);

6 praktische tips voor nieuwe mama's

6 praktische tips voor nieuwe mama's

Sinds ik mama ben betrap ik mezelf erop dat ik steeds dezelfde dingen roep tegen vriendinnen die voor het eerst zwanger zijn. Ik ben dolblij dat ik die tips zelf ooit hoorde of las én ze ook nog eens ter harte heb genomen natuurlijk. Ik deel ze nu ook met jullie dus doe er zelf je voordeel mee of vertel het verder.

 

Mijn 6 tips voor nieuwe mama's

1. Koop de lichtste luiertas die je maar kunt vinden

Echt, je sjouwt die tas overal mee naar toe, elke dag weer, jarenlang. Volgestouwd met van alles en nog wat. Dus koop, hoe hip en leuk sommige tassen ook zijn, gewoon de goedkoopste en lichtste die er is! [Of wees gewoon wel die hippe mama natuurlijk haha]

 

2. Vergeet het campingbedje, koop een slaaptentje

I-de-aal zijn ze, de slaaptentjes van Deryan. Eenvoudig mee te nemen, klein van formaat, licht. En, het allerbelangrijkst, je kunt ze overal kwijt; zowel op de grond als op een bed. Niet alleen praktisch voor logeren maar ook voor op vakantie; in een stacaravan of hotel is bv. meestal geen plek voor een bedje op de grond, maar wel voor een tentje op een 1-persoonsbed!!

Bijkomend voordeel is dat je kleine altijd een vertrouwde omgeving heeft waar hij in slaapt. Hij wordt niet afgeleid door een nieuwe kamer waar hij in slaapt, maar heeft gewoon zijn vertrouwde tentje om zich heen. En er komt geen mug bij hem in de buurt. En je kunt het donker maken overdag. Afijn, voordeel op voordeel op voordeel.

Wij zijn er mee begonnen toen hij een maand of 2 was, gewoon het tentje in de woonkamer gezet en hem daarin gelegd als hij wakker was, om te wennen. Inmiddels slaapt hij in de peuter-versie van de tent en hij vindt het heerlijk!! De beste aankoop ever!

 

3. Koop een babyfoon mét camera

Wij hadden eerst een gewone met alleen geluid, tweedehands gekregen. Meer hadden we ook niet nodig vonden we. Zo’n camera erbij, wat overdreven. Totdat… we op een feestje waren, onze kleine in z’n reiswieg boven hadden gelegd en het feestvarken ons de monitor van hun babyfoon gaf, zodat we konden kijken hoe het met hem ging. Eh… ok. Wij dachten, het is stil boven, hij slaapt lekker. We zetten het beeld aan… en worden nieuwsgierig aangestaard door onze 2 maanden oude baby… Ehhhh hè?? Gefascineerd door de infrarood lampjes waarschijnlijk...

Die avond hebben we vaak naar de monitor gekeken. Dat heeft ons heel wat ritjes de trap op en af bespaard. Thuis gekomen vonden we dat het ons echt rust had gegeven. De neiging om te gaan kijken was er niet meer, je ziet immers meteen wat er aan de hand is op de monitor.

Dus meteen zo’n ding aangeschaft (na eerst nog opgelicht te zijn op marktplaats maar dat terzijde, die verkoper profiteert van het slaapgebrek van nieuwe ouders...grrrr) en sjonge, wat een verschil, we konden een stuk rustiger op de bank zitten ‘s avonds!

Zeker op de to-buy lijst zetten dus!

 

4. Ga kolven als je borstvoeding geeft

Is borstvoeding geven gelukt? Super! Koop meteen een elektrisch kolfapparaat en ga ermee aan de slag. Zodat je partner de laatste avondvoeding kan geven. Zodat jij dan weer een dubbele hoeveelheid slaap kunt pakken voordat je in de nacht weer aan de bak moet!! Echt, dit maakt zoooo veel verschil!! Wat (gebrek aan) slaap niet doet met een mensch!

En geef je flesvoeding, dan heb je die laatste avondvoeding waarschijnlijk ook al uitbesteed :-)

 

5. Lees het boek “De Tevreden Baby” van Gina Ford

In dit boek staan o.a. schema’s die je kunt gebruiken vanaf de geboorte waardoor je samen in een ritme komt en waardoor de kans op snel doorslapen én het voorkomen van darmkrampjes enorm groot is. Het heeft ons echt veel geholpen. Door het schema had ik zelf ook een leven doordat ik wist wanneer ik tijd voor mezelf had, wanneer ik bezoek kon plannen, wanneer ik kon rusten, etc. En inderdaad sliep onze kleine snel door!

Tot op de dag van vandaag hebben we van haar adviezen over slapen veel profijt; onze zoon heeft bv. niet de behoefte om zodra hij wakker is direct gehaald te worden maar kan zich prima een half uurtje vermaken in bed. Ik ben er van overtuigd dat dat komt door het wakker-maken-ritueel dat we volgden toen hij baby was.

Alhoewel de schema’s erg strak zijn en het niet altijd lukt om ze te halen, geven ze een erg prettige houvast. Het was bij ons echt een kwestie van volhouden, en ik ben blij dat we dat gedaan hebben!

PS. de schrijfster heeft wel wat typische Amerikaanse trekjes in het boek verwerkt, daar heb ik snel doorheen gelezen.

Dus voeg dit boek zeker toe aan je leesvoer tijdens je zwangerschap, je zal er geen spijt van krijgen!

 

6. Ga met je baby binnen een maand na de geboorte langs de Osteopaat

Te veel huilen. Niet aangekleed willen worden. Moeite hebben met hoofd draaien. Onrustig zijn. Wat voor klachten er ook zijn… sluit eerst wat dingen uit door een Osteopaat te bezoeken.

Een bevalling is echt geen sinecure, hoe soepel die wellicht ook verliep. Er kan van alles en nog wat net even scheef gaan zitten als je baby op weg is om in onze wereld te komen. En een Osteopaat kan het misschien zo verhelpen.

Wij vonden dat onze baby te veel huilde bij het aankleden. Hij was al bijna 4 maanden oud toen iemand ons de tip gaf om eens langs de Osteopaat te gaan. De Osteopaat??? Die kraakt toch?? Dat ga ik dus écht niet doen hè, was mijn eerste reactie. Nee, de Osteopaat kraakt niet, dat kan wel, maar dat is niet zijn core-business. Hm. Ok. Toch maar een afspraak gemaakt. Op de middag voor kerst konden we nog terecht.

Ik vertelde de man dat ik écht wilde weten wát hij ging doen en wel vóórdat hij het ging doen, ik zat er als een havik bovenop. Waar ben je bang voor?, vroeg hij. Dat je het erger maakt, zei ik. Door te hard te drukken bijvoorbeeld. Geef me je hand eens, zei hij. Hij legde zijn vinger erop, net iets nadrukkelijker dan je normaal zou doen. Dit is alle druk die ik zal geven, het lijkt bijna niets maar voor een baby maakt het net wat verschil. Ok dan... [but I’m watching you, Mister] dacht ik er achteraan.

Hij ging aan de slag met onze zoon, die had nog gewoon zijn kleren aan en lag er heerlijk ontspannen bij. Hij begon bovenaan bij zijn hoofdje en liep alle spieren, gewrichten en organen langs… Toen ineens...bingo. Een kleine verschuiving voelde hij in de nek en iets verderop in de romp. Niet meer dan een paar seconden later had hij het ‘hersteld’ volgens hem.

Onze zoon lag er nog altijd tevreden bij. Na de sessie naar huis, spannend. We kleedden onze zoon uit en… geen kick… opgelost... Als ik dat toch eerder had geweten, dat had me een hoop ellende en kopzorgen bespaard… en de kleine natuurlijk helemaal want die huilde dus duidelijk niet voor niets...

Dit is mijn eigen verhaal maar ik ken inmiddels heel, héél veel succesverhalen van vriendinnen die ook gegaan zijn met hun baby (en ook op latere leeftijd overigens). Het zijn echt wonderdokters zou je bijna denken, want heel veel klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Dus mijn allerallerbelangrijkste tip is: GA. NAAR. DE. OSTEOPAAT. En laat je baby zo spoedig mogelijk na de geboorte nakijken. Al is het maar voor de zekerheid!! Schaden zal het zeker niet!!

 

Dit waren ze, tips op niks anders gebaseerd dan mijn eigen ervaring (en die van degenen van wie ik ze kreeg natuurlijk...).

Wat was de beste tip die jij ooit hebt gehad én opgevolgd?

Fotocredits: Shutterstock

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.