);

Toffe educatieve spelletjes spelen

Toffe educatieve spelletjes spelen

Wat wij in de herfstvakantie deden? Wij doken in het uitgebreide spellenpakket van Asmodee! Een veelzijdig pakket met educatieve spellen voor kinderen en hun ouders die ook uiterst amusant zijn. Een typisch voorbeeld van,  ‘’op spelende wijze leren’’. The perfect match! We hadden het voorrecht om ons te goed te doen aan maar liefst 5 spellen! Ook zat er nog een schriftje, een flexibele pen en een 3D lieveheersbeestje om te knutselen in het pakket.

Hieronder vind je alle 5 de spellen die we ontvangen hebben uitgebreid besproken.

 

bordspel het Kleurenmonster

Het kleurenmonster

Het kleurenmonster is een bordspel en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het Kleurenmonster begrijpt niet zo goed wat er aan de hand is en wat hij nou voelt. Is hij nu blij, boos, verdrietig, kalm of bang? Wij moesten hem helpen zijn gevoelens te ordenen door elke emotie in het juiste potje te spelen. Dit spel daagde ons uit om over onze gevoelens en emoties te praten, te herkennen en raakvlakken te ontdekken in onze beleving. Soms liepen ze ook erg uiteen en zo nu en dan kreeg ik ook een kijkje achter de schermen in de belevingswereld van mijn meiden. Zo ontstond er bijvoorbeeld een integer gesprek over pesten. Mijn oudste meisje vertelde dat ze het soms moeilijk vindt dat kinderen uit haar klas haar plagen met het feit dat ze erg close is met een jongen uit haar klas, haar beste vriend. Er ontstond hierop een mooie wisselwerking tussen de verschillende belevenissen over het verschil tussen plagen en pesten en wat je daar dan het beste aan kunt doen. Een prachtig en waardevol spel.

Het was even zoeken naar hoe het spel precies gespeeld moest worden. Het was ons eerst ook nog niet geheel duidelijk wat nou precies onder de speelvakken viel en wat er met bepaalde begrippen werd bedoeld in de handleiding, maar door het maar gewoon te gaan doen en uit te proberen, vielen veel dingen vanzelf wel op zijn plek.
Het is een spel waar je de tijd voor moet nemen. Je doet het niet even snel tussendoor. De spel relikwieën spraken stuk voor stuk  meteen tot de verbeelding bij mijn meiden. Het nodigde hen uit om ermee te spelen, maar ook om te vertellen. Een leuk, uitdagend en leerzaam spel. Aanrader!

Dit toffe spel is momenteel met flinke korting hier te kopen

 

bordspel Dixit

Dixit

Dixit is een prachtig bordspel waarin je je moeiteloos mee kan laten voeren met de betoverende illustraties die op de speelkaarten af staan gebeeld. Bij dit spel wordt er een beroep op je creativiteit en fantasie gedaan. Ik moest even goed kijken hoe het spel gespeeld moest worden, want er zijn de speelkaarten, pionnen in de vorm van konijntjes en affiches met cijfers (1t/m 6) erop.  Ik moest de handleiding verschillende keren doornemen voordat ik het een beetje begreep en ook hier werd dat al doende steeds duidelijker. Achterin de handleiding stond een spelvoorbeeld afgebeeld, dat hielp mij een eind op weg. Daar ik best een beelddenker ben.

De speelkaarten wakkerde de fantasie van mijn meiden meteen aan. Die van mij overigens ook hoor! De illustraties zijn dusdanig mooi, dat het geen moeite kost om daar een woord, geluid of een zin bij te verzinnen. Voor je het weet ontstaat er een heel verhaal uit de associaties die er uit de afbeeldingen naar voren komen. Leuk om de verschillende interpretaties van iedereen te zien.

De verteller kiest een kaart waar hij een woord, geluid of een zin aan verbindt, vervolgens kiest iedere speler een kaart uit zijn eigen set en kijkt welke kaart hij het beste van de beschrijving van de verteller vindt passen. Daarna geven de medespelers de verteller de overeenkomende kaart en deze stalt de kaarten, samen met zijn eigen kaarten, voor zich uit, zodat de kaarten voor iedereen zichtbaar zijn. De kaarten worden van links naar rechts genummerd, de spelers kiezen ieder een kaart waarvan zij denken dat de verteller deze heeft omschreven en koppelt daar het fiche met het juiste nummer aan. Dan wordt er gekeken hoeveel overeenkomsten er zijn, of juist niet. Aan de hand van deze uitkomst, vindt er een puntenverdeling plaats die bepaalt hoeveel zetten iedere speler met zijn konijn mag zetten. Ja, ik zei het al…op het eerste gezicht lijkt het knap ingewikkeld! Maar echt, na het een paar keer te doen, valt het op zijn plek en worden er de leukste, beeldende verhalen en associaties verteld.

Je koopt en bekijkt het spel nu extra goedkoop HIER

 

Concept kids dieren bordspel

Concept Kids Dieren

Concept Kids Dieren is een heerlijk familiespel! Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Bij dit spel is samenwerken belangrijk, want alleen door goede communicatie en juiste omschrijvingen, is het mogelijk om te raden om welk verborgen dier het gaat. Want dat is de bedoeling van dit spel.

Er wordt een kaart van de stapel getrokken die verborgen moet blijven voor degene die moet raden om welk mysterieuze dier het gaat. De betreffende kaart wordt in een kaarthouder gezet met de achterkant naar degene die moet raden. Je kunt de teams onderverdelen hoe je dat zelf wilt. Zo ontstond er bij ons eens reuring omdat een van mijn meiden graag alleen de kaders wilde neerleggen. Toen zat er niets anders op dan dat grote zus samen met mij ging raden. De een raadt het dier en de ander geeft hints via de iconen op het spelbord die omschrijvingen weergeven. Door kadertjes om de juiste omschrijvingen (weergegeven met afbeeldingen) op het speelbord te leggen, kunnen de anderen raden om welk dier het gaat.

Dat is lastiger dan je denkt! Want jeetje, wat zijn er veel dieren, heel veel dieren! Met alle kleuren van de regenboog en in allerlei hoedanigheden. Groot, klein, middelmatig, snel, traag en alles er tussenin. Kruipend, rennend, vliegend, klimmend of gravend. Er zijn vleeseters en planteneters, er zijn nachtdieren en dagdieren. Sommige dieren zijn heel lief, anderen juist heel gevaarlijk. En dan hebben we het nog niet gehad over horens, geweien en vachten, veren of juist een pantserhuid. Ja, zie dan maar eens te raden om welk dier het gaat. Dat leverde ons vaak verwonderingen en verbazing op, want sommige dingen weet je niet van een dier en dus levert dat soms ook weleens misleidende informatie op. Er zijn overigens twee stapels kaarten, de ene met een blauwe rand en de andere met een rode rand. De rode rand is een tandje moeilijker dan de blauwe rand.

De kaders spraken erg aan, leuk om daarmee aanwijzingen weer te geven. Ook erg grappig om af en toe in een soort van discussie terecht te komen over welke eigenschappen een dier nou wel/ niet toebehoren. Ja, een leuk en interactief spel!

Dit bordspel is momenteel bij Bol.com in de aanbieding voor 20,99. Je bekijkt en koopt het hier

 

Story Cubes spelletje

Story Cubes

Ook bij dit spel wordt er een beroep op je creativiteit en fantasie gedaan. Middels 9 dobbelstenen met verschillende afbeeldingen, word je uitgedaagd om een lopend verhaal te maken. Het is aan jou hoe je het verhaal invult en of je er een lang verhaal van maakt of een kort verhaal. Wordt het een spannende aangelegenheid of juist sprookjesachtig? Alles mag, niets moet en er is ook geen goed of fout. De enige regel die geldt, is dat je het verhaal begint met, ‘’Er was eens…’’
Het is een vrij eenvoudig spelletje die je heel makkelijk overal mee naar toe kunt nemen en ook overal kunt spelen. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar volgens mij is dit spel leuk voor alle leeftijden!

Het viel bij ons wel in de smaak, al vonden mijn meiden het soms nog best wel lastig om een geheel te maken van de afbeeldingen die zij moesten gebruiken. Ze werden hierbij soms flink uitgedaagd om hun fantasie en creativiteit te gebruiken. Daardoor ontstonden wel de leukste, grappigste en meest onwaarschijnlijkste verhalen! Omdat er bij dit spel geen goed of fout is, wordt dit spel zonder wedstrijdelement gespeeld. Dat is ook wel eens leuk voor de afwisseling. Want kinderen zijn toch vaak met dat wedstrijdelement bezig. Dan speel je een spel toch met een andere insteek. Natuurlijk kun je er altijd een wedstrijd element zelf bij verzinnen wanneer dat gewenst is! Denk dan onder andere aan een tijdlimiet.

Je kunt dit spel voor verschillende doeleinden en situaties inzetten, denk dan aan bijvoorbeeld een geïmproviseerd verhaal voor het slapen gaan of verhalen voor onderweg. Wellicht kun je er inspiratie uithalen of kan het als een welkome ijsbreker dienen. Maar bovenal speel je dit spel voor de lol! De mogelijkheden zijn, net als de verhalen, eindeloos. Laat je door elkaars creativiteit en fantasie verrassen!

Dit leuke spel is nu voor 7,99 te koop bij Bol.com

 

leuk spel voor kinderen en ouders Dobble

Dobble

Dobble is het lolligste kaartspel dat ik ooit speelde! Het is leuk, snel en spannend en ook de allerkleinsten uit het gezin kunnen hiermee uit de voeten, het is echt leuk voor iedereen!

Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk de overeenkomstige afbeelding van jouw kaart ziet met de kaart die op tafel ligt. Dat lijkt heel eenvoudig, maar schijn bedriegt! Wanneer je de match hebt gevonden, leg je jouw kaart bovenop de stapel op tafel en pak je zo snel mogelijk weer een kaart van je eigen stapel, om weer zo snel mogelijk een match te vinden met de kaart die op tafel ligt. Het levert zenuwslopende en hilarische momenten op. Voor mij dan, de meiden dachten daar soms anders over, want het kan best frustrerend zijn wanneer je niet meteen ziet wat nou de match is, en je buren telkens net iets sneller dan jij zijn. Maar ja, dat is het spel! Soms kijk je er zo overheen, dat je aan je zelf gaat twijfelen, maar met iedere kaart is er echt een overeenkomst. Wanneer ik echt vastliep, ging ik de afbeeldingen één voor één langs, dat hielp mij om dit te doorbreken. Met geluk zag je in één oogopslag de matchende afbeelding.

Ja, echt heel erg leuk om te spelen! En niet alleen voor de kinderen. Onder het genot van een lekkere borrel, kun je hier vast ook de nodige melige avonden mee vullen. Plezier gegarandeerd! Dit is ook een spelletje die je even snel tussendoor kunt doen, want een potje duurt niet zo lang. Maar pas op, voor je er erg in hebt, ben je zo 20 potjes en de halve middag of avond verder!

Check HIER de vele varianten van dit leuke spel

 

De favoriete spellen van de kinderen

Het favoriete spel wisselt bij mijn 3 meiden. Onze oudste dame van 8 jaar vindt ‘’Dixit’’ de absolute favoriet. De betoverende illustraties spreken haar heel erg aan en prikkelen de fantasie en creativiteit om een associatie levendig te maken en hier over te vertellen. Het biedt een prachtig inkijkje in elkaars belevingswereld. Dat vond ik overigens ook van Het Kleurenmonster. Heel waardevol om op speelse en laagdrempelige wijze emoties en gevoelens te bespreken en te ontdekken dat dit soms erg herkenbaar is voor elkaar. Je bent dus nooit alleen. Het levert mooie gesprekjes en inkijkjes op.

De voorkeur van de jongste (4) en de middelste (6) ging vooral uit naar ‘’Concept Kids Dieren’’. Zij zijn beiden dol op dieren en alles wat daarmee te maken heeft. Het heeft een erg leuke, interactieve invulling en dat is iets wat de dames erg leuk vinden. De spelregels zijn eenvoudig, waardoor de jongste van het gezin ook lekker mee kan doen. Het is ook leuk dat er verschillende rollen zijn om te vervullen; de gene die het dier moet raden en de gene die het moet beschrijven. De rollen kun je ook per 2 vervullen, waardoor het samenwerken nog meer uit wordt gedaagd.

» Lees ook: educatieve spellen van Osmo

 

En mijn favoriete spel is...

Mijn absolute favoriet was Dobble, ik heb in geen tijden zo gelachen bij een spel. Voor alle spellen geldt dat ze een educatieve inslag hebben, maar dat deed bij de spellen uit dit waanzinnige pakket niets af aan het feit dat ze ook heel amusant zijn om te spelen. Ik vind dit pakket echt een verrijking van ons spellenassortiment, er wordt hier nog steeds volop mee gespeeld en ontdekt. Als je op zoek bent naar leuke en tevens educatieve spellen, dan voldoen de spellen uit dit pakket daar allen aan. Wij gaan nog lang plezier beleven aan dit geweldige pakket!

» Lees ook: spellen oefenen rekenen

 

Meer blogs van Judith:

Het moederschap is niet een grote roze wolk

Het moederschap is niet een grote…

Moeder zijn is natuurlijk het grootste voorrecht in het leven. Niets mooiers dan je kroost op zien groeien tot mooie, evenwichtige mensen.…

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Column: De veelzijdige rol als moeder

Column: De veelzijdige rol als…

Naast de rol van moeder vervul ik nog talloze andere rollen voor mijn wondertjes. Ja, sorry… mijn sarcasme nam het nu al over. Laten we ze…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 3

 1. Nicole Wanten

  okt 22, 2020 at 10:06

  Dixit lijkt mij een heel leerzaam spel voor mijn kleindochters 2. anita kempenaers

  okt 22, 2020 at 10:46

  ziet er een plezant spel uit 3. Marian B

  okt 29, 2020 at 10:31

  Ik doe graag mee1 Deze heeft mijn zoontje uitgeknipt en op zijn lijstje staan. Een leuk spel is altijd welkom, perfect voor de decembermaand!This thread has been closed from taking new comments.