er allerlei vakantie-doe-boeken te vinden. Die houden je kind wel even bezig! Stripboeken en kindertijdschriften zijn ook handig voor in de auto.

En heb je even niks voor handen, wat dacht je van borden onderweg, de menukaart tijdens een stop, de folder van een dierentuin of iets anders dat je tegenkomt. Alle beetjes helpen echt.

 

Handig, doe mee: speciale zomerlees-activiteiten via de bieb!

Bibliotheken organiseren in de zomer vaak met de basisscholen een project om het blijven lezen te stimuleren. Dat varieert van een ‘zomerleesbingo’ tot stickers sparen met ‘vakantielezen’.

Het handigste is om hiervoor even op de site van je eigen bibliotheek te kijken (en op school te checken natuurlijk). Zeker als je kind naar groep 5 gaat is er grote kans dat je bieb meedoet. Die groep staat namelijk deze zomer extra in de spotlight via Stichting Lezen.

Check dus zeker je bibliotheek of zij een project hebben deze zomer en of dat alleen via scholen gaat of dat je ook individueel kan meedoen.

Ik heb er een paar alvast gevonden, misschien zit die heel toevallig in je regio:

 

Zomerlezen met certificaat en kans op prijzen!

Ikvindlezenleuk.nl is een website met recensies over jeugdboeken, geschreven voor en door kinderen en jongeren. Op deze site kun je los van school of bibliotheek meedoen met Zomerlezen. Je krijgt nog een certificaat ook!! Als je in de zomer minimaal 3 boeken leest (dat mag ook een informatief boek of een strip zijn) en daar een ‘recensie’ over schrijft ontvang je ‘m en je maakt nog kans op een prijs ook! Heel erg leuk, dit initiatief. 

 

Zelf aan de slag?

Je kan natuurlijk ook zelf een bingokaart maken om je kind te stimuleren om te gaan lezen. Hier vind je ter inspiratie een voorbeeld van de Zomerleesbingo van de bieb.

 

Gratis: E-books in de Vakantiebieb!

Of je nu wel of niet lid bent van de bibliotheek dat maakt niet uit, de Vakantiebieb is er voor iedereen! In de VakantieBieb staan ruim 30 e-books voor kinderen en jongeren van 6 t/m 18 jaar. Zo kunnen ze lekker doorlezen in de vakantie. Kijk op vakantiebieb.nl. Enne… er zijn ook boeken voor volwassenen, jawel, ook gratis.

 

Op de shopping-list: meegroeiboeken en lees-doeboeken!

Super handig zijn de zgn. ‘groeiboeken’. Dat zijn boeken die oplopen in niveau zodat je kind ongemerkt teksten leest die steeds moeilijker worden. Ze zijn speciaal voor beginnende lezers, hebben 144 pagina’s met meerdere verhalen, veel illustraties, en de verhalen lopen dus langzaam op in moeilijkheidsgraad van AVI Start tot en met M4. Kijk bijvoorbeeld hier voor een aantal aanraders.

Educatieve uitgeverij Zwijsen maakt ook speciale ‘lees-doeboekjes’ voor de zomer. Er is een boekje voor kinderen die van groep 3 naar groep 4 gaan, en een boekje voor kinderen die net groep 4 hebben gehad. Er staan uiteraard verhalen in maar ook opdrachten, prijsvragen, spelletjes, strips, etc. En ze kosten maar € 3,50!  Klik hier voor de lees-doeboekjes.

 

Spelletjes!

Behalve boeken kun je ook iets anders doen op vakantie om het leesniveau op peil te houden: spelletjes! Bijvoorbeeld scrabble, loco, ja zelfs bordspelen. Of speciale taalspelletjes natuurlijk. Klik hier voor een aantal spelletjes.

Een fijne vakantie en heel veel leesplezier alvast gewenst deze zomer, ja voor jezelf ook!!

Zwijsen Doeblok Woezel & PipZwijsen Doeblokje Maan Roos VisDoeblok Dolfje Weerwolfje

(Klik op de plaatjes voor meer informatie over deze doeblokjes)

 

Een van deze leuke doeblokjes winnen voor de vakantie?

Een doeblokje van Woezel & Pip, Maan Roos Vis of Dolfje Weerwolfje naar keuze winnen voor de vakantie en daarmee het leesniveau van je kind een beetje op peil houden? Doe dan mee met onze win-actie!
Kans maken doe je door:
 • Het actiebericht op Facebook een yes te geven en een reactie achter te laten
 • Een reactie hieronder achterlaten, geeft je een dubbele winkans. Je schrijft je dan automatisch in voor onze nieuwsbrief.

DE WINNAARS ZIJN:

 • Heidie van der Steeg
 • Selina van den Heuvel
 • Kristel Gubbels-Daemen

Stuur even een mail aan info@website4mama.nl en geef hierin aan welk doeblokje je graag opgestuurd wilt hebben. Je hebt 3 werkdagen de tijd om je prijs te claimen.

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 30

 1. Goele H

  jun 28, 2017 at 07:40

  Ik doe heel graag mee voor de Woezel en Pip versie! 2. Helma Keijzer

  jun 28, 2017 at 07:46

  Wat goed dat er steeds meer aandacht is voor vakantie-lezen en dan vooral op een leuke en gezellige manier.
  Voor mijn kleine Dolfje fan, doe ik graag mee voor een Dolfje boek. 3. Sigrid

  jun 28, 2017 at 07:47

  Onze dochter van 4 zou zo'n doeboek wel leuk vinden :-) 4. Wilma Meulendijks

  jun 28, 2017 at 07:50

  Ik doe graag mee voor de versie van Woesel en Pip! Wij gaan 4 weken rondreizen in Scandinavië en met dit doeblok kan onze Thomas zich mooi vermaken onderweg! 5. Marloes voorbij zuidema

  jun 28, 2017 at 07:54

  Leuk! Woezel en Pip komen wij de zomer wel mee door! Voor onze Isabella van 4! 6. Saskia

  jun 28, 2017 at 08:07

  Jaaaa heel graag de maan roos vis voor ons 5jarige meisje dat zelf nu aan het leren lezen is! 7. ellen

  jun 28, 2017 at 08:33

  Als leerkracht van groep 3 weet ik hoe belangrijk het blijven lezen in de vakantie is! Ik zou graag het boekje maan roos vis willen winnen! 8. Marissa van Oord

  jun 28, 2017 at 08:45

  Ik zou deze heel graag winnen voor mijn kinderen,dan kunnen ze samen lezen in de. vakantie. 9. Miranda Schipper

  jun 28, 2017 at 08:56

  Hallo leuke actie!!!!

  Ik zou heel graag het wezel en pip boek willen winnen voor onze zoon lars(4jaar).

  Groetjes 10. Carolien Schutte

  jun 28, 2017 at 09:22

  super leuk mijn zoon van 5 jaar is dol op letters en getallen en hij zal zon boek super leuk vinden :D 11. Wat leuk dat je mijn website Ikvindlezenleuk in dit artikel noemt! Ik hoop dat veel kinderen (en ouders) komen meelezen deze zomer... 12. Anuschka Langelaar

  jun 28, 2017 at 09:53

  Dolfje Weerwolf! Super! 13. Drie dochters dol op Maan-Roos-Vis 14. Caroline Minderhoud

  jun 28, 2017 at 01:42

  Woezel en Pip graag 15. Danielle

  jun 28, 2017 at 03:54

  Wat een leuke actie! Leuk om te winnen voor mn dochter die na de vakantie naar groep 4 mag! Ze leest nu al m4 en hopelijk is dit na de vakantie nog steeds zo, het zou idd zonde zijn om het te laten versloffen!  1. Chantal

   jun 28, 2017 at 07:32

   We gaan hier duimen voor mijn bijna 5jarige knul!
   Fingers crossed???? 16. Marian B

  jun 28, 2017 at 07:55

  Leuke en goede actie! Lezen is zo belangrijk zeker ook tijdens de vakantie. Mijn zoontje is 4 en begint zich te interesseren voor letters. Woezel en Pip vindt hij ook leuk, dat boekje wordt vast een succes. 17. Anita

  jun 28, 2017 at 08:52

  Leuke actie! Onze zoon van zes heeft nu eindelijk door dat lezen leuk is! Op vakantie naar Amenland komen deze boekjes zeker tevoorschijn. ( duimen maar) ???? 18. Evi Huys

  jun 28, 2017 at 09:05

  Woezel en Pip zou mijn zoontje erg leuk vinden. Ik doe graag mee voor hem. 19. Claudia Diependaal

  jun 28, 2017 at 10:06

  Wat leuk voor onze kleinzoon Yuano. Maan Roosendaal Vis zou erg leuk voor hem zijn. Ik duim voor hem! 20. michael noo

  jun 29, 2017 at 01:14

  Heel erg leuk!! Kom graag kans maken voor mijn dochter 21. Jolanda

  jun 29, 2017 at 01:42

  Ook ik doe graag mee, voor de kinderen die mijn minibieb bezoeken. Hoe leuk zou het zijn wanneer ze deze nieuwe oefenboeken mee mogen nemen naar huis! 22. Sharon de Ridder

  jun 29, 2017 at 04:00

  Ik maak voor mijn kleuter graag kans op Woezel en Pip! 23. Anke

  jun 29, 2017 at 08:13

  Ik doe heel graag mee voor één van mijn leerlingen, die erg veel moeite heeft met lezen en wel een leuke verrassing zo voor de vakantie kan gebruiken! De maan roos vis variant zou voor hem ideaal zijn, zodat hij in de vakantie lekker kan blijven oefenen! 24. Z el Mahdioui

  jun 29, 2017 at 10:29

  Ik doe graag mee voor mijn dochter. Zij gaat na de zomer naar groep 4. 25. lenny wibbelink

  jun 30, 2017 at 07:59

  Ik maak graag kans op Maan, Roos, Vis. Het boek voor onze grote meid die nu druk bezig wil zijn met leren lezen 26. Tamara

  jul 02, 2017 at 08:32

  Emma is fan van Dolfje Weerwolfje, dus daarvoor doen wij graag mee! 27. melissa

  jul 04, 2017 at 10:21

  Dat is leuk en bij ons werken ze echt heel graag in 'boekjes'. Ik heb zowel voor jarno van 4 als voor elise van 6 soort werkboekjes met rekenen / schrijven / kleuren etc. en het liefst werken ze daar ook elke dag in dus om de vakantieperiode goed door te komen, doe ik heel graag mee ? 28. Femke Dekker

  jul 05, 2017 at 08:46

  'Maan roos vis' zou leuk zijn voor mijn dochter. Zij kan niet wachten tot ze na de zomervakantie naar groep 3 mag! 29. Heidie

  jul 07, 2017 at 08:51

  Ik laat hier ook nog snel een reactie achter (volgens mij eerder alleen op Facebook gedaan). Voor mijn dochter zou ik graag Letters Leren van Woezel en Pip winnen of voor mijn zoon Woordspelletjes (Dolfje), mocht ik winnen koop ik uiteraard zelf nog een vakantieboek bij, zodat we er allebei een krijgen.This thread has been closed from taking new comments.