);

5 tips om een kindvriendelijke tuin te creeëren

5 tips om een kindvriendelijke tuin te creeëren

Voor ouders met jonge kinderen is het van belang dat de tuin een veilige plek is om in te spelen. Maar hoe richt je nou een tuin zo veilig mogelijk in? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet voor het inrichten van een kindvriendelijke tuin.

 

1. Zorg dat de kinderen de tuin niet zomaar kunnen verlaten.

Bij sommige huizen komt het voor dat kinderen via de tuin naar voor aan de straat kunnen komen. Om te voorkomen dat jouw kind zomaar de straat op kan rennen via de tuin als je even niet oplet, kan een tuinhek van metaal of poort een ideale oplossing zijn om de kinderen in de tuin te houden. Zorg er hierbij wel voor dat het hek of poort niet makkelijk kan worden geopend door je kinderen.

Om je tuin extra af te sluiten is een dubbelstaafs hekwerk ook ideaal. Hier kan een kind niet doorheen komen en het biedt de mogelijkheid om er een heg tegenaan te zetten zodat je niet continu tegen een hek aankijkt.

 

2. Pas op met giftige planten

Ondanks dat je bepaalde planten heel graag in je tuin zou willen hebben is het verstandig om eerst te kijken of ze giftig zijn en of ze een irriterende werking kunnen hebben. De meest voorkomende giftige planten zijn: blauwe regen, doornappel, blauwe monnikskap, goudenregen, aronskelk, taxus, vingerhoedskruid en de thuja. De meest voorkomende planten met een irriterende werking bij contact met de huid zijn: hemelboom, clematis, ginkgo, selderij, gevlekte aronskelk, sleutelbloem soorten, boterbloemsoorten en de anemoon soorten.

Kijk voor de zekerheid bij de aanschaf van een plant die niet tussen dit lijstje staat of deze ook giftig is of een irriterende werking kan hebben zodat je zeker weet dat het niet schadelijk kan zijn voor je kind.

» Lees ook: deze tuinplanten zijn giftig

 

3. Maak gebruik van een kindvriendelijke ondergrond

Bij het aanleggen van een tuin is het vooral met kinderen belangrijk dat je rekening houdt met de ondergrond. Een zachte ondergrond is namelijk het meest geschikt voor kinderen. Hier zijn verschillende opties voor:

-          Houtsnippers: Deze ondergrond is vooral ideaal voor onder een schommel of om een zandbak. Houtsnippers hebben een goede valdempende werking en ontwikkelen geen rotting of schimmelvorming.

-          Gras: zowel echt gras als kunstgras zijn beide een ideale ondergrond voor kinderen om lekker op te kunnen voetballen of picknicken en zijn daarnaast ook zacht bij een val.

 

4. Genoeg schaduw

Ondanks dat het fijn kan zijn dat de zon de hele ik je tuin schijnt is het voor je kinderen ook belangrijk dat ze tijdens het spelen ook lekker een schaduwplekje kunnen opzoeken. Dit kan je eenvoudig doen met een parasol, tuinoverkapping, begroeide pergola of een schaduwdoek. 

 

5. Een eigen speelplek

Ook kinderen kunnen behoefte hebben aan een plek voor zichzelf. Dit geldt naast binnen in huis natuurlijk ook voor buiten in de tuin. Wanneer je beschikt over de ruimte, dan is een speelhuis een goede optie. Hierin kan een kind zich lekker in terugtrekken en je hebt er vaak jarenlang plezier van doordat een speelhuis meestal geschikt is voor zowel jonge én oudere kinderen. 

Wanneer je niet genoeg ruimte hebt voor een speelhuis kan een mini loungeplek met stoeltjes en een tafeltje ook goed dienen als een plek voor je kind om lekker te zitten en uit te rusten.

 

Wat is de perfecte badkamerspiegel voor jouw gezin

Wat is de perfecte badkamerspiegel…

Als moeder weet je als geen ander hoe belangrijk het is om een functionele badkamer te hebben. Je zult het altijd zien, niemand wil ooit douchen…

Een dagje weg als moeder

Een dagje weg als moeder

Als je niet lang geleden moeder bent geworden, of dit al jaren bent, ken je het gevoel maar al te goed: tijd voor jezelf schiet er al snel…

Een hypotheek voor alleenstaande moeders

Een hypotheek voor alleenstaande…

Het idee om een huis te kopen als alleenstaande moeder kan zeer uitdagend lijken. Er zijn veel vragen die in je op kunnen komen zoals: "Zal…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.