);

Dit moet je niet vergeten voordat je bevalt

Dit moet je niet vergeten voordat je bevalt

Als je zwanger bent, komen er echt 1001 dingen op je af. Praktische zaken als opvang als je weer gaat werken na je bevalling moet je al heel vroeg in je zwangerschap geregeld hebben. Zeker als je in een grote stad woont, is goede opvang soms schaars. Je moet dan rekening houden met lange wachttijden. Ik schrok ervan toen ik hoorde dat je in sommige steden eigenlijk al voor de bevruchting contact moet opnemen met een kinderdagverblijf. In een dorp is dat vaak wat makkelijker geregeld.

En zo zijn er meer zaken waar je al tijdens je zwangerschap aan moet denken.

Ik noem een paar dingen om niet te vergeten voor je bevalt

 

Kraamhulp

Ruim voor je bevalling moet je contact opnemen met een kraamhulp instantie. Er komt dan een dame langs om je huis te inspecteren. Ze kijkt dan of je huis aan de arbo regels voldoet voor kraamhulp. Ons huis voldeed van geen kanten. Zo moest onze trap een trapleuning krijgen (die bleek ook best handig met een klein kind dat zelf de trap af wil lopen) en m’n bed was niet goed. Wij hebben een oude dijkwoning en boven in de slaapkamer hebben wij een bed dat niet omhoog kan. Je bed moet voor de thuisbevalling, maar ook voor de kraamhulp daarna op 80 cm staan. Dat is van de grond gemeten t/m je matras.

Je kunt daarvoor bedverhogers kopen of huren, maar heb je nou zoals ik geen mogelijkheid om je bed te verhogen dan zou je ook een hoog laag bed kunnen huren. Dat is vaak redelijk snel te regelen. Ik had uiteindelijk helemaal geen bed nodig. Ik beviel 8 weken te vroeg in het ziekenhuis en de kraamhulp die na 6 weken ziekenhuis kwam kijken, heb ik na een dag weer naar huis gestuurd. wink

 

De bevalling en daarna

Over huren gesproken. Denk eens aan het huren van een douchestoel. Ik maak geen geintje! Veel vrouwen vinden het fijn om even te douchen terwijl ze weeën hebben. Het warme water ontspant. Om ervoor te zorgen dat je tijdens een wee niet door je benen zakt, is een stoel voor onder de douche echt een uitkomst. Ook voor na de bevalling komt die stoel nog erg van pas. Vooral als de bevalling zwaar is geweest of wanneer je bekkenproblemen ondervindt.

 

Borstvoeding of flesvoeding?

Ik ga hier niet de borstvoedingsmaffia uithangen. Daar krijg je al genoeg mee te maken voordat je bevalt en daarna zeker ook. Wel een belangrijk punt om van tevoren over na te denken wat je wilt en wat je gevoel hierover zegt. Ik wilde heel graag borstvoeding geven. Dat was voor mij een puntje op mijn bucketlist. Ik wilde zwanger worden, een kind krijgen en borstvoeding geven leek me ook helemaal fantastisch. Ondanks de premature geboorte en het feit dat onze dochter met een fles uit het ziekenhuis werd ontslagen, is me dat ook gelukt. Maar niet zonder slag of stoot.

Het heeft me enorm geholpen dat ik een dubbele Medela kon huren, zodat ik in de 6 weken dat onze dochter in het ziekenhuis verbleef, kon kolven. Het kopen van zo’n apparaat is veel te kostbaar. En ik kreeg de huur destijds ook nog vergoed!

Lees ook: prematuur en toch borstvoeding

 

Gewoon superhandig om in huis te hebben

En dan heb je nog die superhandige spullen waar je van tevoren misschien niet over nagedacht had, maar die echt heel handig zijn om in huis te hebben. Ik heb een paar van die must-haves voor je opgeschreven. Denk eens aan een aerosleep matrasje. Onze dochter was een buikslaper. Dan kan je een kind dwingen op haar rug te blijven liggen, maar dat gaat ten koste van een goede nachtrust. Die van je baby én van jezelf. Ik had er maling aan en kocht zo’n matrasje. Als een baby dan omrolt, kan het gewoon door het matrashoes heen ademen. Ideaal!

Nog zo’n life saver: een goed voedingskussen. Ook als je flesvoeding geeft moet je niet onderschatten wat het met je armspieren doet om een baby lange tijd in een arm te houden. Zo’n kussen is ideaal en als je het in je zwangerschap al aanschaft, dan heb je er in je laatste maanden met slapen ook nog wat aan.

Vergeet niet voor je bevalling flinke onderbroeken te kopen. Ik ben vooral iemand van de strings en de leuke slipjes… daar heb je helemaal niks aan als je net bevallen bent. Dus Sloggi gaat je zeker helpen net na je bevalling en liefst een maatje groter dan je normaal tijdens je zwangerschap droeg.

Verder koop heel veel rompertjes en dan bij voorkeur rompers die je makkelijk aan en uittrekt door drukknoopjes in het kruis én op de schoudertjes. Want de keren dat wij een romper onder de stront over een hoofd hebben moeten uittrekken…. You get the picture? cheeky

 

Heb een heel fijne zwangerschap en een wolk van een baby na je bevalling!

 

Meer blogs van Esmée:

Een dieren kinderkamer om verliefd op te worden

Een dieren kinderkamer om verliefd…

Als je kindje peuter-af wordt en de belevingswereld om hem heen groter wordt, dan volstaat de eens zo leuke babykamer niet meer. De fantasie…

Familietijd: écht samenzijn en kwaliteit-tijd thuis

Familietijd: écht samenzijn en…

Merk je dat je gezin langs elkaar heen leeft? Dat je ’s ochtends in de stress schiet om alle kinderen de deur uit te krijgen om op tijd op…

Babykleding trends: lekker warm de winter door

Babykleding trends: lekker warm…

Als de bladeren vallen en het weer steeds guurder wordt, wordt het ook steeds belangrijker om passende warme kleding in huis te halen. Vooral…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.