);

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink), op 15 september 1991, kreeg ik voor mijn 18e verjaardag van mijn ouders als bijdrage aan het behalen van mijn rijbewijs maar liefst 1.000 gulden. Wow wat was ik daar blij mee en ik realiseerde me echt in wat voor luxe positie ik me bevond, want ik wilde inderdaad héél graag mijn rijbewijs halen en dat was nu ineens snel mogelijk.

Ik had me zoals altijd al lang goed voorbereid op hoe ik het wilde aanpakken en bij welke rijschool ik zou gaan lessen. Het werd Vlot&Veilig, toendertijd een rijschool in Den Bosch gerund door een vrouw in een Opel Astra. Met ƒ37,50 per les van 45 minuten zou ik toch een heel eind moeten komen had ik bedacht. Ik had zelf ook van mijn bijbaantjes geld gespaard dus dat rijbewijs, dat ging er hoe dan ook nu komen. En na mijn autorijbewijs had ik nog een missie: mijn motorrijbewijs want dat leek me helemáál fantastisch.

 

Zo spoedig mogelijk die theorie!

Ik had bedacht dat ik het slim wilde aanpakken, en had deze rijschool ook uitgekozen omdat ze theorielessen verzorgden. Omdat een theorie-certificaat toch 1,5 jaar geldig zou zijn had ik besloten om éérst mijn theorie te halen zodat ik ook tijdens de eerste lessen al goed beslagen ten ijs kwam en ik hopelijk zo sneller richting het examen zou kunnen. En dat het aanvragen van het praktijkexamen geen gevaar zou lopen op vertraging als ik mijn theorie examen onverhoopt toch niet zou halen (wat met een slagingspercentage van nog altijd minder dan 50% toch echt reëel is).

Dus zo gezegd zo gedaan, een week of zes lang fietste ik op woensdagavond een half uur vanuit ons dorp naar de stad om de lessen te volgen. Dat had inderdaad het gewenste effect want mede door daarnaast aan de slag te gaan met de taaie theorieboeken die ik bij de bieb had gehaald, had ik het papiertje binnen mum van tijd op zak en konden de rijlessen starten. En die gingen inderdaad vlot. En veilig.

Na 10 lessen kondigde de instructrice aan dat ze het examen zou gaan aanvragen bij het CBR, dat duurde in die tijd wel een maand of 2 voordat je dan opgeroepen werd en ze had er vertrouwen in dat ik er tegen die tijd echt wel klaar voor zou zijn. En inderdaad, na mijn 20e les mocht ik op examen en hupsa daar was dat felbegeerde roze papiertje (toen nog, nu een fijn roze pasje natuurlijk)! En feitelijk nog binnen het budget ook. Hoera voor mij en zeker ook hoera voor de goede theorielessen, ik ben er echt van overtuigd dat die er aan hebben bijgedragen dat het zo vlot lukte.

 

Anno 2021… online natuurlijk!

Anno 2021 gaat het voorbereiden op je theorie-examen een stuk makkelijker. Namelijk: online! Tuurlijk kun je zelf speuren op de diverse sites en is alle info vast wel online te vinden, maar er zijn ook speciale websites waar je een online pakket kunt afnemen. Voordeel hiervan is dat er goed is nagedacht over volgorde van de lesstof, er zijn professionele filmpjes gemaakt en uiteindelijk krijg je natuurlijk ook de echte examentraining. En je leert dus ook grondig de regels, in plaats van alleen wat examentrucjes om die voldoende te halen; want dat gebeurt schijnbaar ook volop, dat vooral de examenvragen voorbij komen en niet per se de achterliggende theorie. Het gaat er in the end natuurlijk gewoon om dat iemand de regels kénnende de weg op gaat en een veilige mede-weggebruiker wordt.

 

Kies het juiste platform!

Nu je ook voor het besturen van een bromfiets/scooter een rijbewijs nodig hebt is het goed om via een betrouwbare site je informatie te halen als je kind (of jijzelf) wil starten met het halen van een rijbewijs. Niks makkelijker dan online vanuit huis, maar dan dus wél via een platform dat gedegen in elkaar zit. En met informatie die altijd actueel is, wat noodzakelijk is met de vernieuwde borden/regels/markeringen die er zo’n beetje elk jaar wel zijn.

En voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, via dit platform krijg je de optimale voorbereiding voor bijvoorbeeld het CBR theorie-examen voor de auto voor nog geen 40 euro! Daar krijg je dan een online theorieboek voor wat écht geen saai boek is, maar waarin lastige verkeersregels en situaties juist worden uitgelegd met veel foto’s en 3D-illustraties. Je krijgt 20 uur examentraining en mag er drie maanden over doen (of langer indien nodig). Extra is ook nog hun databank met de moeilijke vragen die tijdens examens veel fout worden gedaan om te oefenen. Plus… je krijgt slaaggarantie! Kortom echt een goede investering om een vliegende start te maken op weg naar dat felbegeerde rijbewijs.

Als ik nu mijn rijbewijs zou moeten halen zou dit mijn keuze zijn, helemaal anno 2021!

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.