);

Praatje poep

Praatje poep

Poep. Voor iets wat we allemaal doen, is het een onbesproken handeling onder volwassenen. We poepen allemaal minstens 1 keer in de 3 dagen (dat schijnt het minimale van normaal te zijn), maar wanneer héb je het er nou over? Niet, zul je waarschijnlijk zeggen. Heel fijn, houden zo en dat meen ik. Ik hoef al die poeppraatjes niet. 

Totdat je een kind krijgt. Met de komst van een kind verandert er zo veel in je leven en dit is er een van. Welkom poeppraatjes. Het gaat de eerste maanden alleen nog maar over poep en hoe moeilijk het gaat, de frequentie er van, de kleur, de soort en soms zelfs het gewicht. Ik had geen idee dat er zoiets als 'spetterpoep' bestond, maar dat werd toch zonder te lachen medegedeeld door de kraamhulp. Bestaat dat echt? Het fenomeen 'spuitpoep' is mij ook een kinderloos leven lang bespaard gebleven, totdat je het meemaakt en dan beseft dat spuitpoep écht eruit spuit. Gatsiedarrie. Het bestaat allemaal en er is nog meer poepjargon te vinden voor de liefhebber.

 

De poep-fase

Wanneer je eindelijk denkt er van af te zijn, beginnen je kinderen aan een nieuwe fase in hun leven en is het woord poep en elke variant erop hi-laaaaa-risch en wordt het te pas en te onpas gebruikt. 'Ik wil een olifant die poept!' vraagt meneer Pluis voor zijn 3e verjaardag. Mag jij raden welke fase wij hier in huis zitten. Dus..!

 

Ook moeders zit ook in een poepfase. 

Het einde der poepluiers fase om precies te zijn. Ik ben er klaar mee. De koek is op. Ik kan geen luier meer aanzien, laat staan hem vervangen door een schone. Helaas wil K3 (kind3) er niet aan. Al 5 dagen trek ik hem stug meerdere malen per dag een verse onderbroek aan, omdat de vorige ondergepiest of nog erger is. Gek word ik er van, vooral wanneer ik 1 minuut ervoor K3 naar het toilet heb gebracht en er een mini plasje uitkomt. Als meneertjeikhoefnietnaardewc daarna pas gaat. Poeh zeg, berg je dan maar! 

 

Klaar met billen schoon vegen

Na 6 jaar luiers verschonen ben ik simpelweg aan het einde van mijn bereidheid om billen schoon te vegen. Ik ben er he-le-maal klaar mee. Maar mijn kind niet. Daar waar ik dacht dat K2 al laat was met zindelijk worden, want al 2,5 toen hij zindelijk werd, kan het kennelijk nóg later. K3 is net 3 geworden en vindt een luier wel best. 'Ik wil geen onderbroek aan mama, ik wil in mijn luier poepen' zegt hij zonder blikken of blozen wanneer ik hem vraag waarom hij me niet heeft gezegd dat hij naar de wc moet. Uit onverwachte hoek krijg ik bijval. "Zo word je toch nooit een grote jongen Ender!' zegt de Grote Zus, terwijl ze een vies hoofd trekt bij de volle luier. Mama heeft ook geen zin in de miljoenste poepluier. Spetterpoep, een droge keutel, in geen enkele variant wil ik nog aan de luier, maar er zit niks anders op blijkbaar.

 

Zindelijk worden valt niet te forceren

De zindelijkheidsliteratuur ligt her en der in huis en worden aandachtig doorgebladerd door mij en de oudste 2 koters. Zij hebben wel interesse natuurlijk. Zucht. K3's wil is wet vrees ik. Forceren werkt voor geen meter weet ik nog van K2, maar het is sterker dan mezelf. De aversie stijgt inmiddels uit elke porie bij me op en zorgt er zelfs voor dat omstanders commentaar leveren. 'Het is toch je eigen kind', doet mijn moeder nog een duit in het zakje. 'Hoe denk je dat het voor ons was, met al die poepbroeken die je met de hand moest wassen vroeger? Alsof dat zo'n pretje was.' Brrr, er loopt direct een rilling over mijn rug. Touché, dat is wel een goed punt mam. Hóe deden jullie dat eigenlijk? Hoe doen ze het nu nog in derde wereldlanden waar luiers niet voor het oprapen liggen? Mijn empatisch vermogen maakt gelijk overuren. Het relativeert uiteindelijk een beetje mijn luiervrees en na 5 dagen staak ik dan ook mijn verwoede pogingen om K3 zindelijk te maken. Missie gefaald... We proberen het over een poosje nog wel een keer. 

Ik ben bijna blij wanneer ik de stinkluier in de kliko deponeer en geen onderbroek sta uit te spoelen voor het in de was kan. Hier blijkt weer eens te meer hoe wijs Cruyf was; elk nadeel heb zijn voordeel.

» Lees ook: beste boekjes bij zindelijkheidstraining

De afbeelding is van Ann in the UK by Shutterstock

Meer blogs van Melek:

De Brandwondenstichting en brandwondendag

De Brandwondenstichting en brandwondendag

Of we ook naar de terugkomdag komen staat er in het mailtje van Anne. Aangezien ik geen flauw idee heb waar Anne het over heeft, neem ik contact…

Giraffenpret

Giraffenpret

Wanneer de kleine Pluis thuiskomt, rukt hij zijn rugzak open en haalt er een frommeltje uit. 'Kijk, voor Orman gemaakt, want hij is heel lief!'…

Stop met dat geklooi aan die klok!

Stop met dat geklooi aan die klok!

Met een kleine schok schrik ik wakker. Waar ben ik? Huh, sliep ik nou? Wanneer ik voor de vierde keer in slaap ben gesukkeld op de bank en…

Hoe spreek je haar naam eigenlijk uit? Meylek dus! Melek heeft samen met Wouter 3 dotjes van eigenwijze kinderen. De oudste en enige dochter is van 2014, rap volgde meneer in 2015 en in 2017 kregen ze hun jongste boef. Naast Neerlandica en blogger voor o.a. De Tuinschuur, is Melek ook eigenaar van het huiskamerrestaurant De Groene Smulpaap. Ze kookt en eet graag lekkere dingen, recenseert, moestuiniert, betwetert, reist, bemoedert en speelt óók nog eens improvisatietoneel. Met haar scherpe blik observeert en schrijft ze verhalen over en met haar kroost. Ze is begonnen met naailessen, dus wie weet rolt er nog eens een broekje uit de oven in plaats van taart!  

 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.