);

Besparen op je vaste lasten is echt heel makkelijk

Besparen op je vaste lasten is echt heel makkelijk

Een paar weken geleden schreef ik een blog over besparingen die je kan doen aan het einde van het jaar en aan het begin van het nieuwe jaar, zodat je daar snel de vruchten van kan plukken. Dat blog is inmiddels meer dan 20.000x gelezen. Besparen is dus een hot topic. En helemaal niet zo vreemd, want het leven wordt ook steeds duurder.

Zo zijn de levensmiddelen duurder geworden, is de premie voor je zorgverzekering omhoog gegaan en hetzelfde geldt voor sportabonnementen. De btw daarvan is van 6 naar 9% verhoogd per 1 januari.

» Lees ook: bespaartips voor het gezin in 2019

In aanvulling hierop wilde ik sommige besparingen nog nader toelichten.

 

Zonnepanelen

Ik zie het overal om me heen: daken vol zonnepanelen. Het zou voor ons best een optie zijn om deze mogelijkheid eens te verkennen. We hebben een behoorlijk oppervlakte dak dat gelegen is op het zuid-westen. Ideaal voor de opvang van zonnestralen. De zonnepanelen gids met checklist zonnepanelen vond ik erg handig. Het enige wat ons nog tegenhoudt is de investering. Dat zijn toch serieuze bedragen van tussen de 5 en de 6 duizend euro. Dat zou je dan in 8 jaar tijd hebben terugverdiend.

 

Verzekeringen

Doe eens een check en vergelijk je verzekeringen. Je autoverzekering vergelijken is bijvoorbeeld heel makkelijk en je bespaart al snel tot 15% op je huidige premie. Dat geldt natuurlijk ook voor je zorgverzekering, hypotheek, je inboedel- en woonverzekering en je reisverzekering. Zo betaalden wij al jaren voor een doorlopende reisverzekering met werelddekking, terwijl we al sinds ons trouwen in het jaar 2000 niet meer buiten de Europese grenzen geweest waren. Toch zonde van al die extra betaalde zinloze premie. Dus check ook vooral of je niet voor zaken verzekerd bent, die niet meer van toepassing zijn.

 

Energie besparing

Allereerst: vergelijk energie tarieven. Je bespaart jaarlijks met gemak tussen de 100 en 200 euro als je elk jaar van energiemaatschappij verandert. Je gaat dan een jaarcontract aan en aan het einde van dat jaar krijg je de premie op je rekening gestort. Daarnaast kan je veel geld besparen door zuiniger te leven en zuiniger met energie om te springen. De slimme meters van tegenwoordig zijn goed in te stellen, waardoor het in huis behaaglijk is als het nodig is en de verwarming uitblijft als het kan.

In Nederland worden huizen gemiddeld 20 tot 22 graden warm gestookt. Voor elke graad dat je je huis minder warm stookt, bespaar je 49 euro per jaar ongeveer. Dus terugschroeven van 22 naar 20 graden, wat overigens nog steeds een behaaglijke warmte is, is dus prima te doen. En bijna 100 euro steek je zo in je zak!

Dus trek wat vaker een warme trui aan of van die lekkere warme slobbersokken wink

 

Wassen

Twee energieslurpers: de wasmachine en de wasdroger. Je kunt bij het wassen van je wasgoed besparen door de temperatuur van 60 graden naar 30 graden terug te brengen. Dat scheelt je ongeveer 30 euro per jaar. Je was ophangen in plaats van laten drogen in een droger scheelt je 1 euro per keer. Hoe vaak gebruik jij de wasdroger per maand? Als je dat al met de helft kan reduceren, dan heb je al een leuk bedrag bespaard.

 

En zo zijn er nog meer besparingsmogelijkheden. Denk aan:

  • Opzeggen abonnementen op tijdschriften, wegenwacht, sportclubs
  • Ga 1x per week boodschappen doen voor de hele week i.p.v. meerdere keren per week. Je komt namelijk altijd met meer thuis dan je van plan was… toch?
  • Laat je kinderen de auto wassen voor 2 euro in plaats van door de wasstraat te rijden. Zij blij jij “blij”.
  • Koop kleding alleen nog in de uitverkoop: bikini in de winter, een winterjas voor volgend jaar in een maat groter, etc.
  • Boek je vakantie last-minute of juist heel vroeg in het seizoen. En ga je vliegen? Ga voor de beste deal en voordat je wilt boeken, verwijder de cookies op je laptop. Die stinkers zien via de cookies dat je eerder geweest bent en verhogen gewoon de prijs terwijl die voor een ander goedkoper is. Echt, het gebeurt!
 

Happy saving(s)!

 
Meer blogs van Esmée:
De fashion musthaves voor deze zomer

De fashion musthaves voor deze…

De zomer is in aantocht. Eerst moet het natuurlijk nog écht lente worden, maar de eerste warme zonnestralen heb ik op mijn huid gevoeld en…

De gevolgen van HELLP syndroom

De gevolgen van HELLP syndroom

Bijna 16 jaar geleden beviel ik 8 weken te vroeg vanwege HELLP syndroom. De eerste symptomen van zwangerschapshypertensie als veel vocht vasthouden…

Ben jij al klaar voor de lente?

Ben jij al klaar voor de lente?

Op dit moment is het nog koud, nat en waait het hard. Hoewel de natuur weer langzaam tot leven komt, is de lente nog ver te zoeken. Toch gaat…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en hond Charlie woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte dit blog  Website4Mama en daarna volgde Ongeveertig.nl, een online magazine voor vrouwen van 40-plus en recentelijk 4mama.nl en huisentuinpassie.nl. In 2017 richtte ik Blogger by Nature op waarmee ik events organiseer en bloggers 1 op 1 en in groepen begeleid van een blog naar een business.

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.