);

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Dingen die je als ZZP'er moet regelen

Hoewel ik nog elke dag dankbaar ben dat ik als zelfstandig ondernemer mijn geld verdien en dat dit voor mij betekent dat ik thuis ben als mijn dochter mij nodig heeft en ik werk wanneer het mij uitkomt, is het zelfstandig ondernemerschap niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo heb ik niet elke maand een vast salaris, werk ik vaak ook in de weekenden of moet ik mijn mail checken in vakanties en is er geen werkgever die meebetaalt met mijn pensioen.

Toch weegt dat allemaal niet op tegen de vrijheid die ik heb als zelfstandig ondernemer. Maar er zijn dingen die soms lastig zijn of waar je in eerste instantie niet aan denkt als je je onderneming in laat schrijven bij de Kamer van Koophandel. Welke dit zijn? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP vergoedt schade aan personen of spullen. Zit je net als ik de hele dag achter je laptop blogjes te tikken, dan zal het risico dat iemand je aansprakelijk stelt wel meevallen. Maar ben je veel onderweg en/of heb je te maken met directe klanten dan kunnen er situaties ontstaan waarbij er iets mis gaat en waarbij je aansprakelijk gesteld kan worden door een andere partij. Dat kan enorm in de papieren lopen, wat consequenties kan hebben voor het bestaansrecht van je bedrijf én je privé vermogen.  In dat soort gevallen is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp een verstandige keuze. Laat eens een risico analyse doen, dan kom je er al snel achter of zo’n verzekering voor jou verstandig is.

Je moet een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ZZP niet verwarren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt zoals gezegd dus schade aan personen en/of spullen en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schade door beroepsfouten als een verkeerd advies of een foute berekening.

 

Sparen voor de dag van later

Sparen voor je pensioen is als je in loondienst werkt een heel normale zaak. Je werkgever betaalt vaak voor de helft mee aan de opbouw van je pensioen en als je een heel goede werkgever hebt, dan betalen ze de volledige premie. Als ZZP’er is het opbouwen van een pensioen niet zo vanzelfsprekend. Vaak ben je al blij dat je jezelf een “normaal” salaris uit kan betalen. Laat staan dat je ook nog een deel weg moet leggen voor een periode ver in de toekomst. Toch is het een goed idee om je te laten informeren over de mogelijkheden. Daar heb je na je 67e alleen maar veel lol van.

 

Wat als je ziek wordt als zelfstandige?

Wat ook geregeld is via een dienstbetrekking is je loondoorbetaling als je ziek wordt of een ongeval krijgt en je gedurende een langere periode je werk niet meer kunt uitvoeren. Ook dat is als zelfstandig ondernemer niet geregeld. Je zal als zelfstandige zelf voor je inkomen moeten zorgen. Hooguit kan je op een gegeven moment in sommige gevallen aanspraak maken op een bijstandsuitkering.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is helaas erg prijzig. Om je inkomen te verzekeren zal een aantal factoren worden afgewogen om een premie te kunnen bepalen: hoe lang het nog duurt tot aan je AOW of pensioen, dus je leeftijd is van belang, welk werk je doet, of je de verzekering snel wilt laten uitkeren in geval van ziekte of pas na een bepaald aantal maanden en uiteraard hoe hoog die uitkering in dat geval moet zijn.

Wil je om wat voor reden dan ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, dan kan je ervoor kiezen om elke maand of elk jaar een bepaald bedrag weg te zetten en hiervoor te sparen. Mocht je dan een periode op moeten vangen met eigen middelen, dan hoeft dat geen probleem te zijn.

Het is goed om je hierover te laten informeren door een onafhankelijk adviseur. En check vooral even de website van de rijksoverheid voor meer informatie over dit onderwerp.

 

Parttime ondernemen

Als je bovenstaande zo leest, dan verlies je misschien al snel de moed. Maar echt laat je door zo’n bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering niet tegenhouden om jouw droom na te streven. En vind je het toch nog een beetje eng en te overdonderend, dan kan je er altijd nog voor kiezen om eerst parttime te ondernemen. Dus dat je naast je onderneming ook in loondienst bent. Op die manier zijn de financiële risico’s kleiner en kan je langzaam toegroeien naar het fulltime ondernemerschap.

» Lees ook: moeder én zelfstandig ondernemer

 

Meer blogs van Esmée:

De branding van je onderneming: hier moet je op letten

De branding van je onderneming:…

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is om een sterke indruk te maken bij potentiële klanten. Je zakelijke branding is daarbij van onschatbare…

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.