);

Vakantiebestemming: Zuid-Duitsland

Vakantiebestemming: Zuid-Duitsland

Zoek je nog een leuke vakantiebestemming niet al te ver weg? Wij zijn net in Zuid-Duitsland geweest met onze bijna-kleuter en hebben ons uitstekend vermaakt! En als het mooi weer geweest zou zijn zelfs nog meer vermoedelijk wink

Het gebied is heuvelachtig (een zgn. Middelgebergte tussen 600-1000 meter hoogte) en enorm groen met veel bossen en bloemenvelden. Het heet de Schwäbische Alb en ligt een uurtje onder Stuttgart ongeveer. De mensen zijn er vriendelijk, er zijn veel leuke slingerweggetjes en er is genoeg te beleven. Het hele gebergte is een ‘Geopark’, met heel veel overblijfselen uit de oertijd.

 

Grotten

Zo zijn er prachtige druipsteengrotten. Een er van heeft zelfs een berenskelet aan het eind staan, die grot heet dan ook de Bährenhöhle. En er is er nog een, de Nebelhöhle. Ook prachtig, midden in het bos. Die is een stuk groter en daar kun je ook heuse kruipdoorsluipdoor routes volgen. Mijn zoontje vond het erg leuk om te doen. En een beetje spannend. Zijn er nu nog beren, mama? Nee, nu niet meer. Oh ok.

Grot met berenskelet in Duitsland

De grotten zijn niet super koud zoals ik wel eens bij andere heb meegemaakt. De Berengrot is sowieso prima te doen, de andere heeft heel veel trappen naar beneden (en later weer naar boven dus… ouch).

Grot in Zuid-Duitsland

De berengrot ligt bij een speeltuin en naast een pretpark. De attracties in de folder doen erg aan de Efteling denken. Het is een stuk kleiner en niet te vergelijken verder hoor. We zijn er niet in geweest maar de bezoekers die we zagen lopen vanaf de buitenkant van het hek zagen er vrolijk uit, en het was nog wel een zwaar bewolkte dag laugh

Duitsland kasteel

Kastelen

In dit gebied zijn veel kastelen, burchten en torens te vinden. Op werkelijk prachtige plekken. Schloss Liechtenstein, op een stuk uitstekende rots gebouwd bijvoorbeeld, of Burg Hohenzollern bovenop een enorme bosrijke heuvel. Erg leuk om te gaan kijken. We zijn soms alleen in de kasteeltuin gebleven trouwens, dat was al genoeg voor ons zoontje.

 

Fossielen uithakken!

Een super leuke attractie in het gebied is het Fossielenmuseum in Dotternhausen. Daar kun je namelijk zelf aan de slag met bikkel en hamer om fossielen uit grote stenen te hakken. Althans, eerst ga je de stenen stukslaan en dan kijk je of er toevallig een soort slak of ander versteend beestje tussen zat. Wat een leuk vermaak en inmiddels hebben we een leuke collectie voor thuis. Kunnen we in de zandbak het nog eens een beetje overdoen haha.

fossielen uithakkenRodelen Zuid-Duitsland

 

Rodelen en klimmen!

Het gebied is in de winter een skigebied en heeft in de zomer ook vermaak in de vorm van rodelen oftewel de Bobbahn. Degene bij ons in de buurt (in Erpfingen) was al voor kids vanaf 2 geschikt om mee te rijden. En kinderen vanaf 6 konden zelf sturen. Geweldig leuk blijft het toch.

Ook zijn er veel klimbossen, ook al vanaf 3 jaar te doen.

 

Wandelen

Heel, heel, heel erg veel wandelpaden zijn er in het gebied. Keurig uitgestippeld en variërend in lengte. Wij hebben een hele mooie route gedaan rondom een meer en door een stukje bos. Een avontuur hoor voor zo’n kleine, met bruggetjes, vistrappen, boshellinkjes en eh oranje naaktslakken. Oh wat een prachtig dier is het toch. Zeg ik dan tegen mijn zoontje. Die inderdaad bewonderend kijkt hoe het beest voortkruipt. En ik denk stiekem IEW.

 

Bij slecht weer

Wij hadden het dus niet super getroffen met het weer en een paar fikse buien gehad. Gelukkig heb je daar in grotten en kastelen geen last van en we hebben ook een keer gekozen voor een binnen-speeltuin. En anders waren er nog overdekte zwembaden waar we naar toe konden. Het gebied heeft veel voorzieningen, ook voor oudere kinderen zijn er musea e.d. die op een druilerige dag uitkomst bieden.

 

Stacaravan op camping

Wij verbleven in een stacaravan op Azur Camping Schwäbischen Alp in Sonnenbühl-Erpfingen. Azur is een camping-keten in heel Duitsland en een paar plekken in Italië. Het was prima geregeld om via hun website te boeken. En de caravan zelf was ook prima. Hij stond op een prachtig groot speelveld en achter ons was het hek van de camping met daar achter het bloemenveld. Op de camping was een verwarmd buitenzwembad, 2 leuke speeltuinen waaronder 1 met zand en gewoon prima mensen die het runnen. Wij hebben er een fijne week gehad.

 

Kortom, ik had er niet eerder over gehoord maar het is echt een leuk stuk Duitsland. Als er geen wegwerkzaamheden waren geweest hadden we het denk ik vanaf Venlo in 5 uur gereden (500 km). Let op: verkeer in Duitsland heeft een milieusticker nodig! Vrijwel alle grotere steden zoals Aken, Keulen, Dortmund en München hebben umweltzonen ingesteld. Een milieusticker voor Duitsland is verplicht als je met de auto het centrum van deze en andere Duitse steden inrijdt.

Kijk hier voor andere vakantiebestemmingen.

 

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 2

  1. Jammer dat het weer tegenviel, maar als ik de foto's zo bekijk ziet het er erg leuk uit!    1. Judith

      jun 20, 2017 at 07:28

      ja was echt verrassend leuk dat gebied!!This thread has been closed from taking new comments.