);

De 20 ultieme bespaartips voor het hele gezin

De 20 ultieme bespaartips voor het hele gezin

Het leven wordt steeds duurder. Soms moeten wij aan het einde van de maand aanspraak maken op onze spaarrekening om de eindjes aan elkaar te knopen. Tijd dus om eens te kijken waarop je kunt besparen. Op zoek naar gemakkelijk uit te voeren, en dus ultieme bespaartips voor het het hele gezin. Want besparen hoeft niet moeilijk te zijn, heb ik inmiddels gezien.

Zo doe ik bijvoorbeeld altijd mee met klantenkaarten en spaarsystemen voor korting. Je weet tenslotte maar nooit of het je op termijn iets oplevert. Betalen voor korting doe ik niet. Je weet wel… koopzegels. Er zijn nog steeds talloze mensen die op deze manier sparen. Maar ik ben daar te slordig voor. Ik vergeet zegels te plakken of raak volle spaarboekjes kwijt. En dan kost het me geld in plaats dat het wat oplevert. Toch staat deze manier van besparen wel in het lijstje, want niet iedereen is een chaoot als ik wink

 

De 20 ultieme bespaartips voor het hele gezin

 

 1. Boodschappen doen met een lijstje

Ik maak altijd een lijstje voor mijn boodschappen. Tip is om daar vervolgens niet vanaf te wijken, tenzij je je realiseert dat je wc papier toch echt nodig hebt. Maar iets lekkers? Vergeet het!

 1. Alleen boodschappen doen

Laat man en kinderen lekker thuis. Die zien altijd levensmiddelen (lees: chocolade en snoep) die niet op jouw lijst stond en die ook niet nodig zijn. Dus laat ze thuis en ga alleen boodschappen doen. Scheelt al snel vele euro’s en ook kilo’s aan jouw lijf.

 1. 1x boodschappen doen voor heel de week

Toen ik nog fulltime buitenshuis werkte, maakte ik een weekmenu, deed ik 1x in de week boodschappen en ging hooguit nog een keer extra als ik echt iets vergeten was. Dat scheelde heel veel geld. Nu bedenk ik ’s ochtends wat ik ’s avonds ga eten en dat is niet goed voor de portemonnee. Je kan met een weekmenu en 1x boodschappen doen heel veel euro’s besparen.

 1. Pin boodschappengeld contant

Pin aan het begin van de maand je boodschappengeld contant. Zo heb je een vast budget. Dat wat je aan het einde van de maand over hebt, stop je in een potje. Daarvan kan je dan weer leuke dingen doen. Je kan het bijvoorbeeld besteden aan een keer uit eten of een dagje weg.

 1. Shop bij de Jumbo en kijk expliciet naar “over de datum producten”.

Bij Jumbo krijg je het product (met een goede datum) gratis als je een product vindt van die dag of waarvan de datum verstreken is. Vooral producten als vis en kaas met een snel vergankelijke datum wil heel soms nog wel eens vergeten worden. Vooral op maandagochtend. Doe daar je voordeel mee.

 1. Boodschappen bestellen

Je boodschappen bestellen is ook een goede manier om geld te besparen. Je kan ondertussen niet in de verleiding komen om meer te kopen dan je in eerste instantie van plan was.

 1. Too good to go

In vrijwel heel Nederland kan je gebruik maken van Too good to go. 1/3e van al het eten wordt verspild. Weggegooid. Zonde! Via dit initiatief kan je voor een prikkie eten bestellen dat anders weggegooid had geworden. Je downloadt de app van Too good to go en je ziet direct welke supermarkten, bakkers, etc. in jouw buurt meedoen met de Too good to go service. Je bestelt vervoglens de mysterie box en haalt deze op een bepaald tijdstip op. Vaak is dit aan het einde van de dag. Je weet van tevoren niet wat er in de box zit, maar je weet wel dat het goed eten is voor een prikkie. Bijvoorbeeld het brood dat de bakker die ochtend gebakken heeft. Zo kan je vele euro's besparen op boodschappen.

 1. Bundel je verzekeringen voor korting

Wanneer je je verzekeringen bundelt bij 1 maatschappij, dan kan je vaak gebruik maken van bundelkortingen. Dat kan oplopen tot vele tientjes per jaar. Wil je liever aparte maatschappijen voor je verzekeringen, dan kan ook dat vaak goedkoper. Vooral interessant kan zijn om je autoverzekering eens te vergelijken of je inboedelverzekering. Daar valt ook vaak behoorlijk op te besparen.

 1. Stap elk jaar over van energie-aanbieder

Heb ik veel te lang niet gedaan. Je kan ieder jaar 100 – 200 euro besparen door over te stappen naar een andere energie leverancier. Je ontvangt vaak dezelfde tarieven, maar aan het einde van je contractjaar ontvang je een premie. Die steek je zo even in je zak. Echt, gas en licht van leverancier A is net zo goed als van leverancier B. Zonde om dit te laten liggen.

 1. Investeer je energie teruggave terug in je huis

Wanneer je je premie of energie teruggave vervolgens weer investeert in je huis door aankoop van LED lampen bijvoorbeeld, dan bespaar je het jaar erop weer nóg meer energie.

 1. Haal de stekker uit het stopcontact!

Loop, voordat je naar bed gaat, even een rondje door het huis en haal alle stekkers uit de stopcontacten: zoals bijvoorbeeld telefoonopladers, tv, stekkers van lampen, van de waterkoker en het tosti-apparaat. Ongemerkt en ongebruikt slurpen ze toch behoorlijk wat energie.

 1. Abonnementen opzeggen

Zit ik even wat krapper, dan zijn de abonnementen het eerste wat bij mij de deur uit gaan. Nieuws lees ik wel op de app of hou ik bij via tv. En een tijdschrift is gewoon geen eerste levensbehoefte. De sportschool is bij mij niet erg duur met 25 euro in de maand, maar nu ik een hond heb en sowieso meer lichaamsbeweging krijg, zou ik die ook op kunnen schorten.

 1. Neem je zorgverzekering onder de loep

De premies van de zorgverzekeringen gaan weer wat stijgen in 2020. Vanaf 12 november kan je zorgverzekeringen vergelijken en kijken naar de goedkoopste zorgverzekering en of deze de zaken vergoedt die jij belangrijk vindt. Verwacht je weinig zorgkosten in 2020, verhoog dan je eigen risico. Dan kan je echt flink besparen op de kosten van je zorgverzekering.

 1. Kook gelijk een flinke hoeveelheid

Ga je een pan nasi maken, spaghettisaus of soep, maak dan gelijk een flinke pan. Vaak maak je sowieso teveel, maar is het net niet genoeg om te bewaren en gooi je het daarom maar weg. Kook daarom lekker een flinke portie en vries de rest in voor een moment dat je geen tijd of zin hebt om te koken. Zo bespaar je niet alleen geld en energie, maar ook tijd.

 1. Tweedehands kopen en verkopen

Speelgoed of kleding dat nog makkelijk een ronde meegaat, kan je makkelijk verkopen via bijvoorbeeld marktplaats. Persoonlijk zet ik het eerst even op Facebook. Niet op de marktplaats aldaar, want dan wordt je gek van de stupide reacties, maar gewoon in je eigen tijdlijn voor je Facebookvrienden. Lukt dat niet, dan is marktplaats altijd nog een goed medium hiervoor. Zorg er wel voor dat je dan voldoende dozen in huis hebt. Nu is bijvoorbeeld een goede tijd voor speelgoed i.v.m. Sinterklaas en Kerst en winterkleding vanwege het seizoen. Wacht je nog langer met kleding verkopen, dan is de uitverkoop weer gestart en kopen mensen liever in de uitverkoop dan jouw 2e-handsjes. Tweedehands kopen kan natuurlijk net zo goed. Scheelt een boel geld.

 1. Online kopen? Check altijd kortingscodes

Ga je online iets kopen en zie je bij het afrekenen een mogelijkheid tot het invullen van een kortingscode? Check dan eerst of die er is. Google even of kijk op de website of je bij het aanvragen van een nieuwsbrief bijvoorbeeld een korting krijgt op je eerstvolgende bestelling. Jouw email adres is vaak geld waard. Zo heb ik al menig euro bespaard.

 1. Kleding die je nooit meer draagt? Ruil het!

Goede kleding een 2e kans geven, wordt steeds populairder. Initiatieven als krijg de kleertjes (voor kinderkleding en speelgoed) en bijvoorbeeld awearnesskollektif.com, dat met Swapshop010 de eerste kledingruilwinkel in Rotterdam startte, zie je steeds vaker. Ook lokale initiatieven zie ik voorbij komen op Facebook. Een gemiddelde Nederlandse vrouw draagt 70% van de kleding uit haar kast niet. Dus ik zeg: ga rap aan de swap!

 1. Koop gewoon een iets ouder model

Nieuwe smartphone nodig omdat je oude steeds uitvalt, een gebarsten scherm heeft of dat het geheugen gewoon niet meer toereikend is en je geen foto meer kunt maken? Als je gaat shoppen voor een nieuwe ga dan niet voor het allerlaatste model, maar voor het model dat net een jaartje eerder op de markt kwam. Die worden dan opeens stukken goedkoper. Dat geldt natuurlijk voor meer dan alleen voor smartphones.

 1. Kijk en vergelijk

Ik ben het ermee eens dat we de plaatselijke retailer moeten omarmen, maar soms is dat niet altijd gunstig voor je eigen portemonnee. Ga je een grote aankoop doen, kijk en vergelijk dan eerst online de prijzen bij diverse aanbieders. Ga niet per se voor de goedkoopste maar check ook even de service als je apparaat als de wasmachine of vaatwasser een storing heeft. En daar ligt de plaatselijke retailer dan wel vaak weer een puntje voor…

 1. Goedkoper een reis boeken

Wel eens gemerkt dat wanneer je een vlucht of accommodatie zoekt, dat de prijs bij je 3e bezoek opeens hoger is? En dat is enorm balen. Dus wanneer je een reis gaat boeken en je wilt vergelijken en zeker zijn van de goedkoopste prijs, hou dan 1 laptop beschikbaar voor het voorwerk en laat deze schermen met de goedkoopste prijs open staan. Pak daarna een andere laptop, computer of tablet, verwijder de cookies en ga dan bij dezelfde websites langs om te kijken of je nu een zelfde, goedkopere of hogere prijs te zien krijgt of laat een vriendin even voor je checken op haar computer. Maar ja wil je echt geld besparen, dan kan je misschien beter even die vakantie overslaan wink

 

Dit waren mijn 20 tips om flink wat geld te besparen in 2020. Weet jij nog een goede?

 

De afbeelding is van rangizzz by Shutterstock

Meer blogs van Esmée:

Familietijd: écht samenzijn en kwaliteit-tijd thuis

Familietijd: écht samenzijn en…

Merk je dat je gezin langs elkaar heen leeft? Dat je ’s ochtends in de stress schiet om alle kinderen de deur uit te krijgen om op tijd op…

Babykleding trends: lekker warm de winter door

Babykleding trends: lekker warm…

Als de bladeren vallen en het weer steeds guurder wordt, wordt het ook steeds belangrijker om passende warme kleding in huis te halen. Vooral…

Gender reveal ideeën: de leukste onthullingen

Gender reveal ideeën: de leukste…

Ben je op zoek naar leuke gender reveal ideeën voor je gender reveal party? In dit artikel lees je hoe je hiervan een geweldig leuk feest…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.