);

Herinneringen maken met je kind

Herinneringen maken met je kind

Dit blog van Judith gaat over het maken van mooie herinneringen met haar peuter, zodat hij zich deze later nog herinnert. Net zoals zij dat had met haar ouders.

De eerste herinneringen die je ook later nog bewust onthoudt beginnen meestal rond het 3e levensjaar, in die fase zijn wij nu met onze kleine. Welke dingen wil ik graag dat mijn zoontje zich later herinnert van ‘vroeger’? De laatste tijd denk ik daar wat meer over na. Wat zijn mijn eigen mooie jeugdherinneringen bijvoorbeeld en kan ik daar nu ook iets mee?

 

Mijn mooie herinneringen

Begin jaren ‘80, een herfstachtige zondagmiddag.

We komen net terug van een wandeling in het bos en als we thuis komen is het er weer tijd voor. De open haard gaat aan, droge kleren gaan aan en mijn vader, moeder, zusje en ik zitten op het kleed rondom de salontafel. Die vol staat met allemaal kleine schaaltjes vol lekkers. Crackertjes, kaasjes, filet americain, eiersalade, nootjes, chippies en ga zo maar door. Dat was echt gezellig, met z’n allen zo lekker smullen! Als kind genoot ik altijd enorm van die momenten. Als volwassene koester ik die herinnering. En… wil ik hem graag doorgeven aan mijn kleine man.

 

Een mooie herinnering maken

Dus een paar maanden geleden heb ik het bij ons thuis geïntroduceerd en ik noem ‘t: Borrelen! Op een zaterdagmiddag heb ik allemaal schaaltjes gevuld met lekkers dat ook de kleine man mag: kaasjes, augurkjes, zilveruitjes, druifjes, komkommertjes, worteltjes, worstjes, dipsausjes, nootjes, crackertjes, het assortiment is maar weinig veranderd sinds 35 jaar ;-)

In onze glazen zat rode wijn of sap met een mooi kleurtje en voor mijn zoontje had ik een borrelglaasje gevuld met hetzelfde mooi gekleurde sap. Dat alles uitgestald op het tafeltje op het kleed, muziekje aan en met zijn drietjes borrelen.

Mijn zoontje was helemaal verrukt bij het zien van al het lekkers, en hij mocht het ook nog eens allemaal zomaar pakken! Hij voelde zich echt heel groot en sindsdien is het antwoord op de vraag “wat wil je graag doen vanmiddag” heel erg vaak “borrelen mama!”. We doen het dan ook om de zoveel tijd, het moet geen vaste gewoonte worden maar wel speciaal blijven. Op vakantie gebeurt het iets vaker dan normaal, dat is dan dubbelop feest!

Sinds ik mijn ouders heb verteld dat ik met de kleine ook aan ‘borrelen’ doe omdat ik daar zulke fijne herinneringen aan heb, hebben ze het zelf ook opgepakt met hem, en regelmatig staat de salontafel vol lekkers als we hem komen brengen voor de wekelijkse logeerpartij. Dat dat zo’n mooie herinnering voor mij is gebleken vinden ze maar wat speciaal, zo hadden ze er eigenlijk nooit bij stil gestaan!

En jij, heb je speciale herinneringen die je wilt doorgeven aan je kind?

 

De foto in dit blog met lekkere hapjes is afkomstig van Shutterstock.

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 2

 1. Jacqueline

  sep 07, 2016 at 06:15

  Ik kan me niet echt wat herinneren van mijn 3e jaar. Maar iets wat ik mijn kinderen graag doorgeef is het samen fietsen. Met mijn vader maakte ik ook altijd lange fietstochten. Nu met met mijn gezin, of één van mijn meiden, maken we ook weleens een fietstochtje.  1. Judith

   sep 07, 2016 at 07:37

   Ja dat klinkt mooi, fietstochten met je vader! Heerlijk, dat dat waarschijnlijk nieuwe herinneringen worden voor je meiden!!This thread has been closed from taking new comments.