);

Kinderboekenweek 2018: 8 boeken over vriendschap

Kinderboekenweek 2018: 8 boeken over vriendschap

Kinderboekenweek 2018 start woensdag 3 oktober en duurt tot zondag 14 oktober. Het thema van deze Kinderboekenweek is Vriendschap. Wij zochten en vonden heel wat leuke kinderboeken met het thema Vriendschap voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.

Benieuwd wat we voor je verzameld hebben? Lees dan snel verder en kijk welk boek jouw favoriet is. En doe ook mee aan de winactie, want van elk boek dat je in dit artikel vindt, mogen we ook een exemplaar weggeven. Voor meer informatie over een boek klik je op de boekgegevens.

 

Kinderboekenweek 2018: boeken met thema VRIENDSCHAP

 

kinderboekenweek boek opa en oma oelewapperOpa en oma Oelewapper - en de geheime vrienden

Door Judith: Als Opa Oelewapper verkondigt dat ze honderdduizend euro hebben gewonnen, geloven oma, Joep en Jetje dit eerst niet. Maar het loterijbriefje laat zien dat dit wel degelijk het geval is! Dat is heel veel geld, waar je heel veel voor kunt kopen. Zij hebben alles al en dus besluiten ze het geld niet alleen voor zich zelf te houden. Ze willen de vader van Eline die net werkeloos is geworden en de vader van Benno die niet meer kan werken omdat zijn gereedschap is gestolen, heel graag helpen. Als later blijkt dat tante Toedeledokie haar huisje uit moet en dat deze zal worden gesloopt als ze de volgende dag niet is vertrokken, besluiten ze haar ook uit de brand te helpen. Wat een geluk dat ze nu zoveel geld tot hun beschikking hebben, want dat blijkt een hele uitkomst te zijn bij de uitwerking van hun plannetjes om iedereen tegemoet te komen en te helpen.

De namen van de personages spreken erg tot te verbeelding en zorgen regelmatig voor giebelmomentjes! Het verhaal prikkelt de fantasie om lekker te fantaseren over het winnen van de loterij. Wat zouden wij doen met zoveel geld? Zouden we alles voor ons zelf houden of zouden we het ook delen met anderen? En met wie dan?

Zomaar een paar vragen die opdoemden tijdens het lezen van dit verhaal. Delen en samenspelen is voor mijn dochter van bijna vier echt een thema momenteel, en dat wordt heel mooi aan bod gebracht in dit verhaal. Zij is de middelste van drie meiden en samen spelen en/ of delen is vaak nog best moeilijk voor haar. De illustraties zijn een leuke mix tussen tekeningen en foto’s. Aan het einde van het boek zit nog een leuke, ‘zoek de tien verschillen plaat’. En wanneer je hier niet uit komt, kun je de oplossing op aangewezen websites vinden.

24 pagina’s | ISBN: 9789048843831 | Prijs: 9,99 | Uitgeverij Moon | Auteur: Marianna Busser & Ron Schröder | Leeftijd: 3-4 jaar

 

kinderboek Lily maakt nieuwe vriendjesLily maakt nieuwe vriendjes

Door Yvonne: Lily en Jamal moeten naar de vakantie opvang als mama plotseling moet werken. Dit vinden ze erg spannend want ze kennen er nog niemand, omdat ze er nog nooit zijn geweest. En oma is met vakantie.

‘We hebben daar helemaal geen vriendjes’ zegt Lily.

Wanneer ze op de opvang aankomen gaan ze in de knutselruimte kijken. Daar zien ze een jongetje. ‘Wat maak jij?’ vraagt Lily.

‘Een robot’ zegt het jongetje ‘Want ik heb geen vriendjes.’ 

‘Wij ook niet, mogen wij meehelpen?’ 

‘Best’ zegt het jongetje.

En zo maken ze onbewust nieuwe vriendjes en willen ze de volgende dag weer naar de opvang.

Het boek bestaat uit verschillende verhaaltjes met ieder een thema. Na ieder verhaaltje zijn er verschillende opdrachten die je met je kindje samen kunt doen. Zo kun je na ieder verhaaltje ‘Een praatje maken’ en staat er  ‘Een doe-idee’. Gerelateerd aan het thema van het verhaal. Het boek leest heel makkelijk weg en er worden hedendaagse thema’s gebruikt. Het boek staat vol met vrolijke illustraties waar je kindje naar kunt kijken terwijl jij voorleest.

64 pagina’s | ISBN 9789048316298 | prijs: 12,50 | Uitgeverij: Veltman uitgevers BV | Auteur: Isabel van Duijne | Leeftijd 3 – 4 jaar

 

Kinderboeken week vriendschapZijn we weer vriendjes? 

Door Melek: Wij mochten het boek Zijn we weer vriendjes van Hendriks Wilson en Katja Reider lezen. Dikke pret gegarandeerd! Mooie illustraties en een fijn thema. Nog voor je aan het boek begint, lees je de wijze woorden die voor de eigenaar van het boek is bestemd. 

Zuinig zijn op dit boek, net als op je vrienden. Mooi! Hier word ik blij van. 

Wasbeer Max en Beer Joris zijn ooit dikke vriendjes geweest, maar om een of andere vergeten reden zijn ze dat al lang niet meer. Er is dikke ruzie en ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Spoileralert: het komt gelukkig weer goed! Allemaal dankzij Bever die heel slim een verkeerde boodschap aan Geit doorgeeft. Hoe precies, dat moet je zelf maar lezen.  

De kinderen zaten met rode koontjes te luisteren. Sommige zinnen moesten wel wat vereenvoudigd worden, maar dat mag de pret niet drukken. Ook alleen is dit boek heel fijn om te ‘lezen’. Als je het verhaal een keer hebt gelezen, weten de analfabeetjes in huis dankzij de illustraties, precies waar je bent. 

32 pagina`s| ISBN: 9789051166002 | €14,50 | Uitgeverij De Vier Windstreken | Auteur Katja Reider | Leeftijd: 4 – 6 jaar

 

Vos & Haas kinderboekenweek boek vriendschapVos en Haas – Het maatje van Haas

Door Lein: Pluim heeft een koffer vol kleren. De zijn voor Haas! Want zij trekt ze niet meer aan. ‘Passen!’ zegt Pluim. Daar heeft Haas geen zin in. Maar ze doet het toch. Is er iets dat haar past?

Pluim heeft opruiming gehouden in haar kledingkast. Ze gaat met twee volle koffers kleding die ze niet meer past naar Haas. Haas heeft één jurk, een roze, en die vind ze geweldig. Pluim vind het tijd worden dat Haas eens iets anders aantrekt. Maar Haas wil niks anders. Ze wil gewoon haar eigen allerfijnste roze jurk. Zelfs al is de jurk uit de mode.

Het thema vriendschap komt in dit boek op verschillende manieren aan de orde. Zo komen de twee vriendinnen Pluim en Haas voorbij maar ook de vriendschap tussen Vos en Uil. En natuurlijk het lieve setje Vos en Haas. Van onbegrip onderling tot houden van.

Toen mijn dochter het boek zelf las hoorde ik er regelmatig gegiechel achter vandaan komen. Het boek is heel goed zelf te lezen maar ook erg leuk om voor te lezen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar (Avi M3)

32 pagina’s |  EAN 9789401453097 | Prijs: €5,- | Uitgever: Lannoo | Auteur: Sylvia Vanden Heede Thé Tjong-Khing | Leeftijd: 6 jaar

 

 

Theater Popcorn boekTheater Popcorn: Toi toi toi

Door Esmée: Theater Popcorn is een stoer meidentheater, waar de meiden zelf voor alles zorgen: toneel, muziek, decors, kostuums, grimeren en zelfs licht en geluid. Vandaag is een spannende dag. Belangrijke mensen gaan beslissen of het theater kan blijven bestaan. Uiteraard gaat er voor en tijdens de musical van alles mis. En daar blijkt iemand voor verantwoordelijk te zijn….

Het thema vriendschap is evident, maar met zo’n groep meiden moet er natuurlijk ook wat haat en nijd zijn.

De illustraties in het boek zijn erg leuk en voegen echt wat toe. Het is namelijk best een “druk” boek en door de illustraties is het beter onderscheid te maken tussen de vele karakters.

Er gebeurt van alles en omdat er ook zoveel meiden een rol in spelen, weet je op bladzijde 15 eigenlijk al niet meer wie wie is. Zeker de gesprekken die gevoerd worden wanneer de meiden van het theater bijeen zijn, worden daardoor lastig te volgen. Maar is je dochter gek van theater, zingen en musicals dan is dit wel een heel leuk boek voor haar.

Het is geschreven voor kinderen met AVI leesniveau E5 of wat hoger.

59 pagina’s | ISBN: 9789048733101 | Prijs: 10,- | Uitgever: Zwijsen | Auteur Monique van der Zanden | Leeftijd: 8 – 10 jaar

 

 

Spekkie en Sproet boek kinderboekenweekSpekkie en Sproet - Wachtwoord Amigo

Door Edith: Dit is alweer een vijftiende deel van de serie over Spekkie en Sproet: twee beste vrienden die graag samen speuren om spannende zaken op te lossen.

De neef van Spekkie, Nelson is politieagent. In dit deel willen ze graag eens met hem in de politieauto rijden, met de sirenes aan. Maar Nelson heeft niet zo veel tijd voor Spekkie tegenwoordig, want hij is verliefd op Kitty.

Als Spekkie en Sproet met de moeder van Spekkie die avond gaan eten in Tapas-restaurant Amigo zien ze Kitty daar in de keuken. Het lijkt wel of Kitty nog een vriend heeft? Hoe zit dat?

Nelson heeft geen oren naar de verdachtmakingen, want hij vertrouwt zijn vriendin Kitty blindelings. Maar Spekkie geeft niet op. Samen gaan de speurders met behulp van afgesproken codes op onderzoek uit. En uiteindelijk wordt ook een belangrijk wachtwoord gekraakt!

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf circa 7 jaar (voorlezen) en zelf lezen AVI-niveau M6.

101 pagina’s | ISBN: 97890 21678658 | Prijs: 12,99 | Uitgeverij: Ploegsma | Auteur: Vivian den Hollander | Leeftijd: vanaf 7 jaar

 

 

Waarom je meestal gek bent op...boek“Waarom je meestal gek bent op….”

Door Edith: In dit grappige en leerzame boek voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar staan veel leuke weetjes over  vriendschap, familie en liefde. Aan de hand van vijftig vragen geeft schrijfster, Esther Walraven antwoorden op prangende vragen en tips over hoe met sommige situaties kan worden omgegaan. Daarnaast zijn er testjes en invullijstjes. En hoewel het bijna zonde is om in het boek te schrijven zijn ze te leuk om het niet te doen.  Bijvoorbeeld ‘wat voor vriend(in) ben jij’?  De vraag waarom ‘geen vriendschap hetzelfde is’ legt uit dat het oké is of je nou een grote groep vrienden hebt of een paar hele goede. En de vraag ‘waarom vrienden (soms niet) voor het leven zijn’ geeft aan dat het niet erg is om uit elkaar te groeien: tijd om nieuwe vrienden te maken! Maar als je dat (nog) niet wilt, zijn er ook tips om een ruzie uit te praten.

Het is een heel mooi vorm gegeven boek met een harde kaft en stevige vellen papier die echt ruiken naar ‘boek’. De illustraties van Elly Hees zijn kleurrijk en heel divers. Het maakt dat het boek, zelfs zonder te lezen, al leuk is om door te bladeren. 

Hier krijgt het boek zeker een mooi plekje in de boekenkast, als naslagwerk en ‘praatplaat’ voor situaties die er om vragen!

107 pagina’s | ISBN: 9789000362370 | Prijs: 15,99 | Uitgeverij: Unieboek Het Spectrum bv | Auteur: Esther Walraven | Leeftijd: 8 jaar

 

Boek Niet Thuis kinderboekenweekNiet Thuis

Door Esmée: Hannah woont niet thuis, maar in een leefgroep van zeven kinderen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere verhaal. Ze kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden, maar als het erop aankomt, laten ze elkaar niet in de steek. 
Dan vangt Hannah een geheim gesprek op tussen de groepsleiders. Er moet bezuinigd worden in de jeugdzorg en dat heeft ingrijpende gevolgen. Zodra de kinderen erachter komen wat er aan de hand is, verzinnen ze samen een spannend en gewaagd plan.

Een mooi, vlot en oprecht geschreven boek met herkenbare emoties van de kinderen. Het is erg makkelijk om jezelf in te leven. Er komen veel namen in voor. Maar omdat de karakters ook goed worden uitgelegd en ze allen zo verschillend zijn, is het niet moeilijk te volgen.

Dit boek is geschikt voor zowel meisjes als jongens in de leeftijd van 10 – 12 jaar. Er staan geen illustraties in het boek. Dat vond mijn dochter van 10 wel erg jammer. Zij is namelijk heel visueel ingesteld en heeft dat op deze leeftijd nog nodig om de karakters uit elkaar te houden.

Daarom laten we het nog even liggen, zodat ze over een jaar (of 2) er wel aan toe is om dit prachtige boek te waarderen. Het boek is wat mij betreft waardig om verfilmd te worden.

128 pagina’s | ISBN: 9789000356126 | Prijs: 14,99 | Uitgever: Van Holkema & Warendorf | Auteur: Jacques Vriens | Leeftijd 10 – 12 jaar

 

 

Kinderboekenweek WINACTIE!

Van deze 8 boeken, alle 8 heel verschillend en voor verschillende leeftijden, kan je er eentje winnen! Wil je meer informatie van een titel klik dan op de link die staat op de boekgegevens.

Hoe je kans maakt?

 • Geef een reactie onder dit blog met de titel van je keuze. Geen keuze maken of meer dan 1 = niet meedoen. Let op: je email adres wordt automatisch opgenomen in onze email lijst. Daar hoef je zelf niets meer voor te doen. Je kan je later altijd weer uitschrijven
 • Ga naar dit Facebookbericht, geef het een duimpje of hartje en geef ook daar door welke titel je zou willen winnen.
 • Gun je de kindjes van vriendinnen ook een mooi boek? Laat het hen dan weten door het Facebookactiebericht te delen!

 

De Kinderboekenweek start op woensdag 3 oktober en eindigt zondag 14 oktober. Wij zullen op die laatste dag van de Kinderboekenweek de 8 winnaars bekend maken.

En de winnaars zijn:

 • Opa en oma Oelewapper is gewonnen door: Adriana de Ruiter
 • Lily maakt nieuwe vriendjes is gewonnen door: Rebecca Kats Opmeer
 • Zijn we weer vriendjes is gewonnen door: Anna Maria
 • Vos en Haas is gewonnen door: Marguerita Bisschop
 • Theater Popcorn is gewonnen door: Mar van der Brugge
 • Spekkie en Sproet is opnieuw geloot en de winnaar is: Petra Hendriks
 • Waarom je meestal gek bent op is gewonnen door: Tamara Stoc
 • Niet thuis is gewonnen door: Mirjam Hellingman

Staat je naam erbij, stuur dan een mail naar info@website4mama.nl met in het onderwerp duidelijk de titel van het boek en in je mail je adres. Je hebt 5 werkdagen de tijd om deze mail te sturen. Boeken die op 20 oktober nog niet zijn geclaimd worden opnieuw verloot via een Facebookbericht.

» Lees hier meer informatie over de verschillende AVI-niveaus

» Kijk hier voor meer winacties

 

 

De haren van je kind wassen; zo pak je het aan

De haren van je kind wassen; zo…

Haren wassen: hoe gewoon het ook is… het is niet onbelangrijk. Wil je een gezonde haardos krijgen en houden, dan gebruik je het liefst een…

Klein wonen met kinderen: 4 tips voor gedeelde slaapkamer

Klein wonen met kinderen: 4 tips…

Klein wonen hoeft geen probleem te zijn. We hoeven niet allemaal in een enorme villa te wonen om gelukkig te zijn. Toch kan het met kinderen…

Gooi het roer om en ga aan de slag vanuit huis

Gooi het roer om en ga aan de slag…

Je bent ZZP’er en huurt elders een ruimte om te werken. Maar je merkt dat het je steeds meer moeite kost om ’s ochtends naar ‘kantoor’ te…

Reacties 39

 1. annaB

  sep 27, 2018 at 07:35

  Zijn we weer vriendjes? lijkt mij een erg mooi boek om voor te lezen aan mijn zoontje 2. elisabeth maria martina

  sep 27, 2018 at 07:47

  Opa en oma Oelewapper - en de geheime vrienden, vinden kleindochter lise en kleinzoon quinn vast helemaal top 3. Selina

  sep 27, 2018 at 08:35

  Zijn we weer vriendjes lijkt mij super leuk! Wij zijn gek op boeken/lezen/voorlezen ???? 4. Heidie van der Steeg

  sep 27, 2018 at 08:43

  Het boek van Vos en Haas, het maatje van Haas, wil ik graag voor mijn dochter winnen. Ze zit in groep 3 en heeft in een paar weken tijd al best wat woordjes leren lezen. Nog even en ze kan dit boek zelf lezen. Ik houd zelf erg van kinderboeken dus stimuleer het zelf lezen graag. (uiteraard blijf ik ook nog graag daarbij voorlezen) 5. Chantal Obbink

  sep 27, 2018 at 09:13

  Wat een leuke boeken allemaal. Lily maakt nieuwe vriendjes lijkt me het leukste. Mijn zoon gaat voor het eerst naar school en de bso. En vooral de bso vind hij erg spannend. Perfect boek voor hem die we sowieso gaan aanschaffen. 6. Annie den Uijl - Oudshoorn

  sep 27, 2018 at 10:00

  Ik ga voor 'Opa en oma Oelewapper - en de geheime vrienden'. Super om te lezen met onze achterkleindochter. 7. Manon Toemen

  sep 27, 2018 at 10:34

  Wat handig om zo wat info te krijgen over meerdere boeken. Ik zou zijn we weer vriendjes graag willen winnen voor onze Gijs. 8. Sigrid Joha

  sep 28, 2018 at 09:03

  'Zijn we weer vriendjes' lijkt me een mooi boek om samen met onze dochter te lezen 9. Waarom je meestal gek bent op; lijkt mij een leuke boek! 10. Anita te Gussinklo

  okt 02, 2018 at 09:32

  Ik doe graag mee voor Niet Thuis.
  Echt een boek voor mijn zoon. 11. Tamara

  okt 02, 2018 at 10:19

  “Waarom je meestal gek bent op….” lijkt me een erg leuk, maar ook leerzaam boek voor Emma! 12. Adriana de Ruiter

  okt 03, 2018 at 04:53

  Wat een superleuke boeken over vriendschap! En wat een geweldig thema voor de kinderboekenweek! :) Daar wordt je toch vrolijk van?
  Ik doe graag mee voor het boek Opa en oma Oelewapper - en de geheime vrienden, onze pleegkindjes vinden het allebei geweldig om voorgelezen te worden en de boekjes van Ron Schroder en Marianne Busser zijn bij ons thuis favoriet! 13. Moniek

  okt 03, 2018 at 05:00

  Spekkie en sproet zou mijn dochter wel willen winnen! 14. Carina

  okt 03, 2018 at 09:19

  Wat een leuke actie weer! Ik zou graag het boek Lily maakt nieuwe vriendjes willen winnen. Ons oudste zoontje wordt volgende week 4 en gaat dus op school ook nieuwe vriendjes maken! 15. Mirjam Hellingman

  okt 03, 2018 at 10:14

  Niet Thuis, lijkt mij een heel geschikt boek???? voor mijn dochter Sterre????. Deze kan ze dan thuis in haar vertrouwde omgeving?????????????? lezen. ????
 16. Lynn Brekelmans

  okt 04, 2018 at 11:23

  Zijn we weer vriendjes? - Zou echt een super leuk boek zijn wat echt bij ons past ? 17. Marian B

  okt 04, 2018 at 11:51

  Wat een leuke boeken! Ik ga voor een prentenboek voor mijn/dochter en zoon. Het thema van het boek "Zijn we weer vriendjes" vind ik erg mooi. Ik ben zelf ook erg nieuwsgierig naar dit boek. Dit boek heeft dan ook de voorkeur.
  Al lijkt me "Vos en Haas" ook wel leuk, kan mijn zoontje straks zelf voorlezen aan zijn zusje ;-) 18. Iene

  okt 04, 2018 at 05:12

  Spekkies en sproeten wachtwoord Amigo. 19. Katja V L

  okt 04, 2018 at 07:06

  Ik zou graag “Lily maakt nieuwe vriendjes” winnen voor mijn dochtertje 20. CP

  okt 04, 2018 at 07:22

  Niet thuis van mijn favoriete schrijver Jacques Vriens. 21. Susanne

  okt 04, 2018 at 07:23

  opa en oma Oelewapper, omdat mijn ouders weer opa en oma worden. Wat is er dan leuker dan een grappig boek erover winnen 22. Imke

  okt 04, 2018 at 07:51

  Ik zou heel graag het boek: zijn we weer vriendjes willen winnen voor mijn groep 2-3. 23. Lien Declercq

  okt 04, 2018 at 08:24

  "zijn we weer vrienden". Zou leuk zijn voor thuis en voor in mijn kleuterklasje 24. Miranda schipper

  okt 05, 2018 at 06:52

  Opa en oma oelewapper zou ik graag winnen voor onze zoon Lars. 25. Annie Eggink

  okt 05, 2018 at 10:05

  ‘Theater Popcorn toi toi toi’ lijkt me een leuk boek voor mijn kleindochter. Ik zou haar er graag mee verrassen. 26. Femke Dekker

  okt 07, 2018 at 08:43

  Het boek van Spekkie en Sproet zou ik graag winnen voor mijn dochter. 27. Oma Will

  okt 07, 2018 at 11:22

  Opa en Oma Oelewapper en de geheime vrienden vind ik leuk voor mijn kleinzoon.
  Hij logeert veel bij ons en is een kleine boekenwurm.
  Ik heb geen facebook, maar heb geliked en geloved op Bloglovin.
  Hoop dat dit ook voldoende is om mee te mogen doen. 28. mieke stam

  okt 08, 2018 at 06:40

  Spekkie en Sproet - Wachtwoord Amigo lijkt me erg leuk voor mijn oudste zoon Timo (groep 6). Hij houdt niet zo erg van lezen maar ik hoop dat hij met het lezen van leuke boeken er toch steeds meer plezier in krijgt. Ik waag graag een kansje voor hem! 29. Marcia Kan

  okt 09, 2018 at 11:59

  Lastig kiezen, met twee boekenwurmen in huis in verschillende leeftijden! 'Waarom je meestal gek bent op…' lijkt me een leuk, informatief boek. Voor nu geschikt voor oudste dochter en over een tijdje ook voor jongste dochter!???? 30. Corinne

  okt 10, 2018 at 11:48

  Graag het weetjes boek.Waarom je meestal gek bent op. 31. Claudia Diependaal

  okt 12, 2018 at 02:39

  Hoi hoi!

  Zijn we weer vriendjes! Hoor ik hier heel vaak ????

  Groetjes Claudia! 32. Susanne van der Veen

  okt 12, 2018 at 12:23

  Ik ga voor ‘Zijn we weer vriendjes?’ voor mijn dochtertje ???? 33. Mar van der Brugge

  okt 12, 2018 at 01:14

  Wat een leuke actie. mijn 2 meiden die lezen op niveau m5 en m6 zouden Theater Popcorn: Toi toi toi geweldig vinden! 34. Galinka van Bokhorst

  okt 12, 2018 at 01:41

  Zijn we weer vriendjes zou ik graag willen winnen. Ik kan dit boek dan mooi gebruiken bij mijn nieuwe carrière als kindercoach/therapeut en dan hebben veel kinderen er plezier van 35. Wendy Jansen

  okt 14, 2018 at 08:27

  Ik doe erg graag mee voor het boek "zijn we weet vriendjes?", lijkt me erg leuk om deze samen met mijn kinderen te lezen. 36. sander

  okt 14, 2018 at 08:40

  Ik lees mijn zoontjes graag voor uit het boek Vos en Haas – Het maatje van Haas 37. Petra de Mooij

  okt 14, 2018 at 08:54

  Zijn we weer vriendjes... Lijkt me een enorm leerzaam boek voor m'n dochtertje Lotus. Dat wordt duimen. ???????? 38. Leuke actie! Doe graag mee voor Vos en Haas, daar hebben we al een ander boek van dat erg in de smaak vslt 39. Hans Polder

  okt 14, 2018 at 11:59

  Zijn we weer vriendjes voor mijn kleindochter.This thread has been closed from taking new comments.