Je testament en voogdij geregeld

Je testament en voogdij geregeld

Toen mijn partner en ik een huis kochten, hebben we een testament en samenlevingscontract laten opstellen via de notaris. Dat was voornamelijk vanwege het feit dat hij al 2 kinderen heeft uit een eerder huwelijk en we bij zijn overlijden geen risico’s wilden nemen. De kosten werden in de grote hoop van het passeren van de koopakte meegenomen, dus hoeveel we daarvoor betaalden, weet ik niet meer.

Toen we trouwden en samen een dochter kregen, wilde ik de voogdij vastgelegd hebben voor het geval wij zouden overlijden voor haar 18e verjaardag. Een idee, waar ik onmiddellijk misselijk van word en pijn in mijn buik van krijg, maar wel een terechte vraag om eens goed over na te denken.

 

De voogdij regelen in je testament

Alleen als directe familie om wat voor reden dan ook niet direct in aanmerking komt of gewoonweg niet wilt, wat dan? Als je gaat kijken naar vrienden, dan moeten het wel heel goede vrienden zijn. En ga je uit van een babytijd of als ze ouder is? Ik vond dat een ontzettend moeilijke beslissing. De beslissing die we toen namen en in ons testament hadden vastgelegd, was prima voor dat moment, maar ik sta daar momenteel niet meer achter. Het zijn de allerliefste mensen, maar onze dochter kent hen eigenlijk niet eens. Ik moet er niet aan denken dat ze bij ons overlijden uit haar vertrouwde omgeving weg zou moeten en ondergebracht zou worden bij mensen die ze niet kent. Ik wilde dit dus veranderd hebben, maar schrok enorm van de kosten om dat via dezelfde notaris in ons testament te wijzigen.

Zo makkelijk als het ging om die voogden in het testament te verwerken (want we zaten daar toch al voor een hypotheek en andere aanpassingen) zo moeilijk of beter gezegd kostbaar is het nu. Bij “onze” notaris zouden we daar 300 euro voor moeten neertellen. Omdat we 2 voogden hebben aangewezen 150 euro per voogd. Wil je dan ook weer 2 nieuwe via je testament benoemd hebben, dan betaal je nog eens 300 euro extra.

Gelukkig is het sinds 2014 mogelijk om een voogd aan te wijzen via het Centraal Gezagsregister. Dat is gratis. Vastlegging van de voogdij over je kind(eren) via een testament is dus niet meer noodzakelijk.

Voor onze andere aanpassingen met betrekking tot het erfrecht hebben we nog wel een notaris nodig.

 

Goedkoper uit via de Offerte Butler

Ik ben Offerte Butler tegengekomen. Of je nu een dakkapel wil laten plaatsen, toe bent aan een nieuwe CV-ketel of een schilder, tuinman of notaris nodig hebt dat maakt niet uit. Je vult je gegevens in en binnen een paar dagen komen de offertes je email binnen rollen. Dat is dus heel makkelijk prijzen vergelijken van notarissen in de buurt.  Als je het hebt over een hypotheekakte, een testament opstellen of je recht van overpad regelen dan zijn dat notariële formaliteiten waar je behoorlijk op kunt besparen via de Offerte Butler.

Ik vind het echt een uitkomst en ga er in de toekomst zeker vaker gebruik van maken.

 

Dit artikel is via een samenwerking tot stand gekomen.

Foto via Shutterstock

Toffe planners voor drukke business mama's

Toffe planners voor drukke business…

Heb jij je nieuwe planner of agenda al in huis voor 2021? Hoewel steeds meer mensen gaan voor digitaal blijf ik vasthouden aan papier: ik…

5 tips om je kids deze herfst binnen bezig te houden

5 tips om je kids deze herfst binnen…

De herfst is weer begonnen: wanneer het buiten minder lang licht is en het vaker regent, spelen kinder vaker binnen dan buiten. Heb je echte…

Welk matras past bij mij of mijn kind?

Welk matras past bij mij of mijn…

Als je toe bent aan een nieuw matras of voor je kind een matras moet kopen omdat het van een kinderbedje overgaat op een “grote mensen bed”,…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.