);

Luizen zitten helaas niet in lockdown

Luizen zitten helaas niet in lockdown

Als je denkt dat luizen nu ook in een lockdown zitten, dan zit je er helaas naast! Niets blijkt minder waar bij ons. Integendeel juist. Ik ben nog nooit zoveel luizen tegengekomen als de afgelopen weken. Hoe dat nou mogelijk is als alle scholen dicht zijn? Nou ja, de luizenmoeders zitten wél in lockdown en dat biedt deze ongewenste bezoekers mooi de gelegenheid om eens lekker te gaan huishouden op bijvoorbeeld de noodopvang (waar onze meiden momenteel twee keer per week gebruik van maken) of bij vriendjes uit de buurt? Geen idee. Feit blijft dat die rottige beestjes het er momenteel goed van nemen en telkens weer opduiken.

 

Het was voor de tweede keer bingo!

Zojuist vond ik voor de tweede keer binnen een maand een luis en wat neten op het hoofd van mijn oudste dochter. Enkele weken geleden ontdekte ik deze ongenode gasten ook al op het hoofd van onze middelste dame en ook toen vond ik een verloren rakker op het hoofd van onze oudste. Bij onze oudste bleef het daar toen- en nu ook bij. Bij mijn middelste dametje werd al gauw duidelijk dat ze het daar lekker en behaaglijk hadden. Daar vond ik net wat meer van deze vervelende beestjes. Onze jongste dame bleef tot dusver bespaard. Al wilde zij toch ook wel graag luizen hebben, dat leek haar wel leuk. Haar zussen hadden het toch ook en dat pluizen zag er best wel gezellig uit. Nou lieve schat, ik kan je verzekeren, het is écht iets anders dan een gezellig gekeuvel en haren friemelen. Maar goed, het meisje is pas 4 en snapt dat nog niet helemaal. Brrr…ik krijg er zelf ook helemaal jeuk van. O-ver-al!

» Lees ook: help mijn kind heeft hoofdluis

 

Goed luizen pluizen kost tijd

Wat een ellende. Nee, leuk is echt anders. Wat een werk om écht goed luizen te pluizen. De kleinste levende luis die ik te pakken kreeg, was niet groter dan een millimeter! En dan overdrijf ik niets. Om maar te zwijgen over neten, dat zijn de eitjes van luizen. Ze zijn zo groot als de punt na deze zin. Nou ja groot? Klein dus. Het formaat van deze uiterst kleine organismen, maken dat pluizen dan ook tot een hels karwei! Minimaal 14 dagen lang dien je het hoofd van je kind uitgebreid te checken. Tot je er tureluurs van wordt! Ook is een behandeling met een anti luizenproduct aan te raden. Juist omdat ze zo klein zijn, loop je de kans dat ze pas later op worden gemerkt. Daarom des te belangrijker om alert te blijven en regelmatig op luizen te controleren.

 

Kaal of kammen?

Een speciale luizenkam kan uitkomst bieden bij het verwijderen van neten en luizen. Mits het haar van je kind dit toelaat. Bij korte haren zal een luizenkam makkelijker in gebruik zijn dan bij lange haren. Het gebruik van een luizenkam was bij mijn meiden eigenlijk geen doen. Dat ding werkte dan wel weer goed om hun hoofd hardhandig van hun haren te ontdoen, compleet met wortel. Dan kun je dus net zo goed een tondeuse erbij pakken. Doet in ieder geval niet zo’n pijn, wel heel erg effectief. Ben je meteen van alle ellende verlost!

Mijn meiden hebben alle drie best lang haar. Onze oudste heeft heel lang, dun en glad haar. Er bleef geen neet achter hangen, ze gleden er allemaal tussendoor. Wanneer er nou een dorp luizen hun intrek op haar hoofd had, dan kan ik me indenken dat zo’n kam zeker wel uitkomst kan bieden. Dan kam je de luizen zo uit het haar. Maar bij haar vond ik overwegend neten en geen luizen. Mijn ervaring was vooral dat het heel veel klitten, pijn en ongemak veroorzaakte. Ja, ook met nat haar met conditioner erin. Dus ik heb er weinig gebruik van gemaakt.

 

Ik gebruikte een gewone kam

Goed, dan onze middelste dame. Haar, haar is lekker vol en heeft een aardige lengte. Ideaal voor luizen en dat hebben we dan ook geweten. De luizenkam was voor haar een waar martelwerktuig, al was het bij haar effectiever dan bij haar grote zus. De dikte en lengte van haar haren gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat het gebruik een pijnlijke aangelegenheid was.
Ik gebruikte daarom bij beide dames vooral een gewone kam. Wel een fijnere. De luizen plukte ik er met wijsvinger en duim uit. Plukken ja! Eigenhandig. Tussen de nagels. Juk. Maar het werkte wel! Met die fijne kam verdeelde ik dan telkens het haar, wat het detecteren van luizen en neten vergemakkelijkte. Wij deden dit in combinatie met een luizenshampoo.
De neten knipte ik er met een nagelschaartje uit. Nee, geen hele plukken! Gewoon die ene haar waar ze op zaten. Of 2 of misschien 3 of 4. Wanneer de haren nat zijn en je een conditioner hebt gebruikt, kun je ze tussen je nagels ook makkelijk verwijderen. Maar ik merkte dat ik ze dan toch sneller weer kwijt raakte. Want ze zijn best lastig te zien! Met een schaartje had ik ze er sneller uitgeknipt.

 

Blijf alert op luizen

Heb je jeuk gekregen van mijn verhaal? Mooi! Dat is de beste motivatie om alert te blijven en te blijven controleren. Een tijdrovend klusje, maar wel effectief! Binnen een paar dagen vond ik geen luizen en neten meer. Het is wel belangrijk om ook dan te blijven kammen en checken! Dat is bij ons wel gebleken, want mijn oudste geniet nu van haar tweede leg. Ze was echt luizenvrij, dus ik vermoed dat we te maken hebben met een herbesmetting. Dat de scholen dicht zijn, betekent zeker niet dat de luizen hun werk ook neerleggen. Juist nu hebben ze vrij spel!

Er zijn tal van bestrijdingsmiddelen/ mogelijkheden. Ook veel groene manieren. Raadpleeg daarom zeker even onzer beroemde zoekmachine voor raad wanneer je hoofdluizen en/ of neten ontdekt bij je kind. Wanneer je er op tijd bij bent dan spaart dat jou en je kind de nodige martelingen en ongemakken uit.

» lees ook: tips van een luizenmoeder

 

Meer blogs van Judith:
 

Column: De veelzijdige rol als moeder

Column: De veelzijdige rol als…

Naast de rol van moeder vervul ik nog talloze andere rollen voor mijn wondertjes. Ja, sorry… mijn sarcasme nam het nu al over. Laten we ze…

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit nog voorbij?

Gaat die onderbroekenlol-fase ooit…

“Ik zie je tietuuuh mama!”, schatert mijn middelste dochter vanuit bad, als ik de douchecabine uitstap. “Eh..borsten, bedoel je?”, probeer…

Dierenpark Amersfoort: een heerlijk dagje eropuit

Dierenpark Amersfoort: een heerlijk…

Het was voor ons al een tijd geleden dat wij een bezoekje brachten aan een dierentuin. Op avontuur gaan in Dierenpark Amersfoort was daarom…

Ik ben Judith: mama van drie meiden: 2012, 2014 en 2016. Passies: Schrijven/ fotograferen. Liefhebber van: Humor, Sarcasme, Lekker eten, Gezelligheid, Alleen zijn, Samen zijn, Zon, George Michael en nog zoveel meer! Guilty pleasure: Redbull. Quote: ‘Loslaten is de moeilijkste vorm van liefde’. Ik schrijf: vaak met een knipoog, soms rauw en intens, bijna altijd met een vleugje humor .

Biografie in een notendop: Ik heb een roerige jeugd genoten en ben mijn moeder op 26 jarige leeftijd aan zelfdoding verloren. Ik kom haar nog regelmatig tegen nu ik zelf moeder ben. Zij en haar omstandigheden zijn regelmatig onderwerp van mijn schrijven. Maar ik haal mijn inspiratie ook veelvuldig uit mijn drie meiden en andere allerhande verwonderingen. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.