);

De Bos BSO: opvang van je kind in de natuur!

De Bos BSO: opvang van je kind in de natuur!


Bij de start van onze kleuter in groep 1 kwam ook meteen de vraag, naar welke BSO zal hij gaan? In onze stad (Tilburg) zijn er verschillende BSO’s met een bepaalde focus, bijvoorbeeld sport of cultuur. Sinds vorig jaar is er een nieuwe BSO in de stad: de bos BSO. Een BSO met de natuur als speelplek dus. Nee ze hebben geen gebouw. Ze hebben wel schuilplekken. En vaste speelplekken natuurlijk. En als het écht rotweer is, dan duiken ze het Natuurmuseum in. Of de ijsbaan. Of het zwembad.
Maarrrrr zoals wel vaker gezegd wordt: Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel!

 

Goed voorbereid op pad

Onze kleuter sleept dan ook op de BSO-dag een rugzak mee gevuld met gevoerde laarzen, een skibroek, een dunne regenbroek, handschoenen, gevoerde wanten, een pet, een muts en een extra gewone broek. Althans, in dit jaargetijde waar de temperatuur enorm schommelt. Dat wordt in het voorjaar wel anders natuurlijk. Alhoewel er ons wel op het hart is gedrukt dat het in de natuur toch écht frisser is dan in de stad, dus beter iets te warms in de tas dan te optimistische kleding.

 

BSO: avontuur in de natuur

Onze zoon vond lekker buiten spelen al zalig, maar naar de BSO gaat hij heel graag. Want daar doen ze toch wel wat avontuurlijkere dingen dan wat hij gewend is tijdens een wandeling met papa en mama in het bos. Bijvoorbeeld kampvuur maken en brood bakken op een stok, de imker helpen, slootje springen, op een vlot varen, hutten bouwen, helpen kuilen graven of omheiningen bouwen, alles wat je vroeger ook wel had willen doen of deed toen je bv. op de scouting zat dat komt hier ook wel voorbij. Plus ze komen op plekken met dieren zoals schapen en kippen die ze mogen helpen verzorgen. 

Hij komt dan ook lekker vaak ‘vies’ thuis en dat juichen we alleen maar van harte toe. Who cares about vieze kleren, daar is de wasmachine voor. En de verhalen over het spelen met modder worden met zoveel verve gebracht, daar word je als ouder ook erg blij van.

 

Uit Scandinavië, steeds meer in Nederland!

In Scandinavië is een buiten-BSO de gewoonste zaak van de wereld. Er zijn ook talloze onderzoeken waarin wordt aangetoond hoe waardevol veel buiten zijn is voor kinderen (met positieve invloed tot ver in het volwassen zijn zelfs). In Nederland zijn er steeds meer buiten-BSO’s (of BSO’s met meer nadruk op ‘groen’). Ik weet dat de BSO in Tilburg voor de opstart te rade is gegaan bij een ervaren buiten-BSO in Nijmegen. Als je googelt vind je er wellicht ook een in je eigen omgeving, gebruik woorden als bos/natuur/buiten/outdoor in combinatie met BSO en je woonplaats en… hopelijk raak!

Zou een buiten BSO iets voor jouw kind zijn?

 

Foto is van Shutterstock

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Je huis beveiligd met een alarmsysteem

Twee jaar geleden ben ik met mijn partner en zoontje verhuisd naar een ruime geschakelde woning met voor- en achtertuin in een dorp op steenworp…

Je rijbewijs halen anno nu

Je rijbewijs halen anno nu

Oh ik weet het nog goed. Bijna 30 jaar geleden (au wink

Hoi! Ik ben Judith (bouwjaar 1973) en na wat omzwervingen in de wereld (ik heb o.a. in Engeland en Honduras gewoond) en Nederland (o.a. Utrecht en Rotterdam) woon ik nu weer in het Brabantse land. Samen met mijn partner, zoontje (2013) en een bizar-lieve kat. Ik werk in het culturele/educatieve veld en vermaak me ook privé graag in musea en bij voorstellingen. Ik ben dit jaar een kinderboekenblog gestart (leesleeslees.nl), om anderen te helpen kiezen uit het enórme aanbod!

Bij 4Mama blog ik over van alles en nog wat: van tips voor nieuwe mama’s tot stimuleren van taalontwikkeling, van hoe wij omgaan met suiker tot culturele uitstapjes. Wil je meer horen over een bepaald onderwerp, laat maar weten wie weet kan ik er een blog over schrijven!

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.