);

Toon jij als ouder je ouderbetrokkenheid op school?

Toon jij als ouder je ouderbetrokkenheid op school?

Voordat mijn kleuter naar groep 1 ging maakte ik me wat zorgen om de gevraagde ‘ouderbetrokkenheid’ in relatie tot mijn eigen bezigheden en werkzaamheden. Ik kan nou eenmaal niet altijd paraat staan en met mij denk ik vele ouders. Toch is betrokken zijn bij school vooral erg leuk. Ook voor je kind. Daar kwam ik eigenlijk pas echt achter toen ik voor de 2e keer ‘knutselouder’ was. Toen ik dat de avond ervoor vertelde aan mijn kleuter kreeg ik zo’n ongelooflijk dikke knuffel dat het me gewoon ontroerde. Oh. Zo leuk vind je het dus. Hm, dan geef ik me daar volgend jaar toch ook maar voor op. Ondanks mijn *****hekel aan knutselen.

Bij de meeste scholen kun je op heel veel manieren hulp bieden, die gezien de grootte van de klassen, de werkdruk en het programma dat afgewikkeld moet worden, zeer zeer welkom is voor de school.

Ik zet een aantal mogelijkheden op een rij, maar check vooral de schoolgids of informeer bij de leerkracht waar hulp gevraagd wordt. Ik zal omschrijven hoe het er bij ons op school aan toe gaat, dat wil zeggen, in groep 1/2 want dat is waar ik ervaring mee heb.

 

Oudervereniging/ouderraad (OV/OR)

Vrijwel elke school heeft een vaste kern van ouders die helpen. Bij ons op school zorgt de oudervereniging o.a. voor het versieren van de school met Sinterklaas, Kerstmis, Carnaval, ze organiseren de schoolreisjes, sportdag, zijn de tussenpersoon voor de Wandelvierdaagse, etc.

Erg leuk om zo betrokken te zijn bij school en vele handen maken licht werk!

 

Medezeggenschapsraad (MR)

Samen met een afvaardiging van de leraren zitten er ouders in de Medezeggenschapsraad. Zij vergaderen elke 6 weken met de directie over lopende zaken of zaken die aandacht nodig hebben, hetzij vanuit de leraren hetzij vanuit de ouders, of vanuit de directie natuurlijk.

Het is een plek van waaruit je direct kunt meepraten over beleid, maar ook praktisch het vakantierooster en lestijden moet goedkeuren. Je bent als eerste op de hoogte van veranderingen en hebt er vaak dus ook iets over te zeggen.

Kortom, erg interessant voor een inkijkje in hoe een school werkt. Voor de MR zijn er vaak verkiezingen ivm de maximale zittingstermijn van 6 jaar, dus hou eventueel vacatures in de gaten en stel je kandidaat!

NB. is je school onderdeel van een koepel, dan is er ook nog de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) waar je zitting in kunt nemen, bij meerdere gegadigden ook via verkiezingen. Dan praat je nog wat algemener mee over beleid e.d.

 

Overblijfouder

Op de Montessorischool waar mijn zoontje heen gaat blijft IEDEREEN over en dus hebben ze nogal wat overblijfouders nodig. Nadat de kinderen in de klas hebben gegeten met de leraar gaan ze naar buiten en daar houden dan de overblijfouders toezicht. Vaak worden de overblijfouders gecompenseerd met een vrijwilligersvergoeding. Ze zijn erg hard nodig dus als je op een vast moment in de week kan… geef je op!

 

Klassenouder

Bij ons is dit een duo-functie en dat zou ik iedereen aanraden omdat het toch best veel werk kan zijn; je bent de tussenpersoon naar de ouders toe voor de leraar. De klassenouder zet de vraag uit naar hulpouders, geeft algemene zaken door en je kunt bij hen terecht voor algemene vragen over het schoolgebeuren.

 

Bieb-ouder

Bij ons werken ze met thema’s en heeft elke klas zijn eigen boekenkast, gevuld met boeken uit de bibliotheek. Om de paar weken zoekt de bieb-ouder voor de klas boeken in het thema dat op het programma staat. Met de biebpas van de school. Maar let wel op, ook het op tijd terugbrengen hoort er bij want ook een schoolpas is meestal niet boetevrij!

 

Knutselouder

Elke woensdag en vrijdag is er bij ons in groep1/2 een ouder die helpt bij het knutselen, zodat de leraar/lerares andere kinderen kan begeleiden. We hoeven niet zelf een knutselwerkje te verzinnen maar het slechts met de kinderen uit te voeren.

Ik heb het 1 keer in het najaar en 1 keer in het voorjaar gedaan, en dat was erg leuk. Je leert de kinderen en de leraar wat beter kennen, hoe het gaat in de klas (want je bent er ca. 1,5 uur) en op de kleuterleeftijd vindt je kind het waarschijnlijk helemaal super dat zijn/haar mama (of papa) er is.

 

Luizenpluizen

Na elke vakantie wordt er bij ons op maandagochtend direct gestart met luizenpluizen. De kinderen uit de klas van je kind komen naar de gang, zitten op een stoeltje, en met een x aantal ouders check je tegelijkertijd op de aanwezigheid van de neten. Het wordt afgevinkt op een lijst en vindt iemand ergens een neet dan krijgt de hele klas een brief mee naar huis om het thuis opnieuw te checken en te behandelen.

 

Wijn&Pritt avond

Goede naam hè? Zo noemen de klassenmoeders het bij ons op school. Het onder het genot van een glaasje wijn twee keer per jaar wat bulkzaken knutselen voor school. Bijvoorbeeld de naam-plaatjes van de kinderen voor bij de kapstok, aan de gymtas, op het ‘maatjes’ bord, de verjaardagskalender, etc. Vaak dus op een avond bij iemand thuis, dus ook als je overdag werkt kan dit nog een manier zijn om school te helpen. En dat met een wijntje erbij!

 

Meegaan met uitstapjes

Naar de brandweer, het theater, het museum, op schoolreisje, naar de bibliotheek, wandelen in het bos, je kunt het zo gek niet bedenken of hulp van ouders is welkom zo niet noodzakelijk om het door te kunnen laten gaan. En ohoh wat is dit leuk, je krijgt meestal een groepje kinderen onder je hoede met wie je wat leuks gaat doen, dus vaak tof om te doen!

 

Scholen hebben hulp van ouders heel hard nodig. Voor jezelf kan het een leuke manier zijn om de school, klas en het reilen & zeilen beter te leren kennen. Dus als het enigszins in je agenda past, geef je vooral op, er is vast wel ergens een mogelijkheid die te combineren is met je andere bezigheden!

Hoe toon jij je ouderbetrokkenheid?

De foto van de hulpouder is van Shutterstock

 

Meer blogs van Judith:

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.