);

Kinderboekenweek: gruwelijk enge prentenboeken!

Kinderboekenweek: gruwelijk enge prentenboeken!

Je hebt het vast al gehoord, de Kinderboekenweek start woensdag en duurt tot 15 oktober. En dit jaar is het thema Gruwelijk Eng! Dus de boeken over monsters en griezels vliegen je om de oren! En wij hebben een aantal heel leuke prentenboeken en voorleesboeken op een rij gezet om samen te lezen met je kind! En… ze zijn nog allemaal te winnen ook! Esmée zelf schrijft over gruwelijk enge (voor)leesboeken van 6-12 jaar en ook daar zijn alle boeken te winnen! Jazeker, je leest het goed! 

Deze prentenboeken zijn voor kinderen tot 6 jaar.

 

6 gruwelijk enge prentenboeken voor kinderen tot 6 jaar

 

boek dino's bestaan nietDino’s bestaan niet

Twee broertjes gaan op dinojacht. Althans, de oudste doet alsof, maar voor de jongste is het allemaal heel serieus. En terecht! Hij ziet wat zijn oudere broer allemaal niet ziet. Als zijn grote broer dan ook nog eens ter geruststelling 'Dino's bestaan niet!' roept, neemt het verhaal een onverwachte wending. Op prachtige uitklapplaten zie je keer op keer in welke gevaarlijke situatie de broers zich bevinden, want niets is wat het lijkt en de Grote Gevaarlijke Dino's liggen overal op de loer. 

Het is heerlijk griezelen in dit ontdekboek. En wie het uit heeft, zal altijd overal wel twee keer kijken, want die bomen... die vormen... die bulten... zijn misschien wel... dinosaurussen! Een super mooi boek dus om met je peuter of kleuter te lezen. Van een van de beste illustratoren van ons land!

34 pagina’s | ISBN: 9789047709176 | Prijs: 14,95 | Uitgeverij: Lemniscaat | Auteur: Mark Janssen

 

boek: de grote grijpmedanDe Grote Grijpmedan

Als konijn zijn holletje in wil gaan klinkt er een luide stem “Ik ben de Grote Grijpmedan en ik ben zo griezelig als maar kan!”. Konijn durft vervolgens niet meer zijn hol in en ook andere dieren hebben een goed voornemen om de Grote Grijpmedan te pakken maar deinzen toch op het laatste moment terug. Totdat… mama kikker de dapperste is van allemaal!

Dit boek van de auteur van de Gruffalo en de illustrator van Wij gaan op Berenjacht is erg leuk voor peuters en kleuters. Mijn kleuter had dikke pret toen duidelijk werd wie er in het hol zat en wilde het graag opnieuw lezen. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 2,5.

32 pagina’s | ISBN: 9789025767136 | Prijs: 13,99 | Uitgeverij: Gottmer | Auteur: Julia Donaldson

 

boek De grootste griezelDe grootste griezel

Spin vindt zichzelf de grootste gruwelijkste akeligste griezel die er bestaat. Maar daar is kraai het niet mee eens. Die vindt juist dat hij dat zelf is. Daar is slang het dan weer niet mee eens, die vindt dat hij dat zelf is. En zo gaat dat nog even door. Tot neushoorn zichzelf uitroept tot grootste griezel… dan leert spin hem een lesje. Maar als je denkt dat dat het slot is… neenee. Want wie is de aller aller gruwelijkste griezel…. de lezer!

Loes Riphagen gebruikt weer de prachtige combinatie van collage- en tekentechniek in het boek. En op de platen zitten veel verborgen grapjes en details. Het onverwachte slot is hilarisch en erg inventief. Een heel erg leuk prentenboek waar kleuters zeker van zullen smullen!

40 pagina’s | ISBN: 9789045121086 | Prijs: 14,99 | Uitgeverij: Querido Kinderboeken | Auteur: Loes Riphagen

 

boek Lekker nooit niet bangLekker nooit niet bang!

Dit boek gaat niet enkel over griezelige dingen. Al komt er wel een spook en een wolf in voor, het gaat ook om de meer dagelijkse dingen waar je bang voor kunt zijn; een prik bij de dokter, een muis, getik in de nacht, etc. Maar Lisa en Jimmy merken dat bang zijn niet erg is en soms ook niet nodig!

Dit boekje heeft een aantal opeenvolgende verhaaltjes. De verhaaltjes zijn vrij lang voor de kleintjes, het vergt wel wat concentratie. Dus het meest geschikt voor wat oudere kleuters.

32 pagina’s | ISBN: 9789000354139 | Prijs: 5,00 | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | Auteur: Vivian den Hollander

 

boek De grote gevaarlijke grompelDe grote gevaarlijke grompel

Muis leest in een boek over het bestaan van een Grompel. Hij en zijn vriendjes besluiten om naar hem op zoek te gaan. Ze maken een spannende tocht en eindigen inderdaad in het huis van de Grompel. Dan vinden ze het toch te eng en vluchten uit het raam. Maar de Grompel weet hen uiteindelijk toch tegen te houden. En hoe, want hij blijkt de redder in nood!

Dit boek is erg leuk gerijmd en dat leest prettig voor, je kan het ook echt spannend maken. De tekeningen zijn ook erg leuk en geven de ‘engheid’ van de tocht goed weer. Tegen het einde van het boek moet je het een paar keer kantelen waardoor het effect van hoogte meteen indruk maakt op een kind. Het boek heeft een onverwacht en erg lief einde!

32 pagina’s | ISBN: 9789045118192 | Prijs: 14,99 | Uitgeverij: Querido Kinderboeken | Auteur: Claire Freedman

 

boek Waar was bas?Waar was Bas?

Een mini-versie van Frankenstein geeft een feestje in zijn spookachtige optrekje. Het wemelt er van de skeletten, spinnenwebben en andere enge dingen. De kinderen gaan verstoppertje spelen. Maar ze mogen zich niet té goed verstoppen had de moeder van de jarige gezegd, want vorig jaar had een jongetje zich zo goed verstopt dat ze die nooit meer hadden teruggevonden...

De zoektocht naar een goede verstopplek leidt een van de kinderen uiteindelijk tot op de griezelige zolder. Hij ziet een lange jas hangen en besluit zich daarin te verstoppen. Maar eh… die jas is al bezet… door een skelet.. van het verdwenen jongetje? Of was het toch maar een geintje?

Tja dit prentenboek is pas geschikt voor de oudere kleuters. En dan nog voor de kleuters die wel wat gewend zijn aan spannende verhalen of series/films. Aan mijn kleine kleuter van 4 heb ik het niet voorgelezen in elk geval, te eng in mijn ogen!

32 pagina’s | ISBN: 9789025767532 | Prijs: 13,99 | Uitgeverij: Gottmer | Auteur: Bette Westera

 

Dit waren ze! 6 prentenboeken met het thema van deze Kinderboekenweek: Gruwelijk eng. Natuurlijk niet allemaal dusdanig eng dat je kind niet meer wil slapen. Maar toch… met een paar zou ik wel even oppassen zo vlak voor het slapen gaan!

Tijdens de Kinderboekenweek van 4 t/m 15 oktober ontvang je bij aankoop van kinderboeken t.w.v. minimaal 10 euro het Kinderboekenweekgeschenk: Kattensoep van schrijfster Janneke Schotveld bij zowel alle boekhandels bij jou in de buurt als online boekverkopers. Dus nu is het zeker de tijd om een leuk kinderboek aan te schaffen!

Met dank aan de uitgeverijen voor het beschikbaar stellen van de boeken!

Veel leesplezier!

 

Een gruwelijk eng prentenboek winnen?

Van elk boek mogen wij 1 exemplaar weggeven. Heb je al je favoriete Kinderboekenweek-prentenboek gekozen? Dit zijn de voorwaarden om kans te maken:

 • Laat in een reactie hieronder weten welk boek dat is.

Let op! Je geeft maar 1 titel op. Wanneer je een reactie achterlaat, wordt je automatisch in ons mailbestand opgenomen. Je ontvangt dan af en toe onze nieuwsbrief: News4Mama. Hiervan kun je je ook weer uitschrijven.

Voor een extra win-kans:

 • geef het actiebericht op Facebook een hartje of duimpje en plaats als reactie hier ook de titel van je favoriete boek.
 • Dit artikel delen op een social media kanaal geeft je nog een extra win-kans. Je moet ons daarbij dan wel een tag geven, anders weten we niet dat je die moeite gedaan hebt. Delen kan o.a. met onderstaande social media knoppen.

 

De winnaars zijn: 

 • Selina van de Heuvel — Waar was bas
 • Emmy Lagast — Grote gevaarlijke Grompel
 • Rory Blokzijl — Grootste Griezel
 • Jolanda Kalkman — Grote Grijpmedan
 • Suus Willemen — Lekker nooit niet bang
 • Marlon Toet — Dino's bestaan niet
Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 15

 1. Selina

  okt 02, 2017 at 07:32

  Waar was bas lijkt mij super spannend! Voor zowel kiona 5 jaar als ailani 8 jaar hahahaha 2. Suus willemen

  okt 02, 2017 at 08:05

  Onze meid van 5 zit in groep 3 maar leest al vanaf dr 4de goed. Ze zit qua lezen al wel op niveau van 6/7 jarige. Ze houdt wel van spannende verhalen wil daarom graag voor haar meedingen.
  Lekker nooit niet bang zal ze leuk vinden 3. Anna

  okt 02, 2017 at 08:05

  Ik doe mee voor de grote gevaarlijke grompel!!

  Facebook: An Na 4. Suus willemen

  okt 02, 2017 at 08:06

  Onze meid van 5 zit in groep 3 maar leest al vanaf dr 4de goed. Ze zit qua lezen al wel op niveau van 6/7 jarige. Ze houdt wel van spannende verhalen wil daarom graag voor haar meedingen.
  Lekker nooit niet bang zal ze leuk vinden 5. Penelope Broos

  okt 02, 2017 at 09:03

  Hailey Jane is gek op voorlezen en leest zelf ook al erg goed! Ze zit in groep 3 en ze is bijna 6! Het boek "Lekker nooit niet bang" is een superleuk boek voor haar! Wij lezen ontzettend veel en het is zeker tijd voor nieuwe spannende en leuke verhalen om 's avonds te lezen! ???? 6. Ik doe graag mee voor lekker nooit bang! (die van de grompel hebben we al en dat is echt een heerlijk boek om voor te lezen 7. Rory

  okt 02, 2017 at 09:56

  De grootste griezel van Loes Riphagen! Omdat ik zelf zo bang ben voor spinnen en ik het hiermee hopelijk niet op mijn dochtertje overdraag door juist een boek over een spin (voor te) lezen ;) 8. Marike

  okt 02, 2017 at 12:09

  Ik doe heel graag mee voor de Grote grijpmedan.
  Een boek geschreven door de favoriete schrijver bij ons thuis en getekend door de tekenaar van berenjacht moet wel een prachtig boek zijn.
  Daar zullen de jongens van 4 en 6 vast heel erg van genieten! 9. Jip

  okt 02, 2017 at 12:29

  Ik doe graag mee voor 'Waar was Bas'! 10. emmy

  okt 02, 2017 at 09:11

  Ik hou van rijmpjes dus kies ik voor "De grote gevaarlijke grompel", nu onze vingertjes kruisen op goed geluk! 11. Marlon Toet

  okt 02, 2017 at 09:42

  Gaaf! Dinos bestaan niet zou super zijn voor mijn zoontje, groot dino fan en begint in groep 3 lekker zelf te lezen .. zo leuk! 12. Marjolein

  okt 05, 2017 at 09:01

  De grote gevaarlijke grompel. Een spannend boek, zowel voor onze 4 jarige als voor onze 6 jarige lijkt me ?????????????????????? 13. Lyn

  okt 07, 2017 at 12:54

  Ik doe graag mee voor De Grote Grijpmedan 14. Wendy goverde

  okt 09, 2017 at 10:07

  Lekker nooit niet bang vind onze zoon die al goed leest voor zijn 5 jaar vast super leuk!! Dit boekenweek thema vind hij prachtig!! 15. Jolanda

  okt 09, 2017 at 03:19

  Ik doe graag mee voor De Grote Grijpmedan.
  De gruffalo was hier ook een heel groot succes en ik verwacht dan ook dat dit boekje ook bij de favouriten komt!This thread has been closed from taking new comments.