Besparen op je vaste lasten is echt heel makkelijk

Besparen op je vaste lasten is echt heel makkelijk

Een paar weken geleden schreef ik een blog over besparingen die je kan doen aan het einde van het jaar en aan het begin van het nieuwe jaar, zodat je daar snel de vruchten van kan plukken. Dat blog is inmiddels meer dan 1800x gelezen. Besparen is dus een hot topic zo aan het begin van het jaar. En helemaal niet zo vreemd, want het leven wordt ook steeds duurder.

Zo zijn de levensmiddelen duurder geworden, is de premie voor je zorgverzekering omhoog gegaan en hetzelfde geldt voor sportabonnementen. De btw daarvan is van 6 naar 9% verhoogd per 1 januari.

» Lees ook: bespaartips voor het gezin in 2019

In aanvulling hierop wilde ik sommige besparingen nog nader toelichten.

 

Verzekeringen

Doe eens een check en vergelijk je verzekeringen. Je autoverzekering vergelijken is bijvoorbeeld heel makkelijk en je bespaart al snel tot 15% op je huidige premie. Dat geldt natuurlijk ook voor je zorgverzekering, hypotheek, je inboedel- en woonverzekering en je reisverzekering. Zo betaalden wij al jaren voor een doorlopende reisverzekering met werelddekking, terwijl we al sinds ons trouwen in het jaar 2000 niet meer buiten de Europese grenzen geweest waren. Toch zonde van al die extra betaalde zinloze premie.

 

Energie besparing

Je kunt veel geld besparen door zuiniger te leven en zuiniger met energie om te springen. De slimme meters van tegenwoordig zijn goed in te stellen, waardoor het in huis behaaglijk is als het nodig is en de verwarming uitblijft als het kan.

In Nederland worden huizen gemiddeld 20 tot 22 graden warm gestookt. Voor elke graad dat je je huis minder warm stookt, bespaar je 49 euro per jaar ongeveer. Dus terugschroeven van 22 naar 20 graden, wat overigens nog steeds een behaaglijke warmte is, is dus prima te doen. En bijna 100 euro steek je zo in je zak!

Dus trek wat vaker een warme trui aan of van die lekkere warme slobbersokken wink

 

Wassen

Twee energieslurpers: de wasmachine en de wasdroger. Je kunt bij het wassen van je wasgoed besparen door de temperatuur van 60 graden naar 30 graden terug te brengen. Dat scheelt je ongeveer 30 euro per jaar. Je was ophangen in plaats van laten drogen in een droger scheelt je 1 euro per keer. Hoe vaak gebruik jij de wasdroger per maand? Als je dat al met de helft kan reduceren, dan heb je al een leuk bedrag bespaard.

 

Zonnepanelen

Ik zie het overal om me heen: daken vol zonnepanelen. Het zou voor ons best een optie zijn om deze mogelijkheid eens te verkennen. We hebben een behoorlijk oppervlakte dak dat gelegen is op het zuid-westen. Ideaal voor de opvang van zonnestralen. De zonnepanelen gids met checklist zonnepanelen vond ik erg handig. Het enige wat ons nog tegenhoudt is de investering. Dat zijn toch serieuze bedragen van tussen de 5 en de 6 duizend euro. Dat zou je dan in 8 jaar tijd hebben terugverdiend.

 

En zo zijn er nog meer besparingsmogelijkheden. Denk aan:

  • Opzeggen abonnementen op tijdschriften, wegenwacht, sportclubs
  • Ga 1x per week boodschappen doen voor de hele week i.p.v. meerdere keren per week. Je komt namelijk altijd met meer thuis dan je van plan was… toch?
  • Laat je kinderen de auto wassen voor 2 euro in plaats van door de wasstraat te rijden. Zij blij jij “blij”.
  • Koop kleding alleen nog in de uitverkoop: bikini in de winter, een winterjas voor volgend jaar in een maat groter, etc.
  • Boek je vakantie last-minute of juist heel vroeg in het seizoen. En ga je vliegen? Ga voor de beste deal en voordat je wilt boeken, verwijder de cookies op je laptop. Die stinkers zien via de cookies dat je eerder geweest bent en verhogen gewoon de prijs terwijl die voor een ander goedkoper is. Echt, het gebeurt!
 

Happy saving(s)!

 
Meer blogs van Esmée:
Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Juni: grote hoogtes en diepe dalen

Niet dat mijn leven elke dag vol met belangwekkende gebeurtenissen is hoor. Maar de maand juni was er eentje met hoogtepunten en dieptepunten.…

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Mijn 7 kom-tot-mezelf-momenten

Als ik een week hard gewerkt heb of ik heb wat moeizame momenten gehad die dag, dan móet ik even tijd voor mezelf nemen. Ik zet dan Esmée…

De zwartste dag uit mijn leven

De zwartste dag uit mijn leven

Het is morgen 30 jaar geleden: 16 juni 1989. 30 jaar geleden dat ik ’s ochtends nog vol verwachting en onschuld wakker werd, uitkijkend naar…

Sinds april 2008 ben ik moeder van de meest fantastische dochter die ik me kan wensen. Elke dag weer leer ik veel van haar en groei ik als mens.

De beslissing voor een kind nam ik vrij laat in mijn leven. Op mijn 38e verjaardag werd Marisa 8 weken te vroeg geboren. Zo spannend als het begon, zo fijn is het nu. Ik ben ook nog stief(loeder) van 2 mooie en inmiddels volwassen dochters Charlotte en Marloes. Samen met man, dochter en Pongo het konijn woon ik in Noord-Brabant.

Ik was in de “gelukkige” omstandigheid dat ik in 2013 werd ontslagen. Dat was best een heftige periode, maar daar is uiteindelijk een heel gelukkig mens uit voort gekomen. Ik werd zelfstandig ondernemer en startte een bedrijf in social media en online marketing Linea Recta. Hier help ik kleine zelfstandig ondernemers met hun online presentatie en zichtbaarheid. Website4Mama was een andere droom die ik realiseerde. 

Reacties 0

This thread has been closed from taking new comments.