);

Kellerwald-Edersee prachtig natuurgebied in Duitsland

Kellerwald-Edersee prachtig natuurgebied in Duitsland

Op zoek naar een bestemming dichtbij googelde ik op ‘mooiste natuurgebieden Duitsland’ en in dit rijtje kwam Kellerwald-Edersee voorbij. Dit gebied ligt in het Sauerland, op ca. 4 uur rijden van Utrecht. De foto’s zagen er aantrekkelijk uit en een ‘ferienwohnung’ waar we ons zelf op wilden trakteren in de laatste vakantieweek was ook zo gevonden.

 

Nationaal Park Kellerwald

Het gebied blijkt inderdaad prachtig. Het gaat om een groot meer: de 27 kilometer lange Edersee, omringd door bossen: het Kellerwald. Het is een groot nationaal park met een zo oud beukenbos dat het zelfs onderdeel is van het ‘natuurlijk werelderfgoed’ van UNESCO.

De Edersee Stuwdam Sauerland Duitsland

Stuwdam

Door een stuwdam, gebouwd van 1908 tot 1914, is het meer ontstaan. In de 2e Wereldoorlog is die gebombardeerd door de Britten en door dwangarbeiders weer opgebouwd. Je kan over de dam naar de andere kant lopen. Aan de westkant is een leuk pleintje met speeltuin e.d.

Ook kun je bij laag water overblijfselen zien van de dorpjes die onder water kwamen te staan, het zgn. Edersee-Atlantis. Wij bezochten een brug die vroeger midden in een dorp stond maar nu dus onder water ligt, normaal gesproken. Niet toen wij hem bezochten zoals je kunt zien 

Edersee meer in Duitsland Sauerland

Edersee

Op dit lange, kronkelige meer (wat soms meer op een rivier lijkt qua breedte) is natuurlijk van alles te beleven voor de watersportliefhebber: van een bootje huren, tot surfen, zeilen, een rondvaart of natuurlijk gewoon lekker zwemmen in een van de strandbaden.

spelen in de natuur

Wandelen, wandelen, wandelen

In dit nationaal park zijn veel, heel veel gemarkeerde wandelroutes. Zowel bij het meer als echt in de bossen. Je vindt ze variërend van 2,5 kilometer tot echt lange afstanden. Wij hebben er een stuk of 3 gedaan, allemaal door de bossen met prachtige uitzichten op het meer.

Vlakbij ons huisje in Kleinern was een leuk park (‘Spicke’) met allerlei speeltoestellen voor kinderen, prachtig gelegen in de natuur. Er liep een stroompje waar je via stenen naar de overkant kon klimmen. En even verderop kon je met een vlot naar de overkant. Een heerlijke plek om een paar uur te vertoeven, kleedje mee, boekje erbij en jij zelf kunt lekker chillen op het gras onder de bomen terwijl de kids zich goed vermaken!

 

Bad Wildungen

Een van de grotere plaatsen bij het meer is Bad Wildungen. Het is een leuk dorpje met een leuke boulevard met leuke restaurantjes, winkeltjes en ijstentjes. Er is normaal gesproken ook een mooi buitenzwembad maar dat was helaas dicht door Corona. Je vindt er ook een 17e eeuws kasteel: Slot Friedrichstein. In het oude stadsgedeelte kun je leuk rondlopen en er is een rondwandeling van ca. 1 uur dat door het dorp met de typische vakwerkhuizen, torens en stadsmuur loopt en je ook door parken leidt.

Het dorp is vooral bekend geworden door de geneeskracht van het bronwater, waardoor sinds de 17e eeuw een kuuroord vooral het stadje tot bloei bracht. En het anno 2020 nog altijd een van de grootste kuuroorden van het land heeft.

Wild dierenpark Edersee Sauerland Duitsland

Wildtierpark

Een dierenpark is natuurlijk altijd een hit op vakantie. Dit park had voor ons wat aparte dieren zoals wolven, wasberen, dassen en otters. Maar ja, een park met grote verblijven voor dieren (hoera) heeft ook als consequentie dat de dieren zelf soms niet te zien zijn omdat er genoeg verstopplekken zijn... En door Corona waren de voedermomenten er niet, dus helaas hebben we die dieren precies níet gezien. Wel de roofvogels, herten, berggeiten, bizons, wilde zwijnen, de vos en de lynx. En het was een mooi park, met uitzicht op de stuwdam.

 

Goud zoeken!

Langs de snelstromende rivier in Edertal kun je goud zoeken. En vinden! In verband met Covid-19 was het iets anders geregeld maar… we zijn de trotse eigenaren van een paar goudkorrels, onder deskundige begeleiding weliswaar maar zélf geschept en gefilterd uit de rivier! Erg leuk om te doen dus! Voor meer informatie klik je HIER.

Het gekke huis in Edersee Duitsland

Das Tolle Haus

Dit was een super grappig uitje, het duurt niet lang maar het is wel echt even bijzonder. En je kunt er leuke foto’s maken, want zoals je ziet, staat hier alles op zijn kop. Ook op de parking stond een auto op de kop. Met een bordje erbij ‘gerne so parken’. Dat hebben we maar niet gedaan. wink Je vindt het langs de weg van Affoldern naar Edersee.

Tolle Haus

En nog zo veel meer!

Er was nog zo veel meer te zien en te doen waar wij niet aan toe zijn gekomen:  een boomtoppenpad, rodelbaan, berglift, nog meer kastelen, musea, etc. En als je van fietsen houdt dan kun je ook je hart ophalen met alle routes die zijn uitgezet.

Kortom, echt een enorm leuk vakantiegebied: Edersee, eentje om te onthouden!

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.