);

Tips van de Luizenmoeder

Tips van de Luizenmoeder

Ik ben luizenmoeder. Zo ik heb het gezegd. Ik doe dat klusje op school dat maar weinig ouders willen doen. Ik ben volgens de gelijknamige serie het laagste in de rangorde van hulpouders. Moeders die de schoolklas soppen, leden van de decoratiecommissie en chauffeurs voor een dagje naar het bos, de kinderboerderij of het museum hebben meer aanzien dan ik. Ik ben luizenmoeder. Ik controleer na elke vakantie de hoofdjes van tientallen kinderen op zoek naar kriebelende beestjes en hun eitjes. En vind ik die luizen en neten? Dan mag ik 2 weken daarna weer een controle doen, en weer, en weer….

Krijg jij al jeuk? Haha

Ik heb in de jaren dat ik dit nu doe al heel wat kinderhoofdjes gezien. Hoofdjes met haren die al bij voorbaat in de Tea tree olie gezet zijn (erg fijn ook voor de luizenmoeder! wink) tot haren stijf van het lak. Hoofdjes met berg of met haren die naar sigarettenrook stinken (zó zielig). Dat vind ik nog erger dan het aantreffen van luizen en neten.

Het is niet een prestatie als je je kind luisvrij door de lagere school kunt loodsen. Ze krijgen het nagenoeg allemaal wel een keer. Of in ieder geval de meisjes. Ook mijn meisje en daardoor ook dit meisje hebben luizen gehad. Ik schaam me er niet voor. Het is vooral heel vervelend.

Wat je kunt doen tegen die nare kriebelende beestjes? Hier wat tips van de Luizenmoeder.

 

Tips van de Luizenmoeder:

 • Raak niet in paniek: ga niet als een dolle gelijk alle gordijnen in de was stoppen, de bank inspuiten, de kussens in quarantaine doen, de knuffels verbannen en het beddengoed elke dag wassen. Echt, het is niet nodig. Die beestjes zitten veel liever op een hoofd dan op een kussen. En eenmaal niet op een hoofd, dan overleven ze het niet langer dan 48 uur. En al voor die tijd zijn ze door het gebrek aan bloed zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
 • Haal een anti-luizenmiddel in huis (met de werkzame stof dimethicon) en een goede netenkam met lange ijzeren tanden. Ga dag 1 in de weer met het luizenmiddel en kam het haar elke dag gedurende 2 weken met de netenkam. Het anti luizenmiddel zal de luizen doden/verstikken en een deel van de neten, maar lang niet allemaal. Vandaar dat luizenmiddel alleen niet afdoende is. Overgebleven neten kunnen weer uitkomen en dan heb je dus weer luizen in het haar. Kammen moet je!
 • Heeft je kind een jas met een echte bontkraag? Haal die er onmiddellijk af. Daar blijven luizen namelijk wél in zitten. Het is echt haar en daar wachten ze rustig totdat je kind de jas weer aantrekt. En zo kom je er nooit vanaf.
 • Alarmeer direct de juf of meester van de klas, zodat het luizenprotocol van school in werking kan worden gesteld. Als het goed is heeft elke lagere school zo’n protocol en worden de ouders verwittigt dat er luis is geconstateerd binnen de klas. Ouders kunnen dan maatregelen nemen en zo ook wij als luizenmoeders. Vertel je het niet, dan kan het zomaar zijn dat het binnen een klas een ware epidemie wordt.
 • Is er luis geconstateerd in de klas en heb je een dochter? Doe haar haar dan in een knot als dat lukt. Een staart of vlecht is niet voldoende. De luizen kunnen zich makkelijk verplaatsen door vlechten en staarten. Heb je een zoon? Een dotje gel doet al wonderen. Oh ja, kappertje spelen is even uit den boze in deze periode.
 • Let op de borstel in huis. Alleen borstels gebruiken die uit 1 stuk van plastic gemaakt zijn zoals de zogenaamde anti-klit borstels als de tangle teezer. Andere borstels hebben kieren waar de luis zich kan verstoppen.
 • Controleer ook jezelf en kam alle gezinsleden gedurende 2 weken. In een gezin wordt heel wat gekroeld en geknuffeld, dus de kans dat jij als ouder ook besmet wordt, is levensgroot.
 • Wees er open over. Heel veel ouders kampen met hoofdluis. Jij bent niet de enige. Wanneer je het bespreekbaar maakt, er normaal over doet thuis en in je omgeving, maakt het de drempel voor anderen ook een stuk lager om hier open over te zijn.
 • Kom je er zelf niet uit? Vraag om hulp! Ik ben heel wat situaties tegen gekomen met gescheiden ouders waarbij 1 ouder zich een ongeluk kamde en de besmetting weer plaatsvond in het huis van de ex. Neemt de ex het niet serieus genoeg? Neem dan in dat soort gevallen contact op met de GGD of met school. Laat hen dan het gesprek aangaan.
 • Ga je kinderen niet preventief behandelen met allerlei middeltjes. Ten eerste stinken ze dan de hele dag een uur in de wind en de luizen worden resistent. Met andere woorden: je doet je kind er géén plezier mee (en de luizenmoeders ook niet wink) én het werkt niet.

 

Nog even kort wat feitjes over luizen:

 • Een luis legt tussen de 5 en 7 eitjes (neten) per dag
 • Een neet doet er 7 – 10 dagen over om uit te komen
 • Na nog eens 7 – 10 dagen is de luis volwassen en kan het zich voortplanten = lees eitjes leggen
 • Een neet moet binnen 1 cm van de hoofdhuid af zitten om te kunnen leven. Neten die verder weg zitten, hebben geen voedingsbodem en gaan dood
 • Niet zeker of je een neet te pakken hebt? Druk ‘m tussen je 2 duimnagels in. Knapt de neet uit elkaar, dan heb je een potentiële luis gedood. Knapt het niet? Dan was het waarschijnlijk een uitgekomen neet of gewoon stof in het haar. (I know, het klinkt een beetje goor maar ik doe het vaak om zeker van te zijn dat een kind besmet is)
 • Staat er op de bijsluiter van het anti-luizenmiddel dat het alle luizen en neten doodt? Het is NIET waar. Luizenmiddelen met de werkzame stof Dimethicon zijn het beste en de luizen zijn er niet resistent tegen. Het legt een filmlaagje over de luis en neet en de luis stikt. Neten kunnen NOOIT helemaal uitgebannen worden door middel van een luizenmiddel. Daar helpt alleen het kammen. Elke dag, gedurende 14 dagen. Bij voorkeur doe je dat met nat haar waar crèmespoeling in zit. Verdeel het haar in secties en kam van onder naar boven, van links naar echts. Alle kanten op dus en ga met de tanden van de kam over de hoofdhuid tot in de punten van het haar. De neten en luizen spoel je door bij de wasbak.
 • Ja, via de wasbak. Nee luizen kunnen niet zwemmen. Hij zal dus niet opeens je wasbak uit wandelen. Dat is een fabel.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips van een doorgewinterde luizenmoeder, die al met al 20 jaar ervaring heeft met luizen en neten en het bestrijden ervan van zowel haar stiefdochters als haar eigen dochter. Boekwerken vol kan ik erover schrijven, maar dat doe ik niet. Ik krijg al van het schrijven erover namelijk jeuk. Jij bij het lezen ervan? Heb je vragen over luizen, neten en de behandeling ervan? Laat dan even een reactie hieronder achter.

 

De foto van het meisje met jeukend hoofd is van Shutterstock

 

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 6

 1. Judith

  okt 31, 2018 at 11:55

  ik vraag me eigenlijk af, overleven luizen chloorwater in het zwembad? als je daar nou wekelijks in poedelt, ben je dan even veilig :-)  1. 4Mama

   okt 31, 2018 at 12:57

   Nope, luizen blijven aan het haar "kleven" of grijpen zich vast eigenlijk en blijven dus gewoon in het haar zitten.   1. Judith

    okt 31, 2018 at 07:54

    Da's dan weer jammer :-)   2. Judith

    okt 31, 2018 at 07:55

    Da's dan weer jammer :-)   3. Bianca

    nov 06, 2018 at 02:31

    Een vraag over tea tree olie. Is dat echt iets dat werkt? Ik ben nu al twee weken bezig om van die beestjes af te komen ??en leesde dat de olie helpt om die beestjes weg te houden.
    Ik woon zelf in Italy en heb 3 kinderen 1-5-7 we Otten met een luizen plaag op de Scholen en al twee jaar aan het kampen. Ik wilde graag de directie van de school zo ver krijgen on een groep op te zetten zoals de luizen moeders. Kan ik daar nog meer informatie over vinden?
    Dank u wel    1. 4Mama

     nov 06, 2018 at 02:37

     Nee, naar mijn mening werkt het niet. Je moet elke dag kammen met een neten/luizen kam zoals ik in het stuk aangeef. Je kunt bij GGD kijken wat je kunt ondernemen. Raar dat ze in Italië geen controle kennen. Dan kan je kammen tot je een ons weegt, maar kom je er niet vanaf als andere kinderen het maar blijven houden.This thread has been closed from taking new comments.