);

Saarburg - Duitsland: een heerlijk weekje weg

Saarburg - Duitsland: een heerlijk weekje weg

In Duitsland, op 375 kilometer van Utrecht, in de Saar-Moezel regio (vlakbij het drielandenpunt met Luxemburg en Frankrijk), ligt het stadje Saarburg. Nauwelijks vier uur rijden dus en je bent écht even in een andere omgeving. In een prachtig groen heuvellandschap, met de rivier de Saar die door het landschap slingert. In Corona-tijd, medio juli 2020, verbleven wij hier een weekje in een stacaravan. Op een super leuke camping, maar ook daarbuiten hebben we ons erg goed vermaakt.

Echt een aanrader om er even tussenuit te gaan!

 

Leuk!: Landal Vakantiepark Warsberg

Via Vacansoleil had ik een stacaravan geboekt, pas later zag ik dat het een Landal park was; op de een of andere manier dacht ik dat Landal alleen huisjes had. Maar nee, ze hebben hier ook gewone kampeerplekken. En stacaravans dus.

Camping Warsberg ligt op een hoog plateau waar je via diverse haarspeldbochten komt en heeft een binnenzwembad, animatie, midgetgolf, een restaurant, winkeltje, skelterverhuur, uiteraard meerdere speeltuinen, kortom de faciliteiten die je op een groot park wel verwacht. Een buitenzwembad is er niet, maar wel in het stadje ‘beneden’.

Direct naast de camping is een rodelbaan en er gaat een stoeltjeslift de berg af naar het stadje. Erg leuk om zo af te dalen en een rondwandeling te maken om Saarburg te verkennen. Want het stadje zelf is erg leuk; het ligt aan de rivier de Saar, heeft een burcht, een schattig centrum met een waterval, oude gebouwen en leuke winkeltjes en restaurantjes. En een Lidl, altijd handig.

We zijn veel op de camping en in Saarburg geweest maar hebben ook uitstapjes gemaakt.

stoeltjeslift saarburg

 

Hoog!: Boomtoppenpad Saarschleife

Vorig jaar, tijdens ons verblijf in de Eifel hadden we het foldertje over dit boomtoppenpad al zien liggen, maar toen vonden we het net iets te ver rijden. Nu was het slechts een half uurtje met de auto. Dus… we gingen op pad!

Dit mooie Baumwipfelpfad (klinkt zo leuk in het Duits) leidt tot een prachtige uitkijktoren van 42 meter hoog waardoor je een geweldig uitzicht hebt over het natuurpark Saar-Hondsrug en de Saar-vallei. Bij helder weer kun je zelfs de Vogezen zien in Frankrijk!

Uitzicht boomtoppen Saarburg

De hele route is ongeveer 1250 meter lang en prima begaanbaar met een buggy. Je loopt heel mooi tussen de bomen en komt onderweg wat stops voor kinderen tegen (wel in het Duits) met info over bv. de dieren in het bos. Het is een leuke wandeling, en op de top kun je echt genieten van het enorme uitzicht. Tenzij je hoogtevrees hebt zoals onze kleine man, dan ren je zo hard je kan weer terug naar het ‘gewone’ pad (wat ook al hoog is) smiley

Aan het eind van de route kom je bij een mooie natuurspeeltuin uit (geopend in 2020) maar daar moet je wel apart voor betalen (ca. 20 euro voor 2 volwassenen en 1 kind) en dat ging ons iets te ver. Het boomtoppenpad zelf kostte ook rond de 20 euro namelijk wink.

 

Diep!: De sluis bij Serrig

De sluis bij de stuwdam van Serrig, op 10 minuten rijden van de camping, is ook een bezoekje waard. We reden er toevallig langs op weg naar het boomtoppenpad en zowel op de heenweg als de terugweg lag er een schip te wachten: een vrachtschip in de grote sluis van 190 meter lang en 12 meter breed (op de heenweg) en een plezierjacht in de kleine sluis (op de terugweg).

Het verval in de rivier is daar enorm (14,5 meter!!), je zou er bijna hoogtevrees van krijgen als je vanaf de stoep naar de sluis kijkt. Het blijkt de grootste stuwdam van Duitsland in een natuurlijke rivierloop te zijn en het was erg indrukwekkend om te zien hoe het werkt, zeker voor onze bijna 7-jarige!

Sluis Saarburg Serrig

 

Oud!: Archeologiepark Romeinse Villa Borg

In de Romeinse tijd was deze regio erg belangrijk. Dat bleek o.a. uit de vondst van restanten van een villa die 100 jaar terug voor het eerst werd ontdekt. In de jaren ’90 is uiteindelijk op de oude resten deze villa van een rijke Romein nagebouwd: Villa Borg, op slechts een half uur rijden van Saarburg. Het is erg leuk gedaan met zowel een badhuis bijvoorbeeld als de tuinen in de stijl van de Romeinen. Binnen vind je de diverse belangrijke vondsten die zijn gedaan zoals juwelen, potten, karaffen, gereedschap, etc.

Buiten zijn de glas-, ijzer- en pottenbakwerkplaatsen nagemaakt, met de nog originele ovens (voor zover alle stukken opgegraven zijn). Mijn zoontje vond het indrukwekkend om al die oorspronkelijke dingen te zien die al zo oud zijn. Kortom, een erg leuk uitstapje, ook voor wat wisselvalliger weer.

Romeinse Villa Borg nabij Saarburg

 

Mooi!: De Romeinse stad Trier

De stad Trier was in de Romeinse tijd een hele belangrijke stad, het was zelfs een van de grootste metropolen van het Romeinse Rijk! Naast een bloeiend handelscentrum én bestuurlijk centrum werd het ook nog de residentie van de keizer in het westelijk deel van het Romeinse Rijk. Je vindt er dan ook veel overblijfselen die mooi (deels) gerestaureerd zijn. Zo is er de prachtige toegangspoort de Porta Nigra, zijn er diverse oude thermen (badhuizen) en is er een amfitheater.

Porta Nigra Trier

Je kan echt wel een paar uur rondwandelen in het centrum met de diverse pleinen, kerken en mooie oude gebouwen. Je vindt er maar liefst 9 locaties die op de UNESCO werelderfgoed lijst staan.

De Romeinse gebouwen zijn te bezichtigen voor 4 euro pp (kinderen gratis) dus prima te doen. Wij zijn binnen geweest bij het Amfitheater en de Keizerlijke Thermen en dat was echt interessant.

Amfitheater Trier

Ik vond Trier een beetje een mini-Rome en een erg leuke trip op een half uur rijden van Saarburg!

 

Binnen!: Sternenland

Voor echt lange tijd slecht weer versus kids die energie kwijt moeten, had ik nog de tip gekregen om naar een enorm groot indoor speelparadijs te gaan in Idar-Oberstein (wel iets meer dan een uur rijden): Sternenland, met maar liefst 2500 m2 speelplezier! Wij hebben het zelf niet hoeven bezoeken want de weergoden waren ons op bijna alle dagen goed gezind, maar ik was wel blij om deze tip achter de hand te hebben wink

 

Saarburg? Gaan!

Kortom, het was echt een heerlijk weekje. Naast wat wij hebben gedaan kun je er ook heel goed wandelen, fietsen en andere buitensporten doen. Voor meer informatie kijk je op de site van de lokale VVV.

Omdat het zo dicht bij Nederland ligt waren er wel heel veel Nederlanders, ook voor korter dan een week overigens. Maar ook Duitsers, Engelsen, Denen en zelfs Finnen waren op het park te vinden toen wij er waren. Ondanks dat het een groot park is en praktisch alle accommodaties bezet waren voelde het niet echt ‘massaal’ en was het best rustig en relaxed, zowel overdag als in de avond. Maar wellicht is dat anders buiten ‘Corona-tijden’.

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.