);

Moeder & zelfstandig ondernemer: best of both worlds

Moeder & zelfstandig ondernemer: best of both worlds

Je bent altijd ambitieus geweest. Heb jezelf uit de naad gewerkt, jarenlang. Maar toen kwamen de kinderen en kwam jouw carrière op een zijspoor terecht. Je had tenslotte die kinderen niet gebaard om ze uitsluitend aan de zorg van een kinderdagverblijfleidster over te dragen. Maar omdat je jezelf een leukere moeder vindt als je ook daarnaast buitenshuis werkt én het financieel anders erg lastig wordt, heb je gekozen om parttime te gaan werken. Liever nog wil je elke stap meemaken en er zijn als ze uit school komen met hun verhalen.

Nu trek je op je werk zo snel mogelijk de deur achter je dicht om niet te laat te zijn op de bso. Een studiedag is een heel geregel, want natuurlijk komt die extra vrije dag net niet uit. Je weet de week allemaal nét met wat gegoochel en geren en gevlieg zonder kleerscheuren door te komen.

 

Daar heb ik dus geen last van

Dat soort weken herken ik nog van toen ik voor een werkgever werkte, maar sinds dat ik zelfstandig ondernemer ben, zijn mijn weken zo druk als ik ze zelf maak. Vakantie? Studiedag? Dan gaat de handel een tandje terug of ik werk een uurtje extra in de avonduren en in het weekend. Ik heb best of both worlds. Ik maak alles mee van onze opgroeiende dochter, zij kan haar verhaal kwijt als ze van school komt en ik kan volledig mijn creativiteit en ambitie kwijt in het werk dat ik voor mezelf creëer.

Natuurlijk is het soms onzeker, het ondernemerschap. Maar het is ook zo veelzijdig en bevredigend om in je eigen inkomen te voorzien op een manier die volledig de jouwe is. En daarbij dus ook alle vrijheid hebt om je tijd zo in te delen, dat het voor jou en je gezin schikt.

 

Wil jij ook zelfstandig ondernemer worden?

Zou jij ook zelfstandig ondernemer willen worden? Misschien wil je een blog of webshop starten, of misschien wil je wel zelfstandig coach worden of als VA of tekstschrijver aan de slag? Een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Zet eerst al je ideeën op papier
  2. Doe marktonderzoek en geef antwoord op de volgende vragen : welke spelers zijn er in de markt?, hoe ga je je inkomsten genereren?, welke prijs hanteren concurrenten en welke ga jij hanteren?, waar zitten jouw klanten?, welke social media kanalen gebruiken ze?
  3. Wat maakt jou uniek? Met andere woorden: wat is je USP: unique selling point
  4. Maak een begroting: welke middelen heb je nodig, moet je nog dingen aanschaffen om je onderneming te kunnen starten? Welke inkomsten verwacht je te genereren?
  5. Heb je een naam voor je onderneming? Check dan eerst of deze al geregistreerd staat bij de KvK en of je bedrijfsnaam nog beschikbaar is als domeinnaam (.nl). Als dat het geval is, claim dan ook direct de .com, de .be en eventueel de .nu en/of de .shop als je een webshop start.
  6. Schrijf jezelf in bij de KvK
  7. Bedenk hoe je je administratie gaat regelen: neem je een boekhoudprogramma voor ZZP-ers en laat je de inkomstenbelasting regelen door een boekhouder bijvoorbeeld?
  8. Laat je logo en website ontwerpen en ga content (laten) schrijven voor je website

En heb je nog geen website, logo of visitekaartjes laat dat je niet weerhouden om alvast te beginnen met je bedrijf. Ga naar netwerkbijeenkomsten, zoek collega’s op in de branche, zoek Facebookgroepen waar je klanten zitten én je collega’s: connect. Je leert zoveel van mensen die al een paar stappen verder zijn dan jij.

En wie weet heb jij dan ook binnenkort best of both worlds: je eigen bedrijf waar je al je ondernemerschap en creativiteit in kwijt kan én tijd om de belangrijke momenten met je kinderen mee te maken. Ik koester de afgelopen jaren dat ik zelfstandige was. Had het veel eerder moeten doen…

 

De afbeelding van werkende vrouw met dochter is van Shutterstock: by Dragon Images

Meer blogs van Esmée:

De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.