De overlijdensrisicoverzekering: niet sexy wel nuttig

De overlijdensrisicoverzekering: niet sexy wel nuttig

Een overlijdensrisicoverzekering. Echt zo’n verzekering die je maar 1x afsluit en daarna het liefst zo min mogelijk naar omkijkt. Vrijwel iedereen met een koophuis heeft zo’n verzekering. Kan niet anders, want wilde je tot 2 jaar terug van de Nederlandse Hypotheek Garantie (NHG) gebruik maken, dan was je verplicht een dergelijke verzekering af te sluiten. Tegenwoordig is het niet meer verplicht bij het aangaan van een hypotheek, maar is het alsnog wel heel verstandig om te doen.

 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering die je afsluit, keert aan de levende partner of andere nabestaanden geld uit wanneer je overlijdt binnen de looptijd van de verzekering. In de meeste gevallen sluit je een dergelijke verzekering af op het moment dat je een huis koopt, maar ook bij het huren van een huis ga je een ingrijpende betalingsverplichting aan. Wanneer je allebei een fulltime salaris verdient, dan kan je ervoor kiezen om de helft van de hypotheek te verzekeren op de ene partner en de andere helft op de andere. Dat hebben wij dus ook gedaan 20 jaar geleden. Wij konden tenslotte prima de helft van de hypotheek blijven betalen op het moment dat de ander zou overlijden.

Heel veel mensen hebben op die manier een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. En een prima beslissing. Maar wat als er kinderen komen en een van de partners gaat minder werken en heeft daardoor dus ook minder inkomen? Veel mensen vergeten bij dergelijke veranderende omstandigheden hun overlijdensrisicoverzekering aan te passen. Wij dus ook…

 

Wat vaak vergeten wordt bij een overlijdensrisicoverzekering

Wanneer het dus gebeurt dat een van de partners minder gaat werken, is het aanpassen van de overlijdensrisicoverzekering wel belangrijk. Wanneer jij bijvoorbeeld minder uren gaat werken en minder salaris mee naar huis brengt, loop je een risico bij het plotseling overlijden van je partner. Zijn inkomen valt dan weg, de woonlasten worden voor jou dan onevenredig hoog waardoor je gedwongen wordt om weer fulltime te gaan werken of om je huis te verkopen. En er is niets mis met meer uren werken buitenshuis, maar dat is niet waar jij destijds voor gekozen hebt.

Je kan makkelijk het verzekerde bedrag bij de minder werkende partner verlagen en bij de fulltime werkende partner verhogen. Per saldo zal je niet veel meer gaan betalen, maar ben je toch goed verzekerd en kan je gewoon in je huis blijven wonen op het moment dat het ergste gebeurt.

Je kán ervoor kiezen om de hele hypotheek te verzekeren bij beide partners via de overlijdensrisicoverzekering. Dan is het huis in een keer afbetaald als een van jullie overlijdt en hoeft de overblijvende partner geen hypotheeklasten meer te betalen. Maar uiteraard betaal je daar dan ook extra premie voor.

 

Het blijft natuurlijk een naar onderwerp, maar ik vind het wel een geruststellend idee dat ik bij een drama als het overlijden van mijn partner niet noodgedwongen stappen moet ondernemen die ik eigenlijk niet wil. Zoals het huis verkopen of voor een vast fulltime inkomen te gaan.

Heb jij het inkomensrisico bij overlijden goed verzekerd?

Lees ook: hoe regel je de voogdij?

En kijk ook eens bij NIBUD, waar je heel nuttige tips vindt over wat je moet regelen bij een overlijden.

 

Afbeelding: gezin onder een dak van Shutterstock: © Evgeny Atamanenko

Meer blogs van Esmée:

De hal - het ondergeschoven kindje van ons huis

De hal - het ondergeschoven kindje…

Er zijn een paar ruimtes in ons huis waar ik wel eens de bezem doorheen wil halen. Een daarvan is de hal. De bedoeling was ooit goed, maar…

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.