);

Mijn kind wordt gepest!

Mijn kind wordt gepest!

Hoe verdrietig is het om als ouder te zien dat je kind gepest wordt. Het liefst zou jij die pestkop(pen) wel eens even vertellen om heel snel op te houden. Helaas ben je er niet altijd bij als het gebeurt. In dit blog lees je tips hoe je jouw kind kunt helpen zich te verweren tegen het pesten.

Negeren of reageren?

Vaak wordt er tegen kinderen die gepest worden, gezegd: ‘Gewoon negeren. Als je niet reageert, vinden ze het niet meer leuk en stoppen ze vanzelf’. 

Maar wat als het niet vanzelf stopt? En hoe is het voor je kind om negatieve opmerkingen machteloos aan te horen en er niet op te reageren?  

Als je kind de pesterijen negeert, zegt het eigenlijk: ‘Jij mag best over mijn grens gaan. Ik vind mezelf niet belangrijk genoeg om er iets aan te doen’. Je kind voelt zich machteloos en kan zijn woede niet kwijt op de juiste plek: aan het adres van de pester.

Verweer je tegen pesten

Maakt reageren het niet alleen maar erger? Als je kind niet op de juiste manier voor zichzelf opkomt, kan het pesten erger worden. Daarom is het belangrijk om op een handige manier te reageren:

  • Met je lichaam maak je je groot en sterk: een stevige houding laat zien dat je voor jezelf staat en voor jezelf opkomt. Je rug recht, schouders naar achteren, hoofd omhoog, benen een beetje uit elkaar, handen in je zij.
  • Je kijkt de pester (boos) aan: dit is heel lastig, maar wel belangrijk. Je laat zien dat je niet bang bent en jezelf serieus neemt. Als je het moeilijk vindt om aan te kijken, kijk je gewoon tussen de wenkbrauwen van de ander.
  • Met een rustige en duidelijke stem vertel je wat je ervan vindt: ‘Ik wil niet dat je me slaat’, of ‘Je hebt het mis. Ik ben heel slim!’ en ‘Ja, dat klopt. Heb je er een vraag over?’.

Pas als je kind voor zichzelf opkomt en zijn grens aangeeft, stopt het pesten. Je kind laat dan zien dat het zichzelf zo belangrijk vindt dat het dit niet toelaat.

 

6 Tips om je kind te helpen zich te verweren tegen pesten

Met deze tips kun je jouw kind helpen om het pesten te stoppen:

  1. Praat over het pesten met je kind: door wie wordt het gepest, wat doen ze, wat zou je kind wel eens tegen ze willen zeggen als het zou durven?
  2. Vertel je kind hoe belangrijk het is om iets terug te doen tegen het pesten, dan stopt het pas echt. Vraag je kind naar zijn ideeën: wat zou je kunnen doen waardoor je laat merken dat je het niet leuk vindt?
  3. Oefen een stevige houding met je kind: je kunt zachtjes tegen je kind aanduwen om te kijken of het stevig staat. Voelt je kind zich al sterker?
  4. Oefen met aankijken en het opzeggen van een zin die jouw kind kan zeggen tegen de pester.
  5. Ga samen met je kind naar de leerkracht of iemand anders van de school. De school is verplicht om te zorgen voor een veilig leerklimaat in de klas. Jullie kunnen bespreken hoe de leerkracht jouw kind op school gaat helpen om voor zichzelf op te komen.
  6. Help je kind ook op andere momenten om voor zichzelf op te komen. Bijvoorbeeld in het gezin, als iemand zijn bal afpakt, er een vervelende opmerking wordt gemaakt. Dit zijn goede leermomenten om weerbaarder te worden.

Leer je kind dus vooral om zichzelf serieus te nemen en voor zichzelf te gaan durven staan.

Heeft jouw kind meer hulp nodig? Laat je kind dan deelnemen aan een weerbaarheidstraining, zodat het sterker in zijn schoenen komt te staan.

» Lees meer: blogs over opvoeding

 

Als je kind het niet naar zijn zin heeft op school

Als je kind het niet naar zijn…

Een groot gedeelte van de dag brengt je kind door op school. En om nieuwe dingen te leren, moet je kind zich op zijn gemak voelen. Het is…

Regels stellen

Regels stellen

Regels.. Tja, dat je je kinderen ermee helpt, is vast geen nieuws. En dat je consequent moet blijven en niet moet toegeven, heb je vast ook…

Zo luistert je kind sneller naar je

Zo luistert je kind sneller naar…

Je hebt al drie keer gezegd dat je kind zijn jas op moet hangen, het rondslingerende speelgoed opruimt, zijn tablet weglegt. En wat doet je…

 

Hallo! Mijn naam is Daniëlle Schollaart-van der Eijk: ik ben pedagoog, kindercoach en weerbaarheidstrainer. In Moordrecht (vlakbij Gouda) heb ik mijn praktijk Apetrotse Kinderen, gericht op het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Hier help ik kinderen om vaardigheden te leren waarmee ze moeilijke situaties kunnen oplossen. Kijk voor meer informatie op www.apetrotsekinderen.nl

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.