);

Verrassend en prachtig: Hoch-Schwarzwald Duitsland

Verrassend en prachtig: Hoch-Schwarzwald Duitsland

In het zuidelijkste puntje van Duitsland, bij de grens met Frankrijk en Zwitserland, ligt het hoogste gedeelte van het Zwarte Woud, het Hoch-Schwarzwald. Het is een prachtig gebied met werkelijk wel honderd tinten groen. Je vindt er heuvels en bergen, mooie dalen met schattige dorpjes, meren en uiteraard bos. Heel veel bos. Hoch-Schwarzwald is geschikt voor wandelaars, mountainbikers, motorrijders en in de winter ook langlaufers en skiërs. Ze zijn er erg ingesteld op kinderen en je vindt er dan ook veel wandelroutes, speelplekken, musea, natuurcentra, zwemgelegenheden e.d. waar je kind zich zeker zal vermaken.

Wij waren een week in Hoch-Schwarzwald en kwamen er al gauw achter dat dat veel te kort is om alles te kunnen zien in een straal van pak ‘m beet 45 minuten rijden.

 

Heerlijke plek via Homeaway!

Zoals altijd eerst maar even op welke locatie we de week doorbrachten: dit keer in een appartement van 110 m2 omdat we na twee weken in stacaravans wilden afsluiten met wat meer ruimte. Dit huis staat in Rothaus, vlakbij Grafenhausen, ongeveer een uurtje van Freiburg en een half uur van de Zwitserse grens. Kijk hier

Via Homeaway hebben we trouwens al vele malen prachtige vakantiewoningen geboekt, en vaak nog goedkoper ook dan een stacaravan. Maar, je mist dan vaak wel de faciliteiten van een camping natuurlijk. Ook dit huis beviel goed dus kunnen we zeker aanraden!

 

Natuurwandelpad Schlühüwanapark in Rothaus

Letterlijk achter ons vakantiehuis begon deze super leuke wandeling. Die afwisselend ging door bos, stukje heuvel op, heuvel af, langs een stroompje en nog was uit te breiden met een rondje langs het meer, de Schlüchtsee, waar je overigens ook kunt zwemmen.

Onderweg kwamen we veel baby-padden tegen op hun route naar het meer, die we een eindje op weg hebben geholpen. Er is een stukje blotevoetenpad en er zijn opdrachten bv. spring zo ver als de dieren. De route is verder opgeleukt met figuren uit boomstammen gemaakt en bv. een boomtelefoon…

rodelbaan Rodtnau Schwarzwald
Rodelbaan in Todtnau

Met de stoeltjeslift omhoog, met de rodelbaan terug in Todtnau

Dit was echt het favoriete uitstapje van onze kleuter. Eerst met de stoeltjeslift de meer dan 1.000 meter hoge berg op en dan met de rodelbaan van bijna 3 km lang weer helemaal terug het dal in. Werkelijk spectaculair en super gaaf. Wat een uitzicht boven en dan dus ehm rodelend weer naar beneden wiehoeeee.

 

Hoch Schwarzwald Feldberg wandeling
Wandeling Feldberg

 

Feldberg: gondel, uitkijktoren en super leuk wandelpad

Feldberg is een stadje dat zowel in de winter als de zomer helemaal ingesteld is op toeristen. Je kan er met de gondel de berg op, daar weer een uitkijktoren beklimmen voor spectaculaire uitzichten over het Schwarzwald en terug in het dal een hele leuke wandeling maken. De leukste van het gebied vonden wij, omdat het soms echt wel klauteren was, ze het echt leuk hebben gemaakt voor kinderen met een uitkijktoren, grappige kabouters, hutten, speelgelegenheden en de route is creatief uitgezet. Onze kleuter was eigenlijk te moe voor een wandeling zei hij zelf maar tijdens de wandeling had hij pret voor tien en liep hij continue voorop om het pad te verkennen.

 

Aquafun Schwarzwald
Aquafun aan de Schluchsee

 

Waterpret bij Aqua Fun aan de Schluchsee

In het dorpje Schluchsee aan de Schluchsee (...) is direct aan het meer het kleine waterpark Aqua Fun. Je hebt er een erg leuk kinderbadje, een bad met stroomversnelling en glijbaan en een groter zwembad. Het ligt direct aan het meer dus je kunt ook je bedje aan de waterkant zetten en zo het meer in plonzen. Er is een speeltuin, er zijn ligweides met schaduw, er is een terras en een kiosk. Kortom, op een zomerse dag is dit all you need.

 

Natuurbelevenispad Hoch Schwarzwald
Natuurbelevenispad bij Oberholz-Birkendorf

 

Natuurbelevenispad bij Oberholz-Birkendorf,

Dit pas was erg afwisselend en had een flinke klim. De route was niet heel erg goed aangegeven maar we kwamen er wel, via o.a. een leuke touwbrug over een kabbelend stroompje, een leuke houtxylofoon en een blotevoetenpad.

 

Zoveel meer!

Zoals gezegd is er zo veel te doen dat we aan een week niet genoeg hadden, omdat het ook lekker weer was en we gewoon dagjes wilden zwemmen bij een van de meren.

Er is verder bv. nog de bierbrouwerij Rothaus mét super leuke waterspeeltuin (vrij toegankelijk), een mooie waterval bij Todtnau, een bijzondere domkerk in het pittoreske dorpje Sankt Blasien, er zijn overal leuke slingerweggetjes en als je verder wilt rijden dan 45 minuten dan vind je bv. ook een beren&wolven dierenpark en de watervallen van de Rijn.

En natuurlijk proef je er zeker de lekkerste Schwarzwalder Kirsch taart en ga je naar huis met de échte Schwarzwalder Schinken!

Kortom, wij waren echt verrast door Hoch-Schwarzwald en ik denk dat we nog wel eens terug gaan!

 

Auf wiedersehen!

» Lees ook: attractiepark Europa-Park in Zwarte Woud

» Lees ook: vakantie in Zuid-Duitsland

 

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.