);

Review Osmo Genius kit educatieve spellen voor iPad

Review Osmo Genius kit educatieve spellen voor iPad

Toen ik werd gevraagd of wij de Genius Starter Kit van Osmo voor de iPad wilden testen, wist ik eigenlijk niet precies wat ik kon verwachten. Ik was in de veronderstelling dat het om een soort van educatief spellenpakket voor de iPad ging. Dit was ook zo, alleen bleek het wel om een heel geavanceerd en innovatief systeem te gaan. Eerlijkheidshalve gebied mij te zeggen dat ik het best snel benauwd krijg van high-tech hoogstandjes, maar mijn oudste dochter sleepte mij er moeiteloos doorheen! En weet je wat? Eigenlijk bleek het heel eenvoudig te hanteren en was het heel gebruiksvriendelijk. Een kind kan de was doen!

 

Wat is de Osmo Genius Starter Kit ?

Kinderen van 6 tot 10 jaar leren met deze Starter Kit op speelse en zelfstandige wijze kennismaken met rekenen/wiskunde, schrijven/ spelling, kunst en nog veel meer. Met behulp van het ingenieuze gepatenteerde Reflective Artificial Intelligence principe komen je handelingen en creaties tot leven op het scherm van je iPad.

Gepatenteerde wat? Ja, het is een mond vol ingewikkelde termen. In de praktijk blijken ze gelukkig een stuk minder ingewikkeld. Mijn oudste dochter van 9 jaar had het foefje al gauw door en wist me in grote lijnen al haarfijn uit te leggen hoe het principe van de Osmo iPad Base werkt. Iets met een spiegeltje en een camera waardoor je handelingen nauwkeurig geregistreerd worden.

De Osmo iPad base is een standaard/ houder waarin je je iPad kunt plaatsen. Aan de bovenkant van de iPad moet je dan een soort van blokje (reflector) plaatsen, die dan op magische wijze in verbinding staat met de zogenaamde Osmo iPad Base. Als deze connecten, dan komen je acties dus tot leven op je scherm. Ja, ik weet het…het klinkt best ingewikkeld, maar echt…neem van mij aan dat dit zich vanzelf wijst en dat dit aspect de spellen echt heel levendig maken. Ik vind dit echt wel een extra dementie toevoegen aan de spellen, want het zorgt ervoor dat alles wat je doet, interactief wordt. Het is veel meer dan alleen maar bezig zijn met een scherm. Ook je handen worden aan het werk gezet en je denkvermogen en creativiteit worden uitgedaagd en geactiveerd.

 

De educatieve spellen van de Osmo Genius Starter kit

In de Starter Kit zijn 5 spellen inbegrepen. Deze zijn in een handomdraai te downloaden. De spellen ‘’Numbers’’, ‘’Words’’ en ‘’Tangram’’ zijn compatible met  het gepatenteerde Reflective Artifical Intelligence principe. Wat inhoudt dat deze spellen matchende spelstukken hebben die je nodig hebt om de spellen te spelen. Deze zijn ook inbegrepen in de Starter Kit. Alle handelingen die je uitvoert, worden geregistreerd door dit systeem en zie je meteen op je beeldscherm. En ik kan je verzekeren dat dit echt heel erg leuk is! Het prikkelt enorm het wedstrijdelement maar het maakt leren ook echt leuk. Wanneer een opgave erg lastig is, krijg je hints. Het systeem heeft ook feilloos in de gaten wanneer je bijvoorbeeld bij ‘’Tangram’’ twee figuren in kleur verkeerd om hebt gelegd. Ook dan krijg je een hint, zodat je niet vastloopt wanneer je ergens echt niet uitkomt.

 

Zo download je de spellen

De apps voor de spelletjes zijn via de handleiding in de doos heel eenvoudig te downloaden. Je maakt een account aan bij Osmo, het enige wat je hiervoor nodig hebt is een compatible iPad, toegang tot een email account, internetverbinding en een iTunes account. Door de stappen te volgen, wijst alles zichzelf al heel snel. Je krijgt wekelijks verslag van hoelang je met de spellen hebt gespeeld en je ziet welke spellen er zijn gespeeld. Zo krijg je een mooi inzicht in je progressie. Kijk maar eens op https://www.playosmo.com/en/  zodat je een beeld kunt vormen.

Osmo genius starter kit

 

Wat zit er concreet in Osmo Genius Starter Kit:

- 5 Praktische spellen:
Voor alle spellen geldt dat je de Osmo iPad Base nodig hebt.

Numbers: Met fysieke kaartjes waarop stippen en nummers afgebeeld staan, is het de bedoeling dat je juiste resultaten bij elkaar zoekt. Optellen, aftrekken en vermenigvuldigen wordt op deze manier wel heel erg leuk! Voor dit spel heb je de app nodig en spelstukken.

Newton: Voor dit spel heb je alleen de app nodig. De rekwisieten zoek je zelf bij elkaar door je eigen input en creativiteit te gebruiken. Je moet ervoor zorgen dat de vallende balletjes op de juiste positie terechtkomen. Dit doe je door zelf te tekenen of iets neer te leggen zodat je de balletjes kunt sturen. Wat je dan neer moet leggen? Dat is aan jou! Dit kan van alles zijn. Bestek, speelgoed of iets anders binnen handbereik. Dit spel vergt wel de nodige oefening, want je moet er wel echt even inkomen voordat je er handigheid in krijgt. Je kunt het zo gek niet verzinnen! Voor dit spel is alleen de app benodigd.

Words: Probeer het verborgen woord te raden! Dit doe je door zo snel als je kunt, de juiste letters neer te leggen. De letters hoeven niet perse op juiste volgorde neer te worden gelegd. Middels een afbeelding op het scherm, krijg je een hint. Als je denkt dat dit makkelijke doorsnee woorden betreffen, dan heb je het mis! Er zitten echt lastige opgaves tussen die uitdagen tot nadenken. Afbeeldingen komen weleens een tweede keer voorbij, dit betekent echter niet dat er ook hetzelfde woord bij hoort. Zo blijf je scherp! Uitbreiding van woordkennis is onvermijdelijk met dit spel. Ook erg leuk om samen te doen. Je kunt makkelijk twee teams maken met de rode en de blauwe letters, bij ons zorgde het voor hilarische taferelen en een gezonde competitie. Voor dit spel heb je de app nodig en spelstukken.

Tangram: Het is de bedoeling dat je de houten puzzelstukken in de vorm legt die op het scherm verschijnt. Wanneer je kleuren verkeerd om legt of figuren door elkaar haalt, dan krijg je een hint. Denk je te lang na? Dan krijg je hulp van helpende handjes. Wanneer je de puzzel goed hebt neergelegd, word je beloond met een leuke animatie.  Ik merkte bij, vooral mijn dochter van 6 jaar, dat zij dit nog erg moeilijk vond. Samen kwamen we er wel uit. Het is daarom ook een erg geschikt spel om samen te doen. Voor dit spel heb je de app nodig en spelstukken.

Masterpiece: Met dit spel kun je je tekenskills verfijnen. Selecteer een plaatje uit de geïntegreerde webzoekfunctie, de beheerde galerie of maak een foto met de camera van de iPad. Masterpiece verandert dit plaatje dan in makkelijk te volgen lijnen zodat je moeiteloos je eigen piece of art kunt fabriceren. Daarna kun je er ook nog een time-laps van maken en deze delen met familie en vrienden. Dit is echt heel erg leuk om te doen! De moeilijkste tekeningen maak je in een handomdraai. Niets is te gek of te moeilijk! Voor dit spel is alleen de app benodigd.

Verder zit dit er ook nog bij:

- 1 Osmo iPad Base
- 7 Tangramsteentjes
- 40 Numbers-steentjes
- 52 Words-steentjes
- 3 Stapelbare bewaardozen (Deze zijn wel echt heel handig!)
- Om te kunnen spelen is een iPad nodig. Het is mogelijk meerdere accounts af te sluiten, zodat er met meerdere iPads gespeeld kan worden. Je kunt met 1 Osmo iPad Base, niet met meerdere iPads tegelijk spelen.

Wat zit er in de Osmo Genius Starter kit

 

Er zijn ook uitbreidingsspellen verkrijgbaar

Er zijn verschillende uitbreidingsspellen verkrijgbaar, bijvoorbeeld Osmo Disney Super Studio – Frozen 2. Bij dit spel leer je de personages van deze geweldige tekenfilm te tekenen en zie je ze vervolgens met de magie van Osmo iPad Base tot leven komen. Houd je kind meer van detective spelen? Dan is er Osmo Detective Agency. Ook aan de muziekliefhebbers is er gedacht. Voor hen is er Osmo Coding Jam. Met dit spel kun je muziek maken en programmeren. Problemen zijn er om te lossen en ook dat leer je bij dit leuke en educatieve uitbreidingsspel. Dol op pizza’s? Bak dan je eigen pizza’s en verkoop ze in je eigen pizzaria met Osmo Pizza Co. Je maakt dan niet alleen de lekkerste pizza’s ook communicatieve vaardigheden en rekenen komen aan bod.  Voor ieder is er wel wat leuks en passends verkrijgbaar!

 

Minpunten?

Daar moest ik lang over nadenken! Ze zijn er namelijk niet. Het enige wat misschien een beetje onhandig is, is het feit dat de iPad niet met beschermingshoes in de Osmo iPad Base kan. De hoes moet ervan af voordat deze erin kan. Hier kunnen wij echter prima mee leven en wij zijn vooral heel erg blij met deze geweldige aanwinst! Ik ben echt heel erg enthousiast en dat zijn mijn meiden ook. Met veel plezier storten ze zich op de educatieve, maar leuke spellen. Ik kan oprecht zeggen dat leren nog nooit zo leuk was! De Osmo iPad Base tilt het spelen met de iPad echt tot een geheel nieuw niveau. Dit is echt een voorbeeld van op speelse wijze leren. Aanrader!

 

Waar zijn deze leuke dingen van Osmo verkrijgbaar?

Je kunt ervoor kiezen om een starterskit aan te schaffen, deze zijn er in verschillende varianten en hier zitten meerdere spellen bij inbegrepen. Of je koopt de Osmo iPad Base los en koopt er dan zelf een of meerdere spellen van je eigen voorkeur bij. Los kost de Osmo iPad Base €49,95. Uitbreidingsspellen zijn verkrijgbaar vanaf €29,95. De Osmo Genius Starter Kit en de uitbreidingsspellen zijn verkrijgbaar op Bol.com.

Van 22 maart tot en met 11 april krijgen klanten in de Osmo online shop, maar ook via Bol.com maar liefst 25 procent korting. Deze korting geldt voor alle Osmo uitbreidingssets en voor alle Osmo starter kits. Starter kits bundelen de apps en de fysieke spelstukken met de Osmo base die je nodig hebt om de games te spelen. Ideaal dus voor mensen die voor het eerst een Osmo spel aanschaffen.

Osmo Genius starter kit educatieve spellen voor ipad

 

Je kunt er nu ook eentje winnen!

Wij mogen ook een Osmo Genius Starterkit t.w.v. 89,95 weggeven. Wat een geweldig mooie prijs! Wat je daarvoor moet doen, lees je hieronder:

 • Ga naar het actiebericht op Facebook
 • Geef dat bericht een heart of een yes en geef aan waarom jij graag een Osmo Genius Starter Kit wilt winnen
 • Deel het bericht ook openbaar op je eigen Facebook tijdlijn

 

De winnaar van deze geweldige prijs is geworden: Loes Wevers.

Gefeliciteerd Loes. Stuur je ons even een mailtje naar info@website4mama.nl met je adresgegevens?

Niet gewonnen? Check bij Bol.com dit geweldige spel.

Eropuit in Volendam en Marken met kinderen

Eropuit in Volendam en Marken met…

Wij mochten onlangs op ontdekkingstocht door Volendam. Dit deden we met een geweldige speurtocht voor kinderen die ons met verhaalvontuur.nl…

Column: De veelzijdige rol als moeder

Column: De veelzijdige rol als…

Naast de rol van moeder vervul ik nog talloze andere rollen voor mijn wondertjes. Ja, sorry… mijn sarcasme nam het nu al over. Laten we ze…

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit nog voorbij?

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit…

“Ik zie je tietuuuh mama!”, schatert mijn middelste dochter vanuit bad, als ik de douchecabine uitstap. “Eh..borsten, bedoel je?”, probeer…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 4

 1. elisabeth

  mrt 24, 2021 at 09:10

  hier gaat mijn kleindochter heel graag mee aan de slag 2. Marian B

  mrt 25, 2021 at 04:19

  Deze zag ik als ergen voorbij komen. Lijkt me leuk en leerzaam voor de kinderen, daarom maak ik graag een kansje. 3. Liline Erdmann

  mrt 29, 2021 at 11:55

  Geen Apple fan hier, dus geen iPad, maar wilde even zeggen dat ik in de lach schoot bij "Ik vind dit echt wel een extra dementie toevoegen aan de spellen". 4. Judith

  mrt 31, 2021 at 08:38

  En ik maar denken wat daar nou zo grappig aan is?! Het kwartje viel maar niet. Inmiddels wel... en eh... ik bleef er ook ff in hangen! Best wel suf...This thread has been closed from taking new comments.