);

Maak jij je druk om een schoolachterstand?

Maak jij je druk om een schoolachterstand?

Maak jij je druk om een schoolachterstand van je kind? Na zo'n 8 weken thuisscholing mochten de kindjes weer naar school. Vol spanning en stress van vele ouders, want zouden ze nu een achterstand hebben? 


 
De grote schoolachterstand van de kinderen

Heel eerlijk denk ik dat het allemaal wel meevalt met die schoolachterstand. We waren tenslotte allemaal thuis, dus ik denk dat er ook wat ouders zijn die misschien toch voelen alsof zij nu gekeurd worden. Als er een achterstand is, zullen zij het wel niet goed gedaan hebben?  
 
Ik weet van heel veel kinderen dat zij de afgelopen tijd van alles hebben gedaan behalve thuisscholing. Zij zullen misschien wel iets achter lopen op kinderen die een fanatieke moeder achter zich hadden staan.  Natuurlijk zijn er ook kinderen die al moeite met school hadden. Een jaar overdoen is niet altijd een optie en vaak ook onnodig. 

 

Achterstand van mijn dochter

Wat ik heb geleerd van een grote achterstand, is dat die redelijk bij getrokken kan worden met goede begeleiding. Lukt het niet dan nog is er geen ramp. Wat we vooral hebben geleerd in deze corona crisis is dat praktijk mensen heel erg nodig zijn! Mensen die hun handen uit hun mouwen konden steken. Belangrijk is ook om te weten dat iemand die praktijk doet, niet meteen dommer is dan iemand van de havo. Ze leren alleen anders, en zijn vaak minder theoretisch aangelegd. Maar dat maakt je niet dom.  

 Mijn dochter zat een hele tijd op een verkeerde school. Ze werd er? gepest? (zelfs door de juf) en doordat ze vasthielden aan dat ieder kind in zijn eigen ritme moest leren, kon zij in groep 6 niet eens klok kijken. Na veel moeite hebben wij haar op een andere school gekregen. Volgens haar toenmalige school was ze namelijk dom met een flinke achterstand. Gelukkig vonden wij een school die daar niet in mee ging.  

» Lees ook: mijn kind wordt gepest

 

Opnieuw beginnen op een nieuwe school

Zij kwam op haar nieuwe school in groep 6 met niveau groep 3. Kortom, ze moest eigenlijk dus gewoon nog beginnen. In groep 8 was het haar toch gelukt om met veel vakken op groep 8 niveau over te gaan naar de middelbare school. Toch bleek ook op deze school minder vertrouwen te zijn in haar ondanks haar voortgang. Ze is een dromer, recht door zee, en lijkt niets mee te krijgen van de les. Hoe ze het dan gedaan had, wisten ze ook niet, maar er was geen vertrouwen. Haar ADHD diagnose zat haar best wel in de weg. Een kind wordt al snel gezien als probleemkind. Hierdoor was ook de middelbare school een probleem. Ondanks dat ze de juiste cijfers had.  
 
Op haar huidige school kreeg ze een intake gesprek. Ze mocht uitleggen waarom zij niet het probleemkind was die in haar files stond. Hier hadden ze al snel door dat ze inderdaad droomt in de klas. Dat ze soms in een heel andere wereld lijkt te zijn. Maar zolang ze goede cijfers haalt, weet haar docent dat ze ergens toch wat opvangt. Hoe ze het doet verder moet niet uitmaken. Haar cijfers spreken voor zich; volgend schooljaar mag ze een niveau hoger. Na jarenlang voor dom uitgemaakt te worden door een juf en andere leerlingen. Na weer dat verhaal over haar achterstand, wil zij heel graag bewijzen wat zij kan.  

Dit is een ingezonden blog van Judith van PinkPress

De afbeelding is van Oksana Kuzmina by Shutterstock

 

Een hypotheek voor alleenstaande moeders

Een hypotheek voor alleenstaande…

Het idee om een huis te kopen als alleenstaande moeder kan zeer uitdagend lijken. Er zijn veel vragen die in je op kunnen komen zoals: "Zal…

Zo creëer je de ultieme kinderkamer

Zo creëer je de ultieme kinderkamer

Hoe moet je de kinderkamer inrichten? Dat is een vraag die ouders zich op een gegeven moment allemaal stellen. De kamer moet zowel voor jongens…

De geschiedenis van Flat White koffie

De geschiedenis van Flat White…

Koffiedrinkers genieten al heel lang van koffiedrankjes op basis van espresso, zoals cappuccino, macchiato en latte. Maar sinds kort is er…

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.