Is Madurodam nostalgie?
Onze dochter gaat na de zomervakantie naar de Middelbare School. Ze is dan kind-af en wordt een Uber puber. En ik vond dat ze haar kind-tijd niet mocht afsluiten zonder ooit naar Madurodam geweest te zijn. Zelf was ik er ongeveer 20 jaar geleden voor het laatst geweest met mijn toen nog jonge stiefdochters en het was zeker 20 jaar daarvoor dat ik er als kind geweest ben. Ik was heel benieuwd in hoeverre het veranderd was in al die jaren.
Madurodam is nostalgie maar ook weer nie t
De entree van Madurodam met Hansje Brinker die in z’n uppie een overstroming weet te voorkomen door z’n vinger in de dijk te steken, is nog altijd hetzelfde (hoewel Hansje in 40 jaar vast een keer vernieuwd is) en natuurlijk waren er 40 jaar geleden ook miniatuur gebouwen en zag je de haven van Rotterdam. Maar verder…
Ik was even benieuwd of onze 12 jarige het niet saai zou vinden, maar niets van dat alles. Ze keek haar ogen uit en toen wij na 3,5 uur rondbanjeren er wel klaar mee waren, wilde zij eigenlijk nog een rondje doen. Voor het geval ze iets gemist had
The Flying Dutchman
Nieuw in Madurodam is The Flying Dutchman. Een echt Douglas DC3 vliegtuig dat helemaal tot attractie is verbouwd als eerbetoon aan de KLM en de vliegende pioniers van Nederland. Het vliegtuig is ergens gevonden in een moeras in Florida en gedemonteerd vervoerd naar Europa. Hier is het met de hand weer in elkaar gezet en in anderhalf jaar tijd tot attractie gemaakt.
Het was al met al wel een half uurtje wachten totdat we aan de beurt waren. Dat zal ongetwijfeld ook met de Coronamaatregelen te maken hebben gehad. Er kunnen daardoor minder mensen in het vliegtuig. En natuurlijk ging het poortje dicht vlak voor onze neus en moesten we nog iets langer wachten.
Maar het was de moeite waard.
Je gaat zitten in de vliegtuigstoel en als eerste zie je Albert Plasman, de eerste Nederlandse directeur van KLM. Dan ga je op weg over Nederland. Je ziet ook nog even de piloot z’n duim opsteken. En tijdens de disco beat gingen alle handjes in de lucht. Erg leuk. We vonden het een belevenis die veel te snel voorbij was.
Persoonlijk vond ik wel, dat er meer vanuit de lucht beeld getoond had mogen worden. Een vliegtuig dat door de grachten van Amsterdam vaart, is niet erg geloofwaardig. Maar ach, ons viel het op maar een 6 jarige zal het een worst zijn. Die vindt het alleen maar mooi
Meer de moeite waard om te zien
Onder het panoramacafé kan je een ruimte in waar een tribune is gebouwd. Je kan daar kijken naar een samenvatting van de wedstrijden die het NL elftal speelde tijdens de Europacup van 1988. En hoe gek ook… je staat weer te juichen haha. Daarna doorlopend naar de volgende ruimte vind je de gewonnen cup. Ik ga ervan uit dat het hier om een replica gaat. Ook worden shirts van het elftal getoond en kan je een 3D foto laten maken en daarvan een miniatuur van jezelf. Hier zijn uiteraard wel kosten aan verbonden.
In de ruimte daarna kan je een balletje trappen. Onze dochter wilde dat graag even doen, maar de ruimtes bleven lang bezet en dus zijn we doorgelopen tot haar grote ongenoegen.
Helemaal aan het andere eind van Madurodam, eigenlijk recht tegenover, ligt een rond gebouwtje. Daar krijg je in Engels en Nederlands (afzonderlijk) uitleg over de drooglegging van het Haarlemmermeer. Het filmpje met het woeste water (de Waterwolf) kan voor jonge kinderen wellicht wat spannend zijn.
Ook erg leuk was het zelf muziek mixen maken bij DJ Armin van Buuren.
Eten in Madurodam
Je hebt 2 restaurants in Madurodam, beide aan weerszijden van het park. Je eet er lekkere broodjes, salades en wrapjes maar bij het panorama café is er ook patat en meer frituur verkrijgbaar. Je eigen bammetjes meenemen en opeten aan een van de picknicktafels rondom het kleine speeltuintje kan natuurlijk ook. Hou wel de meeuwen in de gaten, want ze eten zo het brood van tafel af.
Een hoog toeristisch gehalte
Dat Madurodam erg in trek is bij de toeristen, was wel duidelijk. Veel Duitsers hoorde ik voorbij komen.
Ondanks Corona was het redelijk druk in Madurodam. Het was natuurlijk ook zomervakantie én mooi weer én op een zondag. Gelukkig niet zó druk dat je tijdens de lunch nergens meer kon zitten, maar het scheelde niet veel en wij aten ook vrij laat. Waarschijnlijk is het in de vakanties doordeweeks iets rustiger, dus ben je niet aan het weekend gebonden ga dan lekker doordeweeks.
Wat kost Madurodam
Vanaf 3 jaar betaal je 16,50 per ticket. Dit ticket is dan een bepaalde dag geldig en je moet ook aangeven hoe laat je arriveert. Een los ticket kost 21,50. Je kan dit ticket tot 3 januari ook nog omboeken als het last-minute niet uitkomt. Ik vind 16,50 een goede prijs voor de leuke tijd die we er gehad hebben.
Parkeren kost 10 euro
Je koopt hier online je tickets.
Dagje Scheveningen
Combineer je tripje naar Madurodam met een bezoek aan de boulevard van Scheveningen. Is het mooi weer maak dan een fijne wandeling over het strand, bezoek Sea Life en sluit je dag af met een bezoek aan de pier en een hapje eten.
» Lees hier: dagje weg naar Scheveningen
Veel plezier!
Reacties 0