);

Een functionele badkamer voor het hele gezin

Een functionele badkamer voor het hele gezin

Een badkamer is een ruimte in je huis die je niet elke 5 jaar verandert. Dus voordat je aan een renovatie of verbouwing van je badkamer begint, moet je goed bedenken waar je behoeften nu liggen en hoe deze eruit zullen zien over 5, 10 of zelfs 20 jaar.

 

Je badkamer verandert als je gezin verandert

Als je nog samenwoont zonder kinderen kom je nog makkelijk weg met een kleine badkamer met alleen een douche, wellicht een extra toilet en een badkamermeubel. Op het moment dat je kinderen krijgt, wordt een bad opeens wel heel erg handig. Kinderen houden ervan om te spelen in het water en het maakt badderen en weer schoon worden een leuke bezigheid in plaats van een verplichting onder de douche. Douchen vinden maar weinig kinderen echt fijn namelijk.

Waar let je nou op als je een nieuwe badkamer mag inrichten en klaar wilt zijn voor de toekomst.

 

Tips voor een functionele badkamer voor het hele gezin

Ga de hoogte in

Op de badkamer is het handig om iets meer in de hoogte te werken en daar zijn meerdere redenen voor. De vloer wordt al snel nat van het douchewater of het water dat over de badrand heen golft. Kasten die direct op de grond staan krijgen daardoor na een tijdje last van waterschade. Kleine pootjes onder de kast verhelpt dat probleem al een heel eind. Nog een goede reden zijn de grijpgrage handjes van de jongste familieleden. Scheermesjes en wasproducten berg je het liefst wat hoger op zodat er geen ongelukken mee kunnen gebeuren. Geen plek voor een kastje, dan kun je ook denken aan hoger gehangen rekjes voor in de hoek.

 

Kies het juiste badkamermeubel

Hou bij het uitkiezen van je badkamermeubel rekening met eventuele uitbreiding van je gezin en de leeftijd van je kinderen. Als ze allemaal zo groot zijn dat ze zelf hun tanden poetsen en in de spiegel kunnen kijken, dan voldoet een enkele wasbak met bijbehorende spiegel niet meer. Het wordt dan teveel dringen voor de wasbak en vooral voor de spiegel. Heb je de ruimte ga dan op zeker voor een dubbele wasbak en kies daarbij een spiegel met verlichting. Zo handig!

En wil je netjes alle potjes met crèmes, gel, lak, tandpasta en andere benodigdheden weggewerkt hebben, koop dan een spiegelkast. Zo heb je altijd een vaste plek voor je badkamerspullen.

Check hier de mooiste spiegels voor je badkamer.

 

Neem een bad

Echt, een bad is bijna een musthave voor een gezinsbadkamer. Al vanaf dat je kindjes heel klein zijn kan je ze met een badzitje in bad zetten zodra ze ook rechtovereind kunnen blijven zitten. Dit is voor de extra zekerheid dat ze niet onderuit glijden, want een ongelukje zit wat dat betreft echt in een klein hoekje. Kleintjes hebben maar een paar cm water nodig om in te kunnen verdrinken.

Met een badzitje heb je je handen vrij om de haartjes te wassen. Dat gaat veel beter in een bad dan onder de douche. En ze kunnen veilig in bad spelen op die manier. Er zijn ook heel veel kinderen die het niet fijn vinden als er water in hun ogen komt en met een douche is dat moeilijker te ontwijken.

Ook is af en toe relaxen in een bad een extra momentje voor jezelf en dus zeker aan te raden. Heb je geen ruimte voor een bad kijk dan voor een tijdelijke oplossing in de vorm van een opzet badkuip. Je koopt zo’n badkuip al voor 50 euro. Er bestaan ook douchecabines met een extra hoge instap waarbij je een “badje” kunt creëren, maar of je nou blij wordt van zo’n hoge rand valt te betwijfelen.

 

Een vloer voor warme voetjes

De vloer van je badkamer is vrijwel altijd van koud steen, tenzij je vloerverwarming hebt aan laten leggen. Heb je zoals wij een badkamer zonder vloerverwarming dan heb je naast de keuze voor tegels ook de keuze voor PVC, een kunststof. PVC is minder hard dan tegels en is warmer aan je voeten. Het is in vele designs verkrijgbaar.

Je kan op plekken als voor de douche, voor het bad en voor de wastafel ook een badmatje leggen. Dat is lekker warm voor je voeten als je ’s ochtends in de badkamer bezig bent en het huis verder nog koud is.

 

De verwarming in de badkamer

Zonder vloerverwarming moet je een andere warmtebron installeren in je badkamer. Daarvoor zijn diverse mooie radiatoren verkrijgbaar. Ook radiatoren waar je heel makkelijk je handdoeken overheen kunt hangen zodat ze weer snel droog zijn.

En een ander bijkomend voordeel: je handdoek is lekker warm als je uit de douche komt ’s ochtends.

» Lees ook: ruimtebesparende tips voor je badkamer

 

Meer blogs van Esmée:

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

Je bent in verwachting! Wat leuk, gefeliciteerd! De eerste paar maanden kan je waarschijnlijk nog gewoon je “normale” kleding dragen, maar…

Een fijne werkplek in huis creëer je zo!

Een fijne werkplek in huis creëer…

Sinds kort ben ik qua werkplek verhuisd van de keukentafel naar een echt bureau en een eigen werkplek. Het werd ook wel tijd! Al ruim 7 jaar…

5 bespaartips voor een duurzamer huis

5 bespaartips voor een duurzamer…

Nu energieprijzen de pan uit rijzen, is de noodzaak van verduurzamen nog dringender geworden. Elke huiseigenaar die…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.