);

Geld besparen? Zo doe je dat!

Geld besparen? Zo doe je dat!

Jarenlang hebben mijn man en ik allebei fulltime gewerkt. We hadden geen kinderen en konden dus onze salarissen lekker aan onszelf uitgeven. Toen ik toch nog zwanger raakte, staken we de koppen bij elkaar om te kijken hoe we het zouden gaan invullen qua werk en kinderopvang. Ik besloot twee dagen minder te gaan werken. Ja, dat voel je dus wel even in je portemonnee. En kinderen zijn bepaald niet gratis. Minder inkomsten, maar meer uitgaven. Een goed moment dus om het financiële plaatje eens in kaart te brengen. Valt er nog ergens wat op te besparen? Een aantal tips zet ik hieronder op een rijtje.

 

Besparen op de boodschappen

Ja, ik weet het. Het is waarschijnlijk al honderd keer gezegd. Maar het is echt waar. Een keer per week boodschappen doen, scheelt echt. Ik maak altijd een weekmenu, afgestemd op de aanbiedingen in de betreffende supermarkt. Voor de wekelijkse boodschappen heb ik een bepaald budget. Ik maak er een sport van om daar iedere week weer (net) onder te blijven. Daarbij ben ik meer huismerken gaan gebruiken in plaats van alleen maar A merken. Wel met een paar uitzonderingen, want sommige dingen vinden wij nou eenmaal lekkerder van het A merk. Er is maar één pindakaas de lekkerste bijvoorbeeld! En kom je met je budget niet uit in je gebruikelijke supermarkt omdat die nou eenmaal wat duurder is, dan kan je altijd eens overwegen om over te stappen naar een andere, goedkopere supermarkt.

 

Verkoop dingen die je niet meer gebruikt

Loop eens een keer een rondje door je huis en vraag je af: wat heb ik eigenlijk allemaal echt nodig en wat zou ik eventueel kunnen verkopen? Misschien wat oude meubels die in de weg staan? Kleren die je niet meer draagt, of met het kaartje er nog aan achter in de kast hangen? Speelgoed waarmee niet meer gespeeld wordt? Via Marktplaats of de verkoophoeken op Facebook valt echt nog wel wat te verkopen. Er zijn genoeg mensen op zoek naar een koopje. En het ruimt voor jou gelijk lekker op!

 

Overstappen en besparen

Doe jij dat al? Ik deed dat met mijn zorgverzekering al wel ieder jaar, maar ook op stroom kan je besparen door de aanbieders eens naast elkaar te leggen. Of vergelijk eens de verschillende autoverzekeringen met elkaar. Er zijn verschillende sites beschikbaar die je gemakkelijk een overzicht bieden van de verschillende polissen en/of aanbieders. Of wees brutaal: bel je huidige leverancier op en vraag wat ze kunnen doen voor vaste klanten, omdat je anders zal overstappen naar een ander, die je wel met korting ontvangt. Sommigen willen je dan toch wel een nieuwe aanbieding doen. Nee heb je, ja kan je krijgen.

 

Controleer je bankafschrift

Dat bleek voor mezelf een hele goede tip te zijn. Ik pakte een bankafschrift erbij en schreef alles eens op. Ik kwam er achter dat ik nog steeds voor de televisie-aansluiting betaalde van ons oude huis. Waar we al heel wat jaartjes weg zijn! Het was maar een klein bedrag en me daarom misschien nooit opgevallen. Die kon er dus gelijk vanaf. Zo zie je maar, af en toe je bankafschrift eens doorlopen is echt wel een goed idee. Kijk wat er wordt afgeschreven, bepaal of je alles nog nodig hebt of dat je wat dingen kunt opzeggen of schrappen. Misschien en abonnement op een tijdschrift dat toch nooit gelezen wordt. De Postcodeloterij omdat je nooit wat wint. Al durf ik dat niet hoor, je zal net zien…

 

Pak de aanbiedingen erbij

Elke week krijgen we een mooi pakketje folders binnen. Vroeger gooide ik die gelijk bij het oud papier, maar tegenwoordig ga ik ze ‘s avonds eens lekker even doorspitten. Twee + twee gratis, ik hou ervan. Inslaan die handel. Op vrijdag of zaterdag ga ik dan mijn rondje aanbiedingen af. Koop grootverpakkingen wasmiddel als die in de aanbieding zijn. Ook de online aanbiedingen in de gaten houden, scheelt in de portemonnee. Online kan het vaak toch net iets voordeliger worden aangeboden. Check daarna ook nog even of er wellicht ergens een kortingscode te vinden is.

En koop na het seizoen: tuinspullen zijn na de zomer echt voordeliger en dan heb je er volgend jaar plezier van.

 

Investeren kan lucratief zijn

Ik hoor je denken: het gaat er toch om dat er juist minder geld wordt uitgegeven? Dat klopt! Maar soms moet je eerst investeren om er later voordeel uit te halen. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat te kopen, die je gaat helpen in de stookkosten. Of overweeg eens een andere, zuinigere en/of kleinere auto. Scheelt in de wegenbelasting. Als je dan toch bezig bent, kijk gelijk even naar je autoverzekering. Er zijn in deze gekke Coronatijd verzekeraars die korting aanbieden als we een nieuwe autoverzekering afsluiten, omdat we nu met z’n allen lang niet zoveel rijden als eerder.

Zonnepanelen zijn misschien ook het overwegen waard. Ik weet het, dat is wel echt even een flinke investering, maar die heb je binnen 5 jaar terugverdiend en daarna ga je er zeker de vruchten van plukken.

» Lees ook: 20 ultieme bespaartips

 

Hopelijk helpen deze tips je om aan het einde van de maand salaris over te houden, in plaats van aan het einde van je salaris een stukje maand over te houden. En heb jij nog een gouden bespaartip? Dan hoor ik die ook graag!

 

Meer blogs van Joyce:

Vloeren die fijn zijn voor een gezin met kinderen

Vloeren die fijn zijn voor een…

In een huishouden met (jonge) kinderen moet de vloer wel tegen een stootje kunnen. Een omgevallen glas met aanmaaklimonade, de vloer als tekenbord,…

Geld besparen? Zo doe je dat!

Geld besparen? Zo doe je dat!

Jarenlang hebben mijn man en ik allebei fulltime gewerkt. We hadden geen kinderen en konden dus onze salarissen lekker aan onszelf uitgeven.…

De babykamer van Joyce

De babykamer van Joyce

Is het niet één van de eerste dingen waar je over na gaat denken als je net weet dat je zwanger bent? De babykamer? Bij mij was dat zeker…

Hallo! Joyce is de naam. Geboren in ‘84 en sinds ‘03 samen met mijn man John. Wij wilden graag een kindje, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Na twaalf jaar lukte het ein-de-lijk om via IVF zwanger te zijn en te blijven. In september ‘19 mochten wij papa en mama worden van onze dochter Indy. Wij wonen in Oud-Alblas met gezinslid nummer 4, hond Kayla. Ik werk op een notariskantoor en in het weekend mag ik graag genieten van uiteraard ons gezinnetje, maar ook van een glaasje wijn, lekker eten en gezelligheid. Mijn blogs zijn zoals ik het ervaar, niet altijd even serieus en soms met een vleugje sarcasme. Lees je gezellig mee?

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.