);

Communiceren met je baby via babygebaren

Communiceren met je baby via babygebaren

Eén gezellige avond bij ons thuis. Dat was alle tijd die de docente nodig had om ons wel 50 babygebaren aan te leren, uitleg te geven over het waarom van babygebaren en daarbij ook nog handige tips aanreikte om te starten. Onze zoon was inmiddels 8 maanden oud. We hadden gelezen en gehoord over het gunstige effect van babygebaren en dachten ‘nou laten we dat eens proberen’.

 

Aan de slag met babygebaren

De volgende dag gingen we meteen aan de slag. Onze zoon had direct door dat we iets bedoelden met onze handen als we gebaarden en hield dat observeren zo tijden vol. Consequent bleven we het doen, want we wisten, er kómt een dag en dan krijgen we een gebaar terug. Intussen hadden we ook al wel door dat hij snel begreep wat we bedoelden en ook kon aangeven of hij het wilde of niet “boekje lezen”, “met de bal” of “eten”, hij snapte het.

Toen ineens, een maand of 3 later, zat meneer een banaan te eten. Althans, het werd hem gevoerd. Zodra hij nog maar net 1 hap had gekregen en zijn mond nog propvol was, gebeurde het… de vinger ging de lucht in… “meer” en hij keek ons aan zo van “jullie begrijpen me toch wel hè!”

Wij stonden eerst perplex, kwamen toen niet meer bij van het lachen en zaten vervolgens te juichen, het 1e gebaar was een feit!! En er volgden er nog heel veel!! Een grappig – en voor mij belangrijk :-) – voorbeeld van het voordeel dat mijn zoontje gebaren kende ging om het woord ‘mama’. Dat kon hij nog niet uitspreken, hij zei ‘papa’ tegen zowel mijn partner als mij. Maar….. doordat hij de gebaren voor papa en mama wél goed wist, kon hij tóch aangeven wie hij bedoelde als hij ‘papa’ zei, en was er geen twijfel meer mogelijk want even vaak volgde dan het gebaar van… jullie raden het al... deze trotse mama!

gebarentaal aanleren baby's

De effecten van het aanleren van babygebaren

Een van de effecten van babygebaren is dat het gebied in de hersenen dat actief wordt bij taalontwikkeling, gestimuleerd wordt. Ook al kan het kind dus nog niet praten, in de hersenen worden al wel belangrijke verbindingen aangelegd. Met als gevolg dat kinderen dus vaak sneller gaan praten. Nou, dat kan ik volmondig beamen, onze uk kon zich met 2 jaar al beter met woorden uitdrukken dan sommige kids van bijna 4 bij hem op de crèche! Overigens denk ik dat het in ons geval de combinatie is geweest van de gebaren en het voorlezen dat hem zo’n voorsprong heeft gegeven, want hij maakt nu bv. mooiere volzinnen, grammaticaal kloppend, dan zijn leeftijdgenootjes.

Ander effect is dat er een heel groot stuk frustratie voorkomen wordt doordat het kind zich snel kan uitdrukken, ook al weet hij het woord nog niet uit te spreken. Een van de redenen van driftbuien is dat het kind niet kan vertellen wat het wil en daardoor vervolgens gefrustreerd raakt (en de ouders ook). Ook dat kan ik beamen. Mijn zoontje kan precies verwoorden wat hij wil en is daar dan ook niet gefrustreerd over. En tja, hij is het niet altijd eens met ons antwoord, maar dat is weer een andere frustratie en dus een andere reden voor… jawel, een driftbui ;-)

 » Lees ook dit blog: spelen met je baby

Een workshop babygebaren volgen?

Dus echt, ik kan het iedereen aanraden om een workshop te volgen (en ook opa’s en oma’s, de oppas, crècheleidsters, etc)!

Wij hadden dus een privé-sessie van 2,5 uur, gevolgd door een ‘opfrissessie’ na ca. 1 maand, waarin we konden vertellen waar we tegenaan liepen en waarin we nog eens tientallen gebaren hebben geleerd. De kosten waren 75 euro totaal, inclusief een dvd, infomateriaal en boekje met een aantal veel gebruikte gebaren. De cursussen worden in heel Nederland gegeven. Mocht je net als wij in Brabant wonen dan kan ik je bijvoorbeeld onze juf aanraden. Ook voor meer informatie over de achtergrond van babygebaren, wanneer het beste te starten, en nog veel meer, kun je o.a. terecht op haar website: Mijn Beide Handjes

Voor de landelijke organisatie kun je terecht bij Babygebaren Nederland.

Als je nog meer wilt weten over onze ervaring met babygebaren, laat hier even reactie achter!

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 2

  1. Newsummitlife

    sep 01, 2016 at 08:11

    Gaaf he!! Leuk dat het bij jullie ook zo goed gaat, het gebaren. Wij hebben zelf baby signing time gedaan. Dit ook om de brug tussen Nederlands en Engels te slaan. De oudste is nu 6 en kent nog steeds alle gebaren. Vooral ook handig bij het afscheid op school of het communiceren over grote afstanden bij de speeltuin zonder te hoeven schreeuwen. Succes en ik hoop dat er een boel anderen ook fijne positieve ervaringen krijgen. Want het is echt heel handig om te kunnen, ook als je niet doof bent.



  2. Judith

    sep 01, 2016 at 08:54

    Oh leuk om te horen! Ja, herkenbaar, het niet hoeven schreeuwen, ook tussen mijn partner en mij op feestjes oid is het handig gebleken!



This thread has been closed from taking new comments.