);

De beste boekjes bij zindelijkheidstraining

De beste boekjes bij zindelijkheidstraining

We zaten middenin de start van zindelijkheidstraining toen wat mooie boeken op de deurmat vielen om voor Website 4Mama over te schrijven. Ik was erg benieuwd wat de invloed van de boeken zou zijn. Mijn zoontje (bijna 3) heeft inmiddels door wanneer er plas en poep aankomt en soms meldt hij ‘t en redden we naar de wc (het potje hebben we eigenlijk overgeslagen) maar meestal meldt hij het als het al te laat is.

De boeken konden dus wel degelijk invloed uitoefenen. We waren net terug van vakantie en ik zette de boeken op zijn boekenkast zodat hij ze meteen zou zien de volgende ochtend. En ja hoor, hij zag ze direct, hee, nieuwe boekjes!

 

Wat zijn nou de beste boekjes bij zindelijkheidstraining?

boekje zindelijkheid pip en posyPip en Posy en het kleine plasje

Als eerste begonnen we met “Pip en Posy en het kleine plasje”, een boek met leuke tekeningetjes. Er gebeurt veel op de pagina’s en mijn zoontje keek dan ook aandachtig naar de details. Het verhaal is eenvoudig en heeft weinig tekst. Mijn peuter is al verder met langere en moeilijkere verhaaltjes en dit boekje leek me wat weinig uitdagend. Toch kiest hij het vaak om uit voorgelezen te worden ‘s avonds. Eenvoud is fijn zo vlak voor het slapen gaan. En hij komt geregeld terug op wat de vriendjes deden “kijk mama, ik maak ook een treinenspoor net als Pip en Posy”. Over het plasje… geen woord.

Dit boek kost 9,95 en je kunt het kopen bij de boekhandel en bij Bol.com

 

 

boekje zindelijkheid op het potjeOp het potje

Toen was het tijd voor een boekje dat al 30 jaar aan kindjes voorgelezen wordt in het proces van zindelijk worden: “Op het potje”. Ik was benieuwd! We gingen het lezen, en er kwam meteen een bladzijde die een echte grote plus is in dit boek: die waar het jongetje (er is ook een meisjesversie) in zijn blootje laat zien waar de plas en óók waar de poep uit komt. Over dat bewuste gaatje heeft hij het nog wel een paar keer gehad. Het is ook een enorm mysterie natuurlijk als peuter zijnde. We zijn ook, net als het jongetje, voorover gebukt voor de spiegel gaan staan zodat hij het bij zichzelf kon bewonderen hahaha. Tja. Als je er maar normaal over doet wordt het ook geen ‘ding’, daar ben ik echt van overtuigd.

Toen we even verderop bij de pagina kwamen waarbij het jongetje moet raden wat dat gekke voorwerp dat hij heeft gekregen nou toch is, vroeg ik aan mijn zoontje wat hij dacht dat het was... “een theekopje” was het antwoord. Nu moet je weten dat wij hier thee drinken uit grote mokken dus waar hij de associatie vandaan heeft weet ik niet, maar inderdaad, het potje lijkt op een mega grote sierlijke theekop van ‘vroeger’… en dat is dan ook een beetje het punt met dit boekje: de moderne peuter herkent het ouderwetsche potje niet meer als zodanig…. Dus dat vergde wat uitleg, na wat inwendig gegrinnik bij mij over zijn antwoord. Maar mijn zoontje wilde deze ook erg graag opnieuw en opnieuw lezen!!

Dit boek koop je voor 8,95 bij de boekhandel of bij Bol.com

 

Ik ben klaar! zindelijkheidsboekjeIk ben klaar!

Tot slot het absolute favoriete boek van mijn zoontje “Ik ben klaar!” want tja… op elke bladzijde kun je werkelijk op het knopje van een heus wc’tje drukken en hoor je een doortrekgeluid… daar kan natuurlijk geen enkel ander boek tegenop! Het is ook een bijzonder leuk boek en ik denk heeeeel erg motiverend voor de peuter die natuurlijk nu ook de wc in het echt wil doortrekken!

Dus het hangt nog een beetje af van de leeftijd van je kind en in welke fase van zindelijkheid hij of zij zit welk boek het meeste zal aanslaan. Ga je eerst voor een potje of meteen voor de wc? Wil je dat het krijgen van een onderbroek een ‘ding’ is dan kun je het aaibare boek goed gebruiken.

Wij hebben plezier gehad aan alle vier maar tja, dat doortrekken hè….

Ik ben klaar! bestel je voor 11,99 bij Bol.com

 

Meer boeken om te lezen als je kindje zindelijk wil worden

Klik HIER voor meer boeken over zindelijkheid

Boek zindelijk: he wie zit er op de wcDikke dik en het plasje boek zindelijkheidboek zindelijkheid

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 8

 1. Judith

  aug 26, 2016 at 02:57

  Update!
  Inmiddels meldt onze peuter het vóórdat er plas of poep komt en doet hij het meestal keurig op de wc!
  :-) 2. MetMirjam

  aug 27, 2016 at 09:05

  Wat leuk! Wij zijn een beetje begonnen dus de boekentips zijn heel handig!  1. Judith

   aug 28, 2016 at 10:21

   Fijn om te horen Mirjam, hopelijk werkt het bij jullie ook goed met de boekjes!! Succes met het geren naar potjes en wc's hihi 3. Linda Raaijmakers

  aug 29, 2016 at 03:43

  Ik win graag voor onze tweeling Lucas & Eva die allebei tegelijk erg graag willen gaan proberen om zindelijk te worden op een leuke manier  1. Judith

   aug 30, 2016 at 11:20

   Zo! 2 tegelijk nog wel! Poeh, petje af hoor! Succes alvast!!
   PS. heb je voor de winactie al het facebookbericht geliked en een reactie achter gelaten?! 4. Lotte

  aug 31, 2016 at 09:03

  Ik doe in eerste instantie mee voor mijn zoon, die het allemaal nog wel best vindt in z'n luier... maar ik begin er n beetje klaar mee te zijn ????. Daarna neem ik t mee naar mijn werk, voor de kindjes daar. Voor hen is zindelijk worden een enorme stap, dus een boekje maakt het extra tastbaar! 5. Mark

  aug 31, 2016 at 09:30

  ... ik begin een beetje radeloos te worden... Mijn zoon heeft alles behalve interesse in plassen op het potje/ op de wc... en het wordt echt wel tijd als ik zo om mij heen kijk! Om niet te veel te pushen, spreekt dit boek mij zeker aan... boekjes zijn geliefd bij mijn zoon en wellicht spreekt dit hem aan om hem over het drempeltje heen te helpen...! 6. Inmiddels hebben de Lumies na het avontuur van 'de Lumies zoeken een speen' een nieuw avontuur: 'de Lumies op het potje'.
  Een boekje wat kan ondersteunen bij de zondelijkheidstraining.This thread has been closed from taking new comments.