);

Galicië: puur, ongerept en prachtig groen!

Galicië: puur, ongerept en prachtig groen!

Oh lekker, ga je naar het warme Spanje?  Was de vraag die we voor vertrek vaak kregen. Nee, we gaan naar het groene Noordwesten van Spanje — Galicië, met net zulk herfstweer als hier in Nederland. Toegegeven, een week ervoor, begin oktober, was het er nog dik in de 20 graden en korte-broeken-weer geweest maar wij waren voorbereid op herfstig weer. En dat werd het ook, tja, de regio is niet voor niets zo prachtig groen wink

En ohoh wat is die regio de moeite waard! Als je van puur, ongerept, heuvels en bossen houdt. En als je van opgravingen uit de Romeinse en Keltische periodes houdt. Want die zijn er in overvloed. En leuke steden met historische gebouwen ook. En mooie stranden met prachtige rotspartijen. En havenstadjes. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Spanje Galicië kaart

 

Wij hebben specifiek het gedeelte tussen Santiago de Compostela en Lugo bezocht, omdat een vriendin die we wilden bezoeken daar was neergestreken. Met één keer een dag-uitstapje dwars door het binnenland naar het strand in het Noorden. Maar in de hele regio kun je dus prima nog veel langer blijven om ook de Westkust te bekijken en heel veel andere bezienswaardigheden die niet meer in onze dagen pasten.

 

Noord-West Spanje: goed bereikbaar

Tenzij je het niet erg vindt om Frankrijk en Noord-Spanje door te crossen is deze regio het handigste met het vliegtuig te bereiken. Wij vlogen op Santiago de Compostela (2,5 uur) en huurden daar een auto, maar vliegen kan bv. ook op A Coruña, in het uiterste Noordwesten.

Het wegennetwerk is prima, al gingen wij vaak van de grotere wegen af en dan beland je nog wel eens op een modderig zandpad, wat uiteindelijk toch echt de doorgaande weg bleek te zijn. Heerlijk. Het is er ook super rustig, rekening houden met files hoeft echt niet. Ook niet in de ‘spits’.

Overigens gelden onze spitstijden ook niet want het is een regio waar alle winkels e.d. sluiten tussen 14:00 en 16:30 uur, voor de uitgebreide warme lunch die dan iedereen neemt. Daarna gaat de boel weer draaien tot een uur of acht. Etenstijd is het ook niet voor 20:00 uur, behalve in toeristengebieden.

natuur in Galicie Spanje

 

Waarvoor ga naar Galicië?

Als je houdt van weg van de gebaande paden, rust, ruimte, groen, in een koeienfile belanden, dorpjes waar het leven stil staat, oude kerkjes, mooie kloosters, 4 seizoenen in één dag, het landschap met in plaats van prikkeldraad muurtjes als afscheiding van de velden…. Als je fan bent van bv. Schotland of Ierland, dan zou Galicië ook wel in de smaak kunnen vallen.

Het gebied heeft een rijke geschiedenis waarbij vooral van de Kelten en Romeinen nog veel overblijfselen zijn.

De regio heeft door zijn rauwe karakter ook iets magisch. Wij reden op een dag vroeg in de ochtend door het gebied, en er hing de voor Galicië welbekende lage mist over het dal. Zo prachtig, met de boomtoppen er nog net bovenuit, ik kon geen foto maken maar heb echt een ‘mental picture’ gemaakt want wow dat was echt sprookjesachtig. Via het bureau voor toerisme van Galicië mochten we een foto plaatsen van een soortgelijk moment, om je een idee te geven, want in het echt was het nog mooier ;-)

uitzichtfoto galicie spanje
Deze foto is van het Spaans Toerismebureau van Galicië

 

Pelgrimsroute

De meeste toeristen kom je tegen op de Pelgrimsroute naar Santiago; die stad kun je via meerdere routes bereiken en hoe dichterbij je bij de stad komt hoe meer Pelgrims je ziet lopen. Het was nu herfst en we vonden het al behoorlijk druk op de routes, in de zomer schijn je als voetganger dus echt in een file te wandelen.

Hou je van wandelen dan kun je dus ook zeker stukken van de route lopen, ze gaan vaak door veld en bos en de route is goed gemarkeerd. Onderweg kom je veel plekken tegen waar je wat kunt drinken of eten.

pelgrims santiago de compostela

 

De kathedraal van Santiago de Compostela

Santiago de Compostela zelf is een grote stad met een mooi historisch centrum. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet om te volgen. En uiteraard moet je even naar het plein bij de kathedraal, al is het maar om te genieten van de blije gezichten van de Pelgrims die eindelijk hun bestemming hebben bereikt. En natuurlijk wandel je even door de kathedraal om het beeld van Santiago aan te raken. Wie dat doet, gaat later rechtstreeks naar de Hemel, zo wordt verteld.

 

Muur van Lugo Galicië Spanje

 

De mooie muur van Lugo

Provinciehoofdstad Lugo is ook leuk voor een bezoekje. Het centrum heeft mooie gebouwen maar vooral de grote stadsmuur is erg leuk om overheen te wandelen. De hele muur is ongeveer 2 kilometer lang en prima te doen met kinderen.

 

Een rondje bezienswaardigheden

In de regio waar wij zaten waar veel kleine bezienswaardigheden die we hebben bezocht, het was leuk om een soort route uit te stippelen en overal even een kort kijkje te nemen.

Zo waren er de 3 dorpjes op de Pelgrimsroute: Sarría (met een ruïne van een kasteeltoren), Samos (met een mooi klooster) en Portomarín (een schattig klein dorpje), leuk om doorheen te wandelen en je tussen de Pelgrims te bevinden, die ieder hun eigen reden hebben om de route te lopen.

Vanaf Guntín waar wij in een Airbnb verbleven, wandelden we naar een mooie Romeinse brug: Ponte Cabalar; vroeger stond dit dorpje blijkbaar ook al op een belangrijk kruispunt van wegen.

De Kelten bouwden vroeger versterkte dorpen, de zgn. Castros. Die kom je op veel plekken tegen. Langs de Pelgrimsroute ligt bv. Castro de Castromaior, een opgraving van voor het jaar nul… toch bijzonder om daar dan ook te lopen.

Kasteel de Pambre Spanje

 

Ook de moeite waard was Castelo de Pambre, alhoewel wij van dit mooie kasteel alleen de buitenkant hebben gezien want helaas was het gesloten toen wij er waren. De geitjes die er wonen zijn aandoenlijk en het bos eromheen was leuk om kort doorheen te wandelen. Er vlakbij kon je naar een leuke waterval wandelen, over een pad waar je wel moest klauteren soms dus niet geschikt voor hele kleintjes of een buggy.

Overal in het landschap kom je ook bijzonder cultureel erfgoed tegen, de zgn. hórreo’s: bewaarplaatsen voor mais (of graan), beschermd tegen regen en ongedierte. Ze mogen niet meer weggehaald worden, al worden ze tegenwoordig niet meer gebruikt.

Hórreo in een oud dorpje

 

Veel van de bezienswaardigheden vind je niet in de grote reisgidsen, dus check ook zeker bij de locals of de lokale toeristeninfo waar populaire hangout spots zijn, zoals parken, rivieren, watervallen, kleine openlucht zwembaden, vaak super mooi gelegen, knus en dus niet druk met toeristen.

opgravingen

 

Opgraving van Castro de Viladonga

Op weg naar het strand reden we door het binnenland langs een van de mooist gerestaureerde opgravingen van een Keltisch/Romeins dorp (castro = versterkt dorp), bewoond sinds 600 vóór Christus.

Heel indrukwekkend en in het museum is te zien wat er allemaal gevonden is (heel veel) en hoe het dorp er uit moet hebben gezien. Heel leuk gedaan, zeker ook voor kinderen!

 

Strand van kathedralen bij ebStrand van kathedralen vloed

Het strand van de kathedralen

Aan de noordkust, net op de grens tussen Galicië en Asturias, ligt Ribadeo. En bij Ribadeo zijn prachtige stranden. De beroemdste is het Strand van de Kathedralen, zo genoemd door de prachtige rotsen op het strand. In de zomer moet je zelfs een kaartje kopen om het strand op te kunnen, zo drukbezocht is het dan.

Wij konden er zo op (toen het eb werd) en wow het is indrukwekkend hoor. Ons zoontje van 6 vond dat ook. Je kan ook een heel stuk langs de kust lopen tussen de verschillende stranden over een speciale houten promenade (boardwalk), met prachtige uitzichten. Absolute aanrader.

 

Dus… zoek je nog een bestemming voor een vakantie, denk dan zeker aan Galicië! Maar op speciaal verzoek van mijn vriendin: kom niet allemaal tegelijk hahaha!

De hoofdfoto en de foto met de witte mist zijn geplaatst met toestemming van Turismo de Galicia: www.turismo.gal

Op deze site (ook in het Engels) vind je veel toeristische informatie over de regio!

» Lees meer blogs over vakantiebestemmingen

En check eens deze website voor een vakantie met een leuke korting.

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.