);

Alles wat je moet weten als je kind nog in bed plast

Alles wat je moet weten als je kind nog in bed plast

Op jonge leeftijd kan het voorkomen dat een kind in bed plast. Daarom doe je jouw kind in de beginjaren van zijn of haar leven een luier om. De plas komt op deze manier niet in bed terecht, maar wordt opgenomen door de luier. Zodra jouw kind eenmaal zindelijk is, hoef je geen luiers meer te gebruiken. Toch gebeurt het regelmatig dat kinderen van 5 jaar of ouder nog in bed plassen. Is jouw zoon of dochter inmiddels 5 jaar (geweest) en plast hij of zij nog regelmatig in bed? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten als je kind nog in bed plast.

 

Oorzaken van bedplassen

Veel mensen denken dat bedplassen veroorzaakt wordt door veel drinken en/of diep slapen. Toch zijn dit geen oorzaken van bedplassen. Waar dit probleem dan wel door ontstaat? Doordat kinderen op jonge leeftijd ’s nachts nog niet merken dat hun blaas vol zit. De blaas geeft het lichaam dan nog geen seintje dat hij geleegd moet worden. Jouw kind wordt niet wakker, maar de blaas leegt zich toch. Gevolg hiervan is dat het bed van jouw zoon of dochter de volgende ochtend nat aan kan voelen. Bedplassen kan overigens erfelijk zijn. Als jij hier ook last van had toen je jong was, is de kans aanwezig dat jouw kind ook in bed plast.

 

Wat kun je doen tegen bedplassen?

Vaak verdwijnt bedplassen vanzelf, maar dit kan enige tijd duren. Daarom wil je zelf mogelijk iets doen om hier op korte termijn een einde aan te maken. Voor jou als ouder is het namelijk geen pretje als jouw kind regelmatig in zijn/haar bed plast. Bedplassen kan bovendien een negatieve invloed hebben op jouw kind. Kinderen die in bed plassen kunnen zich namelijk schamen, waardoor hun zelfvertrouwen daalt. Reden genoeg om in actie te komen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier een aantal tips tegen bedplassen op een rijtje.

  • Plassen voor het slapengaan

Ondanks dat veel drinken geen invloed heeft op bedplassen, kan het geen kwaad om jouw kind te laten plassen voor het slapengaan. Op deze manier leegt jouw kind zijn/haar blaas, waardoor de kans op bedplassen kleiner is.

  • Beloon droge nachten

Niet alle kinderen weten dat het niet de bedoeling is om in bed te plassen. Maak dit jouw kind daarom duidelijk. Heeft hij/zij niet in bed geplast? Beloon hem/haar dan voor de droge nacht. Op deze manier ben je mogelijk snel van het bedplassen af.

  • Gebruik een plaswekker

Heb je al van alles geprobeerd om een einde te maken aan bedplassen, maar heeft dit vooralsnog geen effect gehad? Overweeg dan een plaswekker te gebruiken. Hiermee leert jouw kind ook tijdens de (diepe) slaap prikkels van een volle blaas te herkennen. De plaswekker stimuleert en ontwikkelt de wekreflex via de hersenen. Hierdoor leert jouw kind op tijd wakker te worden om naar de wc te gaan.

» Lees ook: informatie over bedplassen

Kerstkaarten kopen: klein gebaar veel waardering

Kerstkaarten kopen: klein gebaar…

Verstuur je nog steeds kerstkaarten? Daarmee laat je zien aan je vrienden en familie dat je echt om ze geeft. In dit digitale tijdperk versturen…

De verbouwing van je woning: waar begin je mee?

De verbouwing van je woning: waar…

Voel je je niet meer helemaal thuis in je woning? Bevalt bijvoorbeeld de keuken of badkamer niet meer helemaal? Of vind je de stijl van je…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.