Beweging voor je peuter met peutergym
Toen mijn zoontje 2 werd zocht ik een vaste activiteit voor hem om lekker te bewegen in de winter. In de zomer raakt hij zijn energie wel kwijt maar in de winter is dat toch wat lastiger. Dus dat werd een paar avonden googelen. Zijn er al sporten die starten vanaf die leeftijd? Of zou ik toch voor muziek kiezen? Of dans? En op welke dag in de week dan?
Googledegoogle
Dat was nog niet zo’n gemakkelijke speurtocht kan ik je vertellen. Ten eerste, de meeste sporten beginnen pas vanaf een jaar of 3, 4. Verder is het meestal in het weekend te doen. Tja, dan zijn wij juist vaak op pad of willen we NIKS op de planning hebben. Om ons dan vast te zetten elke week wilde ik dus niet. Ook kom je vaak bij een vereniging terecht. Niks mis mee, maar bij de meesten gaat het lidmaatschap voor een heel jaar en ik was echt op zoek naar iets van oktober – maart. En de programma’s rondom muziek en dans tenslotte waren toch vooral liedjes op schoot zingen en een beetje bewegen.
Peutergym!
Uiteindelijk vond ik… peutergym. En nee, niet bij een turnvereniging dus maar bij een Fysiotherapie-praktijk. Dat vond ik ook een bijzonder fijn idee, bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je kon per maand betalen én, wat ik erg fijn vond, je kon op meerdere momenten per week komen. Nou dat treft, in ons geval kunnen mijn partner en ik zo afwisselend op onze vaste vrije dag met onze zoon er naar toe. Dat betekent, dat we én allebei de activiteit met hem kunnen doen én het tegelijkertijd voor geen van beide een vast item is in de week maar dus óm de week. Fijn!
We gingen een proefles mee doen en die beviel zo goed, dat we dit jaar aan ons 2e ‘seizoen’ zijn begonnen van peutergym.
Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan!
Er zijn gemiddeld zo’n 6 kindjes, variërend in leeftijd van 2 tot 4 jaar (voor oudere kindjes is er vervolgens kleutergym). Er is elke keer een ander programma. Meestal wordt er een klein parcourtje uitgezet. Bv. rollen over de dikke mat, lopen over de bank, kruipen door de tunnel, springen in de hoepel, klauteren over wiebelkussens, etc. Vaak moeten ze een voorwerp meenemen en die aan het eind in de juiste kleur mand doen. Of ze nemen een sticker mee en plakken die aan het eind op hun eigen papiertje zodat er een ‘schilderijtje’ ontstaat wat ze mee naar huis mogen nemen. De laatste tien minuten is het tijd voor dansen, rennen en springen op muziek. En met ‘vogue’ momenten als de muziek stopt. Hilarisch. De moeders en vaders doen dan vaak ook even mee, tot grote vreugde van de kinderen.
Instructies onthouden
Groot voordeel van de peutergym vind ik verder dat mijn zoontje leert om echt even te luisteren naar instructies omdat hij ze ook moet onthouden, bv. over de volgorde en manier van doen tijdens het parcours. Hij moet leren wachten op anderen, samenwerken, inschatten van risico’s, etc. Ik denk een goede voorbereiding op de gymlessen straks op de kleuterschool.
Balans en motoriek
Ook voor balans en motoriek is het een goede activiteit. Hij leert er ook koprol doen, springen, rollen, achteruit lopen, etc. Je ziet hem ook echt vooruit gaan naarmate hij vaker is geweest. Was hij vorig jaar nog wat voorzichtig en afwachtend, nu hij ruim 3 is neemt hij vaak het voortouw en helpt hij andere kindjes. En ik vind het dus prettig dat een fysiotherapeut er bij is zodat zij vanuit haar kennis over de ontwikkeling van de peuter kan monitoren of zijn lijfje doet wat het zou moeten doen, en eventueel kan signaleren als er extra aandacht nodig zou zijn.
Mocht je dus op zoek zijn naar een leuke activiteit voor je peuter, misschien is dit een optie! Waarom wij er ondanks dat we zo enthousiast zijn toch weer mee stoppen in maart? Dan begint het buitenleven weer, met o.a. een abonnement op een attractieparkje in de buurt en het genieten op de camping bij mijn ouders!
Foto's zijn afkomstig van Shutterstock
Reacties 0