);

Overgewicht bij kinderen een probleem

Overgewicht bij kinderen een probleem

Ik lees: “overgewicht bij kinderen wordt steeds meer een probleem”. De afgelopen 20 jaar zijn kinderen steeds dikker geworden. Dat is onherroepelijk een gevolg van het steeds meer binnen spelen in plaats van buiten spelen. Daar hoef je geen onderzoek naar te doen, dat is gewoonweg een feit.

 

Kinderen bewegen minder

Kinderen bewegen nu eenmaal minder dan in mijn jeugd toen we alleen op woensdagmiddag kinderteevee hadden. En die was ook nog eens zwart/wit wink wat je heden ten dage niet meer voor kan stellen. Als ik erover nadenk dan voel ik me ook een soort dino. MacDonald in Nederland bestond al wel in de jaren 70, maar ik kan me niet herinneren dat we er ooit geweest zijn toen ik jong was. Ik las graag, maar was ook veel buiten te vinden: tikkertje, stoeprandje (met een bal proberen de tegenover liggende stoeprand te raken), elastieken, buutvrij (geen idee of dat ook zo heet, maar je riep het heel hard als je vrij was met verstoppertje), balletje trappen, tennissen tegen schuurtjes aan en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Nu spelen kinderen veel meer binnen, zitten achter hun laptop, tablet of smartphone of spelen een spel op de Nintendo of welke spelcomputer dan ook. Die van mij ook hoor, begrijp me niet verkeerd. Het is gewoon een andere tijd.

 

Wat kan je doen om overgewicht tegen te gaan?

Als je merkt dat je kind toch wat buitengewoon veel vetjes aan het kweken is, dan zou ik toch wat maatregelen nemen. Want hoe langer dat vet zich kan “nestelen”, hoe moeilijker het is om het weer kwijt te raken.

  • Beperk het aantal snacks tussendoor of maak er groentesnacks van. Daar kan je kind zoveel van eten als het wil.
  • Stimuleer sporten buiten de schoolgym om als: karate, voetbal, gymen/turnen, ballet, zwemmen, etc.
  • Doe je kind op een buitenactiviteit als scouting. Buiten bezig zijn stimuleert enorm de bloedsomloop en de stofwisseling.
  • Heb je een beetje tuin zet er dan een trampoline in. Met een trampoline sporten kinderen zonder dat ze het door hebben. Het is gewoon fun! Bij Trampolines.nl heb je vele soorten en maten en in verschillende prijsklassen
  • Beperk de keren dat er friet gebakken of gehaald wordt met vette snacks en die MacDonald is even uit den boze.
  • Kijk even naar je eigen eetpatroon, want eetgewoontes zijn vaak “ingebakken” in het gezinsleven.

 

En heb je die maatregelen allemaal al genomen, hebben jullie een gezonde levensstijl en blijft je kind te dik, dan kan het ook gewoon een fase zijn waar hij doorheen moet. Soms als kinderen nog een groeispurt moeten maken, dan groeien ze vanzelf over hun zwaarlijvigheid heen en zijn die vetjes als sneeuw voor de zon verdwenen.

Wil je zelf aan de slag met de calorieën? Lees dan eens: 10 leuke manieren om calorieën te verbranden.

De afbeelding van een jongetje met overgewicht is van Africa Studio by Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

5 tips voor het kopen van zwangerschapskleding

Je bent in verwachting! Wat leuk, gefeliciteerd! De eerste paar maanden kan je waarschijnlijk nog gewoon je “normale” kleding dragen, maar…

Een fijne werkplek in huis creëer je zo!

Een fijne werkplek in huis creëer…

Sinds kort ben ik qua werkplek verhuisd van de keukentafel naar een echt bureau en een eigen werkplek. Het werd ook wel tijd! Al ruim 7 jaar…

5 bespaartips voor een duurzamer huis

5 bespaartips voor een duurzamer…

Nu energieprijzen de pan uit rijzen, is de noodzaak van verduurzamen nog dringender geworden. Elke huiseigenaar die…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter, hond Charlie en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik trainingsevents organiseer voor bloggers en online ondernemers en online producten ontwikkel.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.