);

Day in the Life fotografie, wat een unieke foto's!

Day in the Life fotografie, wat een unieke foto's!

Een fotoshoot is soms echt een uitdaging met een kind. Nou, hoera voor deze nieuwe manier van prachtfoto’s van je gezin: de Day in the Life reportage van No Cheese Please! Het is namelijk juist de bedoeling dat je niet gaat poseren maar gewoon lekker je gang gaat. En je kind dus ook. Je kind hoeft niks. Niemand wil iets van hem of haar, hij of zij speelt gewoon net als anders.

En dat levert werkelijk prachtplaatjes op.

 

De dagelijkse dingen zijn zó bijzonder eigenlijk!

Want hoe vaak leg je nou de dagelijkse dingen vast? Samen lunchen, wat drinken, spelen, omkleden, voorlezen… Zelden waarschijnlijk. En al helemáál nooit sta je op zo’n moment met zijn allen samen op de foto.

En juist de dagelijkse dingen blijken later heel bijzonder. En ook een mooie weergave van een normale dag met je gezin. Want eerlijk is eerlijk, de meeste foto’s maak je als je iets anders aan het doen bent dan normaal. Bij ons komt meestal de camera tevoorschijn tijdens uitstapjes. En dan is het hier ook nog zo dat ik degene ben die het snelst de camera erbij pakt, met als gevolg dat ik zelf niet vaak op foto’s sta met mijn zoontje.

day in your life fotoshoot

 

Wat is een Day in the Life reportage?

Toen ik pas geleden voor het eerst foto’s voorbij zag komen van een Day in the Life reportage van No Cheese Please was ik verkocht. Wat een mooie spontane plaatjes maakt fotografe Annemarie en wat is de interactie tussen de kinderen/ouders prachtig ‘gevangen’ in de foto.

Day in the Life fotografie wordt ook wel ‘modern storytelling’ genoemd en is een vorm van documentaire fotografie. Vanuit de USA is het naar Nederland overgewaaid en het wordt hier nu ook steeds populairder. Het houdt in dat je echt niet hoeft te poseren. Juist niet! En dat is perfect met eigenwijze peuters en kleuters en ideaal voor mensen die niet houden van lachen naar de camera.

NO cheese please fotografie

 

3 uur lang!

Nu ben ik ook meer fan van foto’s met een echt spontane lach dus zo’n reportage stond dan ook hoog op mijn verlanglijstje. Afgelopen zaterdag was het dan zover.

Gedurende 3 uur hadden we gezelschap van Annemarie, ze woont weliswaar in Leiden maar reist er dus gewoon voor naar Brabant of andere provincies!

Het voelde alsof er een vriendin op de koffie was die toevallig haar camera bij zich had, zo gezellig was het. Wij gingen onze gang en zij spotte met haar professioneel oog de mooie momenten en wrong zich dan in allerlei bochten om het perfecte plaatje te schieten. En oh boy wat is dat gelukt!

samen muziek maken

 

Zijn we niet te saai?

De drie uur waarop ze aanwezig was vlogen voorbij. Vooraf dacht ik nog “als we maar niet te saai zijn om te fotograferen” maar met een eigenzinnige peuter en dito kat als extra huisgenoot waren de geheugenkaarten van Annemarie al snel tjokvol.

Enne... als we echt te saai waren geweest hadden we nog naar de speeltuin of het park kunnen lopen want ook op dat soort momenten gaat ze gewoon mee.

 

Ja, ook de peuterbuien zijn gekiekt!

En tja, in zo’n lang tijdsbestek gebeurt er heus eens iets wat niet ‘picture perfect’ is… zoals een opstandige peuter bijvoorbeeld. Bij ons was dat na een uurtje BINGO! Gevalletje peuter wilde iets, mocht niet, deed het toch, werd streng toegesproken door ons en ging vervolgens even stampvoeten en boos doen (al was het nog de milde variant, waarschijnlijk omdat we gezelschap hadden...).

Klik-klak deed de camera.

no cheese please fotografe

 

Oeps ook zo’n moment staat dus op de foto.

Nee! Niks oeps! Dat is juist een moment om vast te leggen (en wanneer pak jij je camera om een foto te maken tijdens een driftbui? Precies, waarschijnlijk ook nooit) want het hoort er helemaal bij. En later lach je er beslist om. Het gaat er juist om een reëel beeld te schetsen van een dagje met je gezin en dan hoort dat er zeker bij. Het gebeurt in elk gezin, al zie je dat niet vaak op je Facebook-tijdlijn voorbij komen, daar staan meestal dus wel alleen de perfect pictures op. Stiekem is dat ook een wens van de fotografe, de wereld iets realistischer laten zien om anderen een hart onder de riem te steken “het is nergens perfect” (en daarbij, wat is nou perfect?!).

 

Professionele spontane foto’s!

Echt, ik heb al verschillende shoots gedaan en vind het de investering dubbel en dwars waard om jaarlijks door een professionele fotograaf kiekjes te laten maken. Er is echt een groot verschil met de foto’s die je zelf maakt, vind ik. En het cliché met kinderen is zo waar, de tijd gaat zo snel!

Deze Day in the Life vorm is voor mij zo speciaal omdat je dus echt jezelf kunt zijn, nergens op hoeft te letten en dus spontane foto’s krijgt die mooi weergeven hoe een normale dag er op dat moment uit ziet.

En met kinderen is het al helemaal ideaal, ik moet er niet aan denken om in een studio mijn peuter op een bepaalde manier te moeten laten poseren, dat is zeker op deze leeftijd in ons geval bijna niet te doen.

buiten fotografie

 

Ook bijzonder als cadeau!

Een Day in the Life reportage is natuurlijk super mooi voor je eigen gezin (Moederdag/Vaderdagtip!), maar ook om cadeau te geven!

Bijvoorbeeld aan vrienden, bij gezinsuitbreiding of huwelijksjubileum, offf aan Opa en Oma.

In ons geval passen opa en oma wekelijks op hun kleinkinderen en hoe waardevol zou het zijn om van zo’n dag mooie plaatjes te hebben. Voor hun, voor ons en ook voor later voor de kinderen zelf. Gelukkig zijn er feestdagen als Moederdag en Vaderdag (en verjaardagen, Kerst, etc.) dus dat is een hele mooie gelegenheid voor zo’n cadeau.

 

No Cheese Please!

In Nederland zijn nog niet heel veel fotografen bij wie je een Day in the Life reportage kunt boeken, al wordt het genre dus wel in rap tempo steeds populairder!

Annemarie Rikkers van No Cheese Please is er in gespecialiseerd en is bij ons thuis geweest. En ik ben erg blij dat we haar naar Brabant hebben gehaald! Ze is een erg prettig persoon en dat het klikt is bij zo’n shoot wel echt een ‘must’. Op haar site kun je haar portfolio zien en bekijken of haar stijl van foto’s je aanspreekt. Wat haar bijzonder maakt is dat ze vooral zoekt naar momenten van interactie tussen de gezinsleden. Die fotografeert ze dan zo puur mogelijk, omdat je daarin vaak een stukje persoonlijkheid kunt zien. Ze probeert als het ware iemands karakter in een foto te vangen. Zodat je als je later terugkijkt echt denkt ‘oh ja, dat was nou typisch papa/mama/zoon/dochter/etc!’.

 

Ik vind in elk geval dat ze een super goed oog heeft voor mooie plaatjes en voor de juiste hoek doet ze echt alles laugh

En als bonus krijg je bij haar zelfs een mooi album erbij met de mooiste foto’s. Hoef je dat zelf niet meer te doen! Dus ook al is haar standplaats Leiden misschien ver van huis, neem een kijkje op Annemarie’s site www.nocheeseplease.nl en boek haar gerust, je gezin (of dat van iemand anders als je het cadeau doet) wordt echt zo prachtig vereeuwigd!

Je kunt No Cheese Please volgen op Facebook en Instagram.

 

PS. Terwijl ik dit blog schreef kwam dus het idee op om een shoot bij mijn ouders te laten doen. Ik had het keurig op mijn verlanglijstje gezet maar kon eigenlijk niet wachten… mijn zus en ouders waren ook meteen enthousiast dusss inmiddels staat een Day in the Life met Opa en Oma geboekt 

 

Met dank aan:

No Cheese Please voor de prachtige foto’s en Chaos and Order voor de prachtige outfit van onze peuter!

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 4

 1. Dit is echt geweldig!

  Spontane foto's EN iedereen staat erop, want normaal ben ik de fotograaf.  1. judith

   apr 06, 2017 at 11:10

   Ja he Ilse, precies mijn probleem. Ben erg blij met het resultaat van een gewone dag in mn gezinnetje :-) 2. Dit lijkt me een heel bijzonder cadeau! Zo krijg je echt een beeld van het leven op die dag.  1. Judith Rotmans

   apr 07, 2017 at 09:27

   Ja het is echt waardevol! Zeker 'voor later'This thread has been closed from taking new comments.