);

Theatervoorstellingen voor peuters

Theatervoorstellingen voor peuters

De eerste herinneringen die je ook later nog bewust onthoudt, beginnen meestal rond het 3e levensjaar. In die fase zijn wij nu met onze kleine. Welke dingen wil ik graag dat mijn zoontje zich later herinnert van ‘vroeger’? De laatste tijd denk ik daar wat meer over na. Wat zijn mijn eigen mooie jeugdherinneringen bijvoorbeeld en kan ik daar nu ook iets mee?

 

Liever een beleving

Wij gingen vroeger niet vaak naar het theater of de bioscoop. Pas toen ik op mijn 14e naar een concert van Michael Jackson ging in de Kuip (1988, de Bad tour) kreeg ik de smaak te pakken, wat was ik onder de indruk! Mijn liefde voor concerten en ook theater groeide sindsdien met de jaren en op dit moment zit onze agenda goed gevuld met mooie voorstellingen.

Ik heb ooit iets gelezen dat ik in mijn oren heb geknoopt: als je kunt kiezen geef dan geld uit aan een ‘beleving’ in plaats van aan iets materieels, want een belevenis daar heb je nog veel langer plezier van door de mooie herinneringen!! Dus liever een kindervoorstelling dan weer een nieuw hitech-speeltje denk ik dan maar!

 

Liefde voor theater en concerten

Die liefde voor theater en concerten wil ik ook graag overbrengen op mijn peuter. Sinds een aantal jaren zijn er echt veel voorstellingen voor kleine kinderen te vinden, soms zelfs al vanaf een 0,5 jaar! Bijna elk theater of concertgebouw heeft een kinderprogramma, neem eens een kijkje op de site van een theater of muziekgebouw bij jou in de buurt!

kind bij theatervoorstelling

Ons seizoen is begonnen!

Gisteren is voor ons het culturele seizoen weer begonnen. Met Peter en de Wolf, het muzikale verhaal van Prokofjev. Gespeeld door een heus orkest (het Rotterdams Philarmonisch) en met een verteller erbij: Bram van Oers. En voor ons extra leuk, gedirigeerd door een wereldberoemde dirigent: Valery Gergiev. Mijn zoontje heeft ademloos zitten kijken en luisteren. Het was de eerste keer in de Grote Zaal van de Doelen, dat is natuurlijk extra indrukwekkend. Hem zo zien genieten was voor ons al heerlijk en we hebben zelf ook genoten van de muziek en het verhaal.

 

Tips voor een eerste keer theater met je peuter

Als je kind nog nooit geweest is bij een voorstelling is het vaak handig om klein te beginnen. Dus een voorstelling in een kleine zaal. Groot voordeel is dat de kinderen zo dicht op de spelers zitten dat ze zich niet snel zullen vervelen. En dat de voorstellingen inspelen op de aandachtsspanne van een klein kind, dus meestal duren ze maximaal een half uur. Nadeel is dat er weinig plek is dusssss je moet er snel bij zijn (tip: zet alvast in je agenda dat in mei meestal de grote voorverkoop begint van het nieuwe seizoen)!

Let altijd goed op het leeftijdsadvies, zeker bij jonge kinderen kan een paar maanden een groot verschil maken in aandacht en beleving, dus ga niet met een te jong (of te oud..) kind naar een voorstelling die een bepaalde leeftijd aangeeft!

Bereid je kind voor op de voorstelling door het boek er van te lezen of het verhaal te vertellen, of door simpelweg te vertellen wat er zal gebeuren, bijvoorbeeld over het jas ophangen, wat drinken, de zaal in om je plekje te zoeken, de lichten die uit gaan, dat er dan van alles te zien en horen is en dat je na afloop applaus geeft. Zoiets. En vraag na afloop wat je kind er van vond. Vraag het een paar dagen later nog eens, soms heeft zoiets tijd om te bezinken :-)

 

Theatertips voor dit culturele seizoen

Een paar theatertips voor dit seizoen, van gezelschappen die ik ken van eerdere voorstellingen.

Theater de Spiegel: als je een voorstelling van dit gezelschap voorbij ziet komen: GAAN! Dit is een Belgisch gezelschap dat ook internationaal speelt en gespecialiseerd is in muziektheater voor de allerkleinsten, soms vanaf 0,5 jaar!! Het zijn altijd knusse voorstellingen, anders dan anders en beslist een beleving voor jong én oud! Ze spelen dit seizoen in het hele land met verschillende voorstellingen, zie hier voor de speeldata:  

Pantalone: de voorstellingen van dit gezelschap (ook uit België) zijn prachtig. Er is veel te zien en te horen, vaak zit er klassieke muziek in verwerkt. Prachtig voor de kleintjes (en meegenieten als ouder). Zij spelen veel in België maar ook in Nederland. Kijk op hun website voor de speeldata

Maas Theater Dans: dit is een gezelschap uit Rotterdam en maakt behalve voor volwassenen ook prachtige voorstellingen voor kinderen. Dit jaar gaan wij naar de voorstelling Eitje

Meneer Monster: een stoer theatergezelschap dat voorstellingen maakt gebaseerd op kinderboeken. Bijvoorbeeld over de Gruffalo. Wij gaan dit jaar kijken naar Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Ze hebben er zelfs in China mee opgetreden!! Kijk hier voor alle speeldata.

Heer Otto: een gezelschap dat leuke voorstellingen maakt met veel humor en actie. Dit jaar hebben ze weer de voorstelling over de beroemde Boer Boris uit de gelijknamige prentenboeken. Kijk hier voor de speellijst.

Natuurlijk ben ik verre van compleet maar ik ben dan ook nog maar een paar seizoenen op pad geweest met mijn zoontje.

Mocht je op zoek zijn naar meer, kijk eens op de site van dit impresariaat, speciaal voor peuter- en kleutervoorstellingen.

Als je een artiest aan klikt krijg je de voorstellingen en de speellijst te zien. En op Youtube kun je vaak filmpjes zien van eerdere voorstellingen, zodat je een idee krijgt of het wat voor je is. Maar begin vooral bij je eigen theater of muziekgebouw, gegarandeerd dat er iets verrassends tussen zit!

 

Veel plezier! En laat me vooral weten welke voorstelling of kindermusical dit jaar je kleintje en jou geboeid heeft!!

Fotocredits: Shutterstock

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.