);

Alle mogelijkheden van de BIEB op een rij

Alle mogelijkheden van de BIEB op een rij

De bibliotheek. Hopelijk ziet de gemeente waar je woont de waarde er van in en zit er een bij je in de buurt. En hopelijk kom je er geregeld met je kind (bij alle bibliotheken zijn kinderen tot 12 gratis lid en vaak zelfs t/m 17 jaar). Je hebt dan ook waarschijnlijk al een vaste route ontwikkeld van binnenkomst tot gevulde boekentas. Toch zijn er misschien handigheidjes die je nog niet wist van je bieb. Ik zet ze voor je op een rij!

» Lees ook: handige uitleg AVI-niveaus

 

BibliotheekIn de bieb zelf

Ik zet de handigheidjes op een rij op leeftijd, van oud naar jong.

 

Digitale Databanken

Heb je wat oudere kinderen in huis? Attendeer ze dan eens op de mogelijkheid om in de bieb digitale databanken te raadplegen. Je hoeft er overigens geen lid voor te zijn. Je vindt er bv. de Uittrekselbank met uittreksels van Nederlandse maar ook buitenlandse literatuur en auteursportretten, PressReader met meer dan 2300 kranten en 1200 tijdschriften uit 100 verschillende landen in 54 talen. Fulltext, actueel en met een archief tot 90 dagen! En bv. Literom met meer dan 60.000 boekrecensies. Onderdeel daarvan is ook de Jeugdliterom met Nederlandstalige en vertaalde jeugdliteratuur. En ook de site van de Consumentenbond kan handig zijn, maar dan niet zozeer voor studie maar voor privé laugh. Overigens worden steeds meer van deze databanken ook vanuit huis bereikbaar. Kijk daarvoor op de site van je bieb.

 

Makkelijk Lezen Plein

Soms heb je een kind dat lezen niet leuk vindt. Vaak wordt het veroorzaakt door een leesprobleem waardoor het meer moeite kost en dan logischerwijs vaak ook minder leuk wordt.

Daar is iets op gevonden. Boeken met teksten die nét even wat eenvoudiger zijn, die een duidelijke lay out hebben, een aansprekende omslag en een aantrekkelijke inhoud, met vaak meer plaatjes.

Al die boeken staan handig bij elkaar, met de voorkant naar voren, in het Makkelijk Lezen Plein.

En er is voor elk wat wils: Boeken met weetjes, Strips, Spannende of grappige verhalen, Graphic Novels, Moppen, Luisterboeken en Speciale ‘makkelijk-lezen’ boeken.

Op de site van het MLP vind je 2 keer per jaar een Top 25, samengesteld door bibliotheekmedewerkers, dyslexiespecialisten, diverse kinderboekwinkels en uitgeverijen. Ook lezers, leerkrachten en ouders sturen tips in. De top 25 van voorjaar/zomer 2017 is inmiddels uit!

Kijk op www.makkelijklezenplein.nl voor meer info!

 

Indeling van boeken op AVI niveaus

Als je kind voor het eerst leert lezen krijg je via school als het goed is uitleg over de verschillende leesniveaus. Veel boeken hebben een AVI-code zodat je weet dat het boek niet te makkelijk of juist te moeilijk zal zijn.

De AVI niveaus zitten simpel in elkaar, maar afhankelijk van de snelheid van je kind kan die dus voorlopen of achterlopen op het niveau dat hoort bij de groep waarin hij/zij zit op school.

In principe staat het voor:

  • AVI Start: dit is het allereerste niveau
  • AVI M3: het niveau van midden groep 3
  • AVI E3: het niveau van eind groep 3
  • Vervolgens krijg je M4, E4, M5, E5 en dat loopt zo door tot en met groep 7.
  • Het laatste niveau heet AVI Plus.

In de meeste bibliotheken staan de AVI boeken op niveau bij elkaar.

 

Prentenboeken op thema

Meestal zijn in bibliotheken de boeken gesorteerd op Ap (peuter) of Ak (kleuter) niveau, en dan op achternaam van de schrijver. Leuk om te snuffelen natuurlijk, maar soms zoek je net even een boek over een specifiek onderwerp.

Vrijwel elke bieb heeft daar een aparte kast voor ingericht. Daar staan de boeken (meestal wel Ak niveau maar vaak ook te gebruiken voor peuters) per onderwerp. Dat kan zijn seizoenen, reizen, lichaam, eten&drinken, rouwverwerking, scheiding, verkeer&vervoer, maar ook bv. Stoere Figuren en zoekboeken.

Bibliotheken hebben van populaire boeken vaak meerdere exemplaren en zetten er dan vaak ook een op onderwerp in de kast. Dus mocht je een populair boek zoeken maar je vist steeds achter het net, check of hij daar misschien te vinden is. Ik heb zo al diverse malen geluk gehad omdat die kast vaak voorbij gelopen wordt.

Boekstart

Boekstart-hoek

Voor de aller-allerkleinsten kun je ook al terecht in de bieb. In een speciale hoek, de Boekstart-hoek, zijn boekjes van stof, zacht plastic, karton en andere materialen te vinden speciaal voor baby’s. Want ja, vanaf 3 maanden kun je echt al wel aan de slag met boeken!

De boekjes worden geregeld gewassen en je baby kan gratis lid worden. Nieuwe ouders krijgen binnen een half jaar na de geboorte een brief van de Gemeente/Bibliotheek/Consultatiebureau met de uitnodiging om een Boekstart-koffertje op te halen in de bieb. Daarin zitten dan al een stuk of 3 boekjes voor je baby, als start van je thuiscollectie. Echt de moeite waard om op te halen!

 

Online vanuit je luie stoel

De bibliotheek is natuurlijk een plek waar je naartoe kunt om rond te struinen, maar ook vanuit huis kun je van veel zaken gebruik maken. Op de site van de bibliotheek vind je bv. tal van verwijzingen naar weer andere handige sites. Als je een keer een rondje doet kom je bv. tegen:

 

Leesplein

Op www.leesplein.nl vind je voor alle leeftijden boekentips (0 t/m 15+). Er staan lijsten op onderwerp en op leesniveau. Je vindt er als ouder ook veel informatie en kinderen die kunnen lezen kunnen er zelf ook goed terecht. Er is zelfs een categorie ‘Lezen voor je Lijst’, inclusief boeken die verfilmd zijn.

 

Digitale Etalages

Voor kinderen op de Middelbare School (en volwassenen) kan een kijkje op www.bibliotheek.nl/thema interessant zijn. Daar staan de zgn. Digitale Etalages.

Digitale etalages zijn een portal naar themawebsites van bibliotheken met een unieke (boeken)collectie. Er zijn diverse etalages, bijvoorbeeld, Energie, Architectuur en stedenbouw, Design en kunst, Muziek maken, Opvoeding en onderwijs. En de etalages bieden meer dan boeken: je vindt er ook: artikelen over relevante subthema's, video's en afbeeldingen, sociale media kanalen etc. Tekst, beeld en geluid wisselen elkaar af.

 

Info voor werkstuk of spreekbeurt

Op www.bibliotheek.nl/werkstuk vind je betrouwbare informatie voor een werkstuk of spreekbeurt. Er staan boeken, filmpjes en websites bij elkaar op onderwerp. Ieder onderwerp is er voor groep 5/6, groep 7/8 en klas 1/2. De onderwerpen zijn verdeeld over 11 verschillende thema's: De aarde, Landen & Steden, Planten & Dieren, De mens, Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Levensbeschouwing, De samenleving, , Sport & Vrije tijd, Techniek & Wetenschap, Eten & Drinken.

 

JuniorKennisbank

Juniorkennisbank.nl is een website vol informatie voor kinderen in groep 5 t/m 8 om op onderzoek uit te gaan. Op dit moment is er informatie over de modules Filosofie, Europese Normen & Waarden en Emoties, in de toekomst komen er nog veel meer modules bij.

De Juniorkennisbank is een initiatief van Tilburg University Junior – onderdeel van het Wetenschapsknooppunt Brabant (WKB). Het WKB is een gecombineerd programma van Tilburg University en TU/e Junior. Dit programma biedt kinderen en jongeren de kans te ontdekken, onderzoeken en ontwerpen en laat hen in aanraking komen met wetenschap in de breedste zin van het woord.

Ikind logo

Ikind

Ikind is een website met een overzicht van educatieve apps voor kinderen. Ze zijn allemaal getest en langs een meetlat gehouden. Apps met advertenties erin staan er bijvoorbeeld niet bij. En er is ook geen sprake van betaalde reviews of advertenties in de vorm van een review.

 

Spinternet

Op www.mijnnaamishaas.nl/spinternet vind je een activiteit om internet uit te leggen in kleutertaal. Spinternet leert jonge kinderen tussen 3 en 7 jaar spelenderwijs het ABC op het gebied van mediawijsheid, te beginnen met internet. Het is opgezet als leerzame media-activiteit voor peuters en kleuters om samen met hun ouders te ondernemen. Kinderen zijn al jong ‘mediaconsumenten’. We leren kinderen lezen en schrijven, maar in onze mediamaatschappij is ook de digitale geletterdheid steeds belangrijker. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Wepboek

Wepboek

Op Wepboek staan 20 geanimeerde prentenboeken die je met je kind kunt bekijken. Deze prentenboeken zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar. In de bibliotheek zijn ze soms ook te leen op DVD.

Geanimeerde prentenboeken zijn leuk en zorgen ervoor dat peuters spelenderwijs de taalvaardigheid ontwikkelen. Door het kijken naar geanimeerde prentenboeken, met bewegende beelden en geluid, leren peuters 5 à 6 nieuwe woorden in een half uur. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 2 à 3 woorden per dag. Peuters horen nieuwe woorden en begrippen. Deze nieuwe woorden worden in de animaties bewegend gemaakt en ondersteund met het juiste geluid. Daardoor kunnen de peuters de nieuwe woorden en begrippen veel beter onthouden. Bovendien wordt de wereld van het jonge kind verder uitgebreid. En samen kijken geeft bij peuters en kleuters een veilig en knus gevoel. Dit bevordert het leesplezier.

De animaties binnen het WePboek worden twee keer achter elkaar vertoond. De eerste keer wordt de animatie als geheel vertoond. De tweede keer wordt de animatie onderbroken door vragen, afgestemd op het leeftijdsniveau. Dat kan zijn over woordbetekenis , verhaalbegrip of logisch denken.

 

Bereslimme Prentenboeken

Bereslim is een aanbieder van pedagogisch verantwoorde computerspellen voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Daarnaast kun je er prachtige digitale prentenboeken bekijken.

Er zijn 42 verhalen tot leven gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem. De digitale prentenboeken stimuleren de taalontwikkeling. De titels voor oudere kinderen zijn voorzien van de animatiefiguurtjes 'Mik en Melle', die de verhalen onderbreken en vragen stellen. Als het nodig is, krijgt het kind hulp van Mik en Melle. De hulp wordt afgestemd op het speelgedrag van het kind. Deze interactie is zo opgezet dat peuters en kleuters veel plezier beleven aan de verfilmde verhalen en tegelijk veel nieuwe woorden en begrippen leren.

Er zijn prentenboeken verfilmd van bekende auteurs zoals Jet Boeke (Dikkie Dik) en Max Velthuijs (Kikker). Veel van de verhalen zijn ingesproken door BN-ers waaronder Yvon Jaspers en Frank Groothof. De pedagogische kwaliteit is geborgd door de nauwe samenwerking met universiteiten.

In sommige bibliotheken is het mogelijk om de Bereslimme Boeken te bekijken op de computer. Als je op de home page klikt op ‘biebactie’, vervolgens op ‘thuis’ en dan ofwel de code die je in de bieb hebt gehad invult ofwel een nieuwe opvraagt met de andere knop kun je thuis geanimeerde prentenboeken bekijken.

 

Tot slot, ‘n paar tips voor je eigen gemak

Sommige dingen zijn gewoon makkelijk om gebruik van te maken als je een bieb-abonnement hebt.

Herinnering op je mobiel als uitleentermijn verstrijkt

Ik vind het zelf superhandig om een seintje te krijgen als de uitleentermijn bijna verstreken is. Dat kan al langer per email en de meeste bibliotheken hebben nu ook een app waar je kunt instellen dat je een herinnering wilt ontvangen. Via de app kun je dan ook meteen verlengen. Je blijft wel altijd zelf verantwoordelijk natuurlijk dus vaar niet blind op het krijgen van een herinnering want tja een systeem heeft ook wel eens storing, dus hou ook zelf in de gaten hoe lang je boeken al hebt om evt. boetes te voorkomen.

 

Gratis reserveren voor kinderen

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, er is zo veel aanbod. Waar ik zelf dankbaar gebruik van maak, is de service dat je in mijn bieb (en vele andere maar check de voorwaarden) gratis kunt reserveren met de pas van je kind. Dat betekent dat als ik ergens lees over een leuk prentenboek, ik in de biebapp of op de site check of het boek al in de collectie zit (duurt bij nieuwe boeken soms even) en ‘m dan reserveer. Scheelt me flink wat zoekwerk in de bieb.

 

Veel biebplezier, er is zo veel meer dat ze bieden dan kasten met boeken, je blijft dingen ontdekken!

Lees ook: alles over boeken

 

Uitgelichte foto is van Shutterstock

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 3

  1. Frédérique

    mrt 29, 2017 at 09:22

    Wat een geweldig leuk kinderboekenblog!



    1. Judith

      mrt 29, 2017 at 09:39

      Wat leuk om te lezen, dank je wel!



  2. Judith

    jan 23, 2018 at 06:50

    Update: helaas is door bezuinigingen niet overal meer lidmaatschap tm 12 gratis :-(



This thread has been closed from taking new comments.