);

Tips voor een flexibel leven met een groot gezin

Tips voor een flexibel leven met een groot gezin

Een groot gezin betekent dat er altijd sprake is van grote en kleine veranderingen. Het is fijn als jij als moeder altijd voorbereid bent om met deze veranderingen mee te gaan en daarom hebben we hier vijf handige tips voor je op een rijtje gezet.

 

1. Hecht niet te veel waarde aan materiële dingen

In een groot gezin loop je nu eenmaal het risico dat dingen snel stuk gaan. Je hoeft maar twee seconden niet op te letten en er ligt alweer een koffiekopje in duizend stukjes op de grond. Later op de dag morst de jongste een sapje over je nieuwe broek en opeens zit er een enorm gat in het tafelkleed. Als je hierdoor helemaal van slag raakt, is meteen je hele dag verpest en dat is nergens voor nodig. Zorg er dus voor dat je niet te gehecht raakt aan de kleine dingen.

Voor de grotere waardevolle spullen kan je altijd het beste een verzekering afsluiten. Met een inboedelverzekering zorg je er niet voor dat je kleintjes minder kapot maken, maar je kan er wel voor zorgen dat je niet hoeft te stressen als er ergens schade is. Gelukkig is het afsluiten van verzekeringen niet zo moeilijk, vaak kan je dit gewoon via de website van een verzekeringsmaatschappij doen.

 

2. Plan niet verder dan een week vooruit

Er zijn gezinnen waarbij rust, reinheid en regelmaat heel goed werkt, maar in de praktijk zijn de meeste grote gezinnen daar gewoon te chaotisch voor. Iedere dag zijn er weer nieuwe problemen. Zo is er bijvoorbeeld altijd wel iemand die niet op tijd komt, iets dat toch op een ander tijdstip moet plaatsvinden of een activiteit die op het laatste moment nog in de planning geschoven moet worden. Wat doe je bijvoorbeeld als je ochtend al begint met het feit dat je kind in bed heeft geplast? Voor je het weet ben je de hele dag bezig met het herindelen van je planning, wat nog veel meer tijd kost dan een planning maken. Onze tip is daarom ook om zo min mogelijk ver vooruit te plannen, omdat de kans nu eenmaal groot is dat het tegen die tijd weer helemaal anders gaat zijn.

 

3. Gebruik een beetje fantasie

Voor sommige problemen heb je altijd een vaste oplossing. Iedere ouder lost het op zijn eigen manier op als een kind een driftbui krijgt in de supermarkt, zijn groenten niet wil opeten of weigert om mee naar buiten te gaan. Als je eens op zoek bent naar een snelle oplossing, kunnen wij je van harte aanraden om het een keer over een andere boeg te gooien. Ben je een ouder die in een stressvolle situatie uit zijn slof schiet? Probeer dan eens om heel rustig te blijven. Ben je daarentegen juist een ouder die zich meteen over het kind ontfermt? Probeer dan eens om juist afstand te nemen. Je kind raakt hierdoor zo in de war, dat het vergeet dat het eigenlijk heel dwars aan het doen was.

 

4. Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt

Het belangrijkste voor het organiseren van een flexibel leven is loslaten dat je op sommige dingen geen invloed hebt. Je kan je bijvoorbeeld wel druk maken om het weer, files en dat wat anderen over je denken, maar dat heeft totaal geen zin. De tijd en moeite die je erin steekt, gaan er namelijk niet voor zorgen dat er iets gaat veranderen. Vijf minuten mopperen over de regen gaat er dus echt niet voor zorgen dat het opeens niet meer regent. Laat het dus los en steek je energie in andere dingen.

 

5. Begin bij het begin

Als je de transitie naar een meer flexibel leven wil maken, is het belangrijk dat je je bedenkt dat dat tijd nodig heeft. Je kan het beste iedere dag kleine stapjes in de goede richting maken en dan vooral niet te veel balen als het een dagje niet lukt. Natuurlijk is het moeilijk om je opeens niet meer druk te maken om dingen waar je geen invloed op hebt. Wees dus eens lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om langzaam maar zeker de juiste kant op te bewegen. Complimenteer jezelf elke dag over de dingen die wel goed zijn gegaan en denk niet te veel na over de dingen die niet gelukt zijn. Voor je het weet zit je op het juiste pad!

 

Meer gastblogs:

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.